Crustele de lapte și tot ce trebuie să știi despre ele

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Crustele de lapte sunt pete destul de groase, de culoare galben-maroniu, care apar pe scalpul bebelușilor. Chiar dacă seamănă cu fulgii de mătreață, aceste cruste nu trebuie tratate în aceeași manieră ca mătreața, întrucât sunt mai degrabă clasificate ca eczeme. Crustele pot apărea, de asemenea, pe frunte, pe nas, în jurul sprâncenelor, în zona din spatele urechii, pe față, pe coate, pe funduleț și pe toată zona acoperită de scutec. Sub petele acestea maronii, pielea bebelușului este, de fapt, roșie și iritată.

E bine să știți că deși arată foarte neplăcut, crustele de lapte sunt totuși complet inofensive, nu sunt contagioase, iar micuțul nu simte niciun disconfort sau senzație de mâncărime. Spuneam deja că aceste cruste de lapte sunt clasificate drept eczeme. Mai precis, crustele de lapte sunt o formă de dermatită seboreică care se instalează imediat după naștere, întrucât glandele sebacee ale pielii suferă o creștere a secrețiilor. În multe cazuri, prezența hormonilor maternali în circulația sanguină a sugarului este principala cauză a creșterii secreției.

Ocazional, crustele de lapte pot fi însoțite și de dermatită atopică, chiar dacă aceste două afecțiuni nu sunt direct legate. În mod normal, crustele de lapte dispar într-un timp destul de scurt sau cel mult în primele 6 luni de viață, însă niciodată nu durează până la un an.

Prevenirea crustelor de lapte

Oricât ar suna de absurd, chiar dacă vă luați o mulțime de măsuri de precauție, crustele de lapte tot pot să apară. Desigur, apariția crustelor de lapte poate fi împiedicată printr-o bună curățare și hidratare a scalpului și pielii bebelușului. Întrucât crustele de lapte sunt considerate forme ale eczemei, este indicat să folosiți produse cât mai naturale, cât mai delicate, fără parfumuri sintetice, fără alcool și fără substanțe dăunătoare. Șamponul & Gelul de duș cu aloe și bisabolol Bebe Drag de la VivaNatura este un produs 99% natural, hipoalergenic, fără parabeni și fără SLS, realizat prin tehnica procesării la rece. Este un șampon potrivit pentru prevenirea sau tratarea crustelor de lapte deoarece are o textură ușoară, iar surfactanții de origine naturală creează o spumă netedă și plăcută. Spălați părul și scalpul copilului cu acest șampon delicat, folosind mișcări blânde. Nu frecați crustele de lapte, nu scărpinați scalpul bebelușului și nu încercați niciodată să trageți sau să rupeți forțat crustele. Dacă folosiți produse naturale și hidratante și nu vă agățați prea mult de inestetica crustelor de lapte, acestea vor cădea de la sine.

Dacă aceste cruste nu s-au limitat doar la scalpul bebelușului și s-au extins asupra feței și asupra multor alte zone, spălați ușor bebelușul cu același șampon de la VivaNatura, întrucât este un produs 2 în 1, iar după ce ștergeți pielea cu un prosop moale, aplicați o loțiune emolientă. Gama Bebe Drag cuprinde și Loțiunea de corp cu ulei de migdale și extract de ovăz, care hidratează pielea delicată a bebelușului, ovăzul fiind recomandat pentru calmarea pielii și pentru beneficiile sale antioxidante. 

Cum se tratează crustele de lapte?

Dacă scalpul bebelușului este singura zona afectată de cruste de lapte, atunci folosiți un ulei special pentru îndepărtarea crustelor. Bebe Drag vă pune la dispoziție Ulei pentru pielea capului și masaj cu tei și extract de ovăz, care are o textură ușoară, se absoarbe repede și creează o barieră protectoare la nivelul pielii.

Masați scalpul bebelușului cu acest ulei și lăsați-l să acționeze peste noapte. Dimineața, spălați pielea capului cu șamponul pentru bebeluși VivaNatura menționat în rândurile anterioare și ștergeți scalpul cu mișcări ușoare. Dacă problema crustelor de lapte reapare, repetați aest tratament. Pe lângă aceste produse naturale și foarte sigure din gama BebeDrag VivaNatura, mai puteți folosi și o perie specială, realizată din păr natural, care vă ajută să îndepărtați crustele de lapte.

Totuși, dacă ați tratat zonele afectate de cruste de lapte cu o cremă pe bază de cortizon timp de o săptămână și nu ați observat nicio îmbunătățire sau dacă s-au produs erupții cutanate, atunci trebuie să vă adresați medicului pediatru.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *