De ce bebelușul trebuie să bea apă? Cât de periculoasă este deshidratarea

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Hidratarea este extrem de importantă pentru oricare dintre noi. În cazul bebeluşilor trebuie ţinut cont de faptul că ei au nevoie de mai multă apă decât are nevoie un adult. Ei se deshidratează mult mai repede decât un adult. Bebeluşii consumă mai multă apă decât un adult, raportat la greutatea lor. Acest fapt se datorează mai multor factori: pielea lor este în continuă maturizare,  funcţiile renale sunt insuficient dezvoltate şi metabolismul lor este foarte accentuat. Deshidratarea are loc atunci când bebeluşul nu asimilează suficientă apă în organism, pierzându-se din diverse motive.

Până la vârsta de 6 luni bebeluşii nu au nevoie de apă. În special laptele matern oferă necesarul unei hidratări complete. Dacă cel mic va primi apă, se va creea senzaţia de saţietate, micuţul nu va mai bea lapte, determinându-se subnutriţia bebeluşului.

Există şi situaţii în care cel mic va primi apă: atunci când suferă de diaree, de constipaţie, are febră sau când este extrem de cald afară, în zilele toride. Acestea sunt situaţiile în care bebeluşul elimină o cantitate mult mai mare de apă, creându-se astfel mediul propice deshidratării.

De ce bebelusul trebuie sa bea apa

Picture 1 of 1

Semnele că cel mic este deshidratat sunt:

  • scutecele uscate, ceea ce înseamnă că nu urinează
  • pielea uscată
  • plânset fără lacrimi
  • saliva insuficientă şi lipicioasă
  • adâncirea fontanelelor
  • ochişorii adânciţi în orbite
  • apatie
  • nervozitate
  • agitaţie

După vârsta de 4-6 luni mesele de lapte ale micuţului se vor rări, deoarece începe diversificarea alimentaţiei. Acum se va introduce şi apa. În funcţie de alimentele pe care le consumă bebeluşul se va administra şi cantitatea de apă. O alimentaţie bogată în fructe şi legume nu presupune o cantitate mare de apă. Până la vârsta de 1 an  cel mic va consuma maxim 250 mililitri de apă pe zi. Cantitatea va fi mai mare dacă cel mic are o stare febrilă, dacă trece prin perioade de diaree sau constipaţie şi dacă sunt temperaturi toride afară.

După vârsta de un an cantitatea de apă administrată micuţului va creşte, deoarece mesele de lapte se diminuează semnificativ şi alimentele solide sunt tot  mai multe. Până la vârsta de 3 ani micuţul va ajunge să consume între 600 şi 800 mililitri de apă zilnic.

Prin deshidratare micuţul va pierde foarte multă apă şi săruri minerale. Primul lucru care trebuie făcut este administrarea apei amestecată cu săruri sau glucoză. Dacă micuţul refuză, atunci se vor administra lichidele printr-o perfuzie, sub supraveghere medicală.

Deshidratarea la bebeluşi este foarte periculoasă deoarece are un ritm alert şi poate pune în pericol viaţa micuţului. Măsurile de rehidratare se impun imediat, prima fiind administrarea apei. Trebuie contactat medicul şi urmate instrucţiunile acestuia.

Pentru copii nu este indicată folosirea apei de la reţea. Apa îmbuteliată este cea mai bună pentru cei mici, iar medicul pediatru vă poate da şi alte informaţii legate de tipul de  apă indicat.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *