Puseul de creștere – ce este și la ce să te aștepți

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Copiii cresc pe zi ce trece, nimic mai adevărat. Într-o zi este zâmbitor și-i curge din guriță, în altă zi îi apare primul dințișor, acum se cere la sânul mamei doldora de lapte, iar mâine e de neîntrecut la mâncat plăcinte. Dar uneori, micuțul tău poate trece printr-o perioadă foarte concentrată și intensă de creștere, care poartă denumirea de puseu de creștere. Acest puseu de creștere poate fi obositor și derutant atât pentru copilaș, cât și pentru părinți, în special pentru mame, căci ele sunt cele mai solicitate. Totuși, puseul de creștere este de scurtă durată, și anume 2-3 zile. Cheia este să știi la ce să te aștepți, așa încât să nu fii prinsă pe nepregătite. Pentru început, vom lămuri ce este mai exact puseul de creștere.

În primul an de viață, bebelușul va câștiga, în medie, de trei ori greutatea de la naștere și între 16 și 20 de centimetri în înălțime. Aceste schimbări sunt atât stabile, cât și intermitente, cu salturi în dezvoltarea creierului și a corpului și se prezintă într-un anumit interval de zile sau de săptămâni în primul an de viață. S-ar putea să observi că aceste zile de creștere și dezvoltare rapidă sunt precedate de agitație și de întreruperi în rutinele de somn și de masă ale bebelușului. De asemenea, bebelușii nu respectă ceasurile și calendarele și, cum nu toți bebelușii sunt la fel, părinții pot experimenta în mod diferit ce anume este și cum se prezintă un puseu de creștere.

În general, puseul de creștere apare în anumite perioade. Prima perioadă este chiar a doua zi de la venirea pe lume. Primul puseu de creștere are loc în cea de-a doua noapte de la venirea pe lume și este considerat mai degrabă a fi un fel de protest pentru că nu se mai află în pântecele protector al mamei. În această noapte, bebelușii se confruntă cu numeroase gaze, întrucât se stabilizează flora intestinului în anticiparea sosirii laptelui matern. Alte pusee de creștere mai pot avea loc la 2-3 săptămâni sau la 4-6 săptămâni de la venirea pe lume. Se mai pot înregistra pusee de la creștere la 3 luni, la 6 luni, la 9 luni și, într-un final, la 12 luni.

Pe măsură ce bebelușul crește, devenind deja un copil, apoi un adolescent, puseele de creștere vor continua. Desigur, vor fi mai de lungă durată și mai distanțate, dar, în multe privințe, urmează modelul puseului de creștere din primul an de viață, asta însemnând izbucniri temporare de foame, unele dureri și nevoia de mai mult somn.

Multe mămici se întreabă dacă micuțul lor tocmai se află în toiul unui puseu de creștere. Printre principalele simptome-cheie se numără apetitul crescut, irascibilitatea, modificări de somn și schimbări de personalitate. În ceea ce privește apetitul pentru mâncare, bebelușul va dori să fie alăptat mai des, uneori la fiecare 20 de minute, chiar dacă nu mănâncă prea mult. După această perioadă, toate mamele care au alăptat trebuie să aibă mare grijă de sânii lor. Pentru a menține țesutul mamar ferm și fără vergeturi, masează ușor sânii după un duș sau o baie caldă, utilizând o cremă specială pentru sâni, așa cum este Crema pentru sâni VivaNatura, bogată în ulei de germeni de grâu, extract de măr, fenicul, anason, ulei de jojoba și ulei de măsline.

Pe lângă pofta mai mare de mâncare, bebelușul poate fi irascibil și poate avea nevoie de ceva relaxant și liniștitor, cum ar fi un masaj blând. Și de data aceasta, îți recomandăm Bebe Drag Loțiune de corp cu ulei de migdale și extract de ovăz VivaNatura, care are o textură ușoară și plăcută, se absoarbe rapid în piele, împiedică deshidratarea și reduce roșeața, pruritul, iritațiile și disconfortul. În timpul unui puseu de creștere, pot avea loc și unele modificări ale rutinei de somn. Studiile au arătat că hormonii responsabili pentru creșterea oaselor sunt creați în timpul somnului, așa încât micuțul poate simți nevoia să doarmă mai mult. A doua zi, poate fi mai înalt chiar și cu 2 centimetri. Trebuie să te pregătești totuși, după câteva zile de somn bun, în următoarea perioadă nu va fi prea obosit.

În ansamblu, episoadele de irascibilitate și de foame, împreună cu modificările generale ale programului de somn însoțesc adesea creșterea oaselor și dezvoltarea creierului, iar puseul de creștere nu trebuie să dureze mai mult de 2-3 zile.

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *