Erupția anormală – ce este și cum se tratează?

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Erupția dentară este o expresie folosită adesea de profesioniștii din domeniul stomatologiei pentru a descrie procesul unui dinte care se dezvoltă sub gingii, urmând în cele din urmă să străpungă gingia și să poată fi văzut. Există unii factori care modifică distanța normală dintre dinți și care pot duce la ceea ce s-ar numi „erupția anormală”. De obicei, erupția anormală are loc atunci când se suprapun căderea dinților primari cu apariția dinților permanenți.

Cele mai comune cazuri de erupție anormală

Se poate vorbi despre mai multe cazuri în care poate apărea o erupție anormală. De exemplu, dacă pierdeți un dinte primar prea devreme, alți dinți se pot deplasa și pot modifica spațiul existent în cavitatea orală. Pe de altă parte, dacă pierdeți un dinte primar prea târziu, acesta poate ține ocupat locul unde ar trebui să apară un dinte permanent. De asemenea, persoanele care suferă de erupție anormală pot avea o cavitate orală prea mică, cu spațiu insuficient pentru toți dinții sau pot avea o leziune la nivelul gurii sau maxilarului. Există și cazuri în care pacienții nu au numărul obișnuit de dinți primari care pot schimba distanța dintre dinți.

Când are loc erupția dentară?

Până la vârsta de 3 ani, majoritatea copiilor au toți cei 20 de dinți primari, și anume 10 superiori și 10 inferiori. Acești dinți încep să cadă pentru a fi înlocuiți cu dinți adulți la aproximativ 6 sau 7 ani. Până la vârsta de 13 ani, toți dinții primari sunt de obicei înlocuiți cu dinți permanenți. De asemenea, apar molari suplimentari la vârsta de 12 ani și după 18 ani, acești ultimi molari fiind „măselele de minte”. Prin urmare, majoritatea persoanelor au 32 de dinți adulți.

Cum se tratează erupția anormală?

Un ortodont este specialistul cel mai în măsură să poată identifica dacă un pacient – fie el de vârstă adultă sau copil – suferă de o erupție anormală. În urma unei evaluări amănunțite, ortodontul vă poate spune care sunt opțiunile disponibile de tratament. În general, tratamentul pentru o erupție anormală depinde de locul unde a avut loc erupția anormală și ce anume blochează cavitatea orală. Înainte de apariția dinților adulți, dinții de lapte trebuie numaidecât să cadă. Așa cum s-a menționat, majoritatea copiilor încep să își piardă dinții de lapte în jurul vârstei de 6 sau 7 ani. De obicei, dinții de lapte cad singuri, dar uneori câțiva dinți sunt mai persistenți decât alții. În cazurile în care dinții de lapte sunt deja slăbiți, dar în continuare sunt atașați de gingii și nu vor să cadă, este posibil ca pacientul să simtă disconfort și să îi fie greu să curețe zona. Mai mult decât atât, un dinte de lapte încăpățânat poate afecta negativ erupția unui dinte adult. Pentru a preveni o erupție anormală și pentru a face loc dinților adulți, poate fi necesară extragerea dintelui de lapte.

Dinții care sunt în mod semnificativ distanțați de locul corect în care ar fi trebuit să se afle, pot avea nevoie de o intervenție ortodontică timpurie pentru a preveni probleme mai mari care pot apărea în viitor. Această intervenție poate fi foarte simplă, cum ar fi un aparat dentar pasiv care păstrează spațiu în arcadă pentru dintele care trebuie să erupă.

Dacă ați ajuns la vârsta adultă și aveți nevoie de un aparat dentar, tehnologia a progresat foarte mult și este posibil să nu mai fie necesar să purtați un aparat metalic tradițional. Astăzi, puteți alege dintre aparate dentare transparente din ceramică și Invisalign, aliniatori complet invizibili. Dacă ați suferit o erupție anormală în copilărie care a dus la probleme de mușcătură și la dinți nealiniați, puteți obține un zâmbet drept și sănătos. După o consultație, specialistul va stabili care este cea mai bună metodă de tratament. Fie că doriți un tratament discret, fie că aveți nevoie de un tratament ortodontic mai extins pentru a obține un zâmbet frumos, există mai multe soluții, așa că erupția anormală nu trebuie să provoace daune de durată.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *