De ce nu puteți concepe o familie?

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Din momentul în care ați decis să deveniți părinți, orice întârziere poate fi frustrantă și copleșitoare, cu atât mai mult dacă ați încercat, deja, câteva metode de creștere a succesului. Având în vedere că o treime din cazurile de infertilitate  este atribuită femeilor [1], o altă treime bărbaților și ultima parte cauzelor necunoscute, concepția nu pare a fi un proces atât de ușor de realizat.

Mai mult decât atât, un studiu realizat de Alison Taylor, publicat în 2003 și intitulat „ABC of subfertility: Extent of the problem”, a menționat că rata de concepție este de aproximativ 75% după 6 luni, 90% după 1 an și 95% după 2 ani [2]. Ceea ce înseamnă că persoanele care doresc să aibă copii ar putea să aștepte, de regulă, între 6 luni și 1 an pentru acest miracol.

Statisticile supărătoare acompaniate de timpul îndelungat al concepției pot duce la apariția sentimentelor negative în rândul cuplului: depresia, senzația de neajutorare sau chiar disperarea. Trebuie menționat însă, că, de-a lungul anilor, au apărut din ce în ce mai multe tratamente și soluții menite să vă ajute, toate acestea fiind recomandate de către un medic specialist în funcție de fiecare caz în parte. Dacă sunteți la început de drum și nu considerați că ar fi necesar un consult specializat încă, vă vom prezenta în continuare câteva posibile motive care v-ar putea împiedica să concepeți o familie.

5 posibile cauze de luat în considerare

De la probleme legate de timp la perioade optime de concepere și posibile afecțiuni medicale, cauzele infertilității în cuplu pot fi numeroase.

Obstrucția trompelor uterine

Trompele uterine blocate sau cicatrizate pot împiedica sperma să ajungă la ovul, aceasta fiind una dintre cele mai frecvente cauze de infertilitate. Un istoric de infecții pelvine, boli cu transmitere sexuală sau endometrioza pot crește riscul de apariție a unei obstrucții la nivelul trompelor uterine.

Tulburări asociate cu perioada de ovulație

Există momente în care perioada de ovulație este neregulată din cauza ciclurilor menstruale sporadice, acestea fiind, la rândul lor, cauzate fie de un dezechilibru hormonal, fie de obezitate sau sindrom ovarian polichistic. Mai mult decât atât, ovulația mai poate fi afectată și de exerciții intense, stres sau subponderabilitate.

Partenerul de gen masculin

Infertilitatea nu este o problemă care afectează doar persoanele de gen feminin. La fel ca și femeile, bărbații pot avea și ei această problemă sub forma unui volum redus de lichid seminal sau mișcări anormale ale spermatozoizilor.

Infertilitatea masculină poate fi cauzată de mai mulți factori: consumul excesiv de alcool și tutun, traumatisme sau anumite afecțiuni medicale cum ar fi diabetul.

Metodele contraceptive folosite în trecut

Anumite tipuri de contraceptive pot avea un impact asupra fertilității și în viitor, chiar dacă procesul este inversat sau oprit. Metodele contraceptive-cum ar fi prezervativele sau pastilele-nu ar trebui să afecteze fertilitatea, însă, alte opțiuni-cum ar fi injecțiile contraceptive-pot întârzia perioada de fertilitate cu luni de zile. Alte metode cum ar fi vasectomia sau ligatura tubară pot avea un impact definitiv asupra fertilității.

Afecțiuni medicale

Anumite afecțiuni medicale pot avea un impact semnificativ asupra fertilității. Conform unui articol realizat de Anderson Sanches Melo, Rui Alberto Ferriani și Paula Andrea Navarro, publicat în 2015 și intitulat “Treatment of infertility in women with polycystic ovary syndrome: approach to clinical practice”, între 70% și 80% dintre femeile cu sindrom ovarian polichistic au probleme de fertilitate [3].

Endometrioza, hipotiroidismul, hipertiroidismul, fibroza uterina și multe alte afecțiuni pot avea și ele un impact negativ asupra fertilității.

Chiar dacă toate aceste obstacole îngreunează procesul de concepție, sarcina nu trebuie să fie, neapărat, un fenomen imposibil de realizat, ajutorul medical specializat putând oferi soluții în funcție de fiecare caz în parte.

Referințe:

  1. https://www.healthline.com/health/fertility#overview
  1. Taylor, Alison. “ABC of Subfertility: Extent of the Problem.” BMJ (Clinical Research Ed.), BMJ Publishing Group Ltd., 23 Aug. 2003, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC188498/.
  2. Melo, Anderson Sanches, et al. “Treatment of Infertility in Women with Polycystic Ovary Syndrome: Approach to Clinical Practice.” Clinics (Sao Paulo, Brazil), Hospital Das Clínicas Da Faculdade De Medicina Da Universidade De São Paulo, Nov. 2015, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4642490/.

Sursa foto: https://www.pexels.com/photo/woman-in-white-dress-shirt-sitting-beside-woman-in-white-long-sleeve-shirt-4098219/

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *