Bebelușul are dermatită atopică? Uite ce este interzis să faci și cum îl tratezi

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Majoritatea copiilor suferă de eczeme la un moment dat, de aceea trebuie să știți că termenul de „eczemă” se atribuie unui grup de afecțiuni cutanate diferite, care provoacă inflamații, înroșirea pielii, prurit, iritații și chiar sângerări. Cea mai frecventă cauză a eczemelor este dermatita atopică, denumită uneori și eczemă infantilă, care afectează atât copiii mai mari, cât și sugarii.

În timp ce cuvântul „atopic” descrie consecințele care au loc atunci când o persoană este prea sensibilă la alergenii din mediul înconjurător, cuvântul „dermatită” caracterizează o piele inflamată, iritată și roșie. Prin urmare, dermatita atopică este o afecțiune cronică, inflamatorie, care se instalează ca urmare a reacției sistemului imunitar hiperactiv la declanșatorii din interiorul și din exteriorul organismului.

În cele mai multe cazuri, copiii care suferă de dermatită atopică au în familie alți membri care suferă de astm sau alte alergii, așa încât specialiștii consideră că acești copii pot fi genetic înclinați să sufere de dermatită. Mai mult decât atât, aproximativ jumătate dintre copiii care suferă de dermatită atopică vor suferi, într-o zi, de alte afecțiuni, precum astm. Dermatita atopică nu este ea însăși o alergie, însă alergenii o pot declanșa, la fel ca unii factori de mediu sau ca stresul emoțional. Statisticile arată că aproximativ 1 din 10 copilași suferă de dermatită atopică. În mod obișnuit, simptomele apar dacă nu în primele câteva luni de viață, atunci până la vârsta de cinci ani. Partea bună este că mai mult de jumătate dintre copiii care suferă de dermatită atopică vor scăpa de această afecțiune până la adolescență.

Care sunt semnele și simptomele dermatitei atopice?

Semnele și simptomele dermatitei atopice pot varia destul de mult în fazele timpurii. Copilașii cu vârsta cuprinsă între 2-6 luni – și aproape întotdeauna înainte de vârsta de 5 ani -, vor avea pielea uscată, iritată și roșie și vor prezenta bubițe mici și roșii pe obraji, pe frunte sau pe scalp. În multe alte cazuri, dermatita se poate răspândi și pe brațe, picioare, trunchi, iar leziunile roșii, inflamate sau deschise pot apărea pe orice zonă afectată. De asemenea, copilașul poate simți mâncărime și în zona coatelor, genunchilor, încheieturilor și gleznelor. Aceste simptome tind să se înrăutățească sau să se îmbunătățească de-a lungul timpului, cu apariția periodică a inflamațiilor. În multe cazuri, dermatita atopică intră în remisie și simptomele pot dispărea cu totul luni de zile sau chiar ani. Majoritatea copiiilor prezintă îmbunătățiri până la vârsta de 5 sau 6 ani, în timp ce alții mai pot suferi unele episoade în perioada adolescenței și la vârsta adultă.

Cum se poate trata dermatita atopică?

Întâi de toate, pentru prevenirea și tratarea dermatitei atopice, eliminați factorii alergeni care cauzează sau înrăutățesc această afecțiune. Cei mai populari factori includ praful, polenul, mucegaiul, părul animalelor de companie, fumul de țigară, săpunurile și detergenții agresivi, parfumurile și produsele de îngrijire a pielii care conțin alcool, unele alimente (de exemplu, produse lactate, ouă, grâu, soia sau nuci), stresul emoțional, căldura excesivă și transpirația.

De asemenea, evitați să spălați bebelușul prea des și cu apă fierbinte, întrucât băile fierbinți tind să usuce pielea. Nu utilizați săpunuri parfumate sau alte produse care conțin arome artificiale, nu frecați și nu ștergeți excesiv pielea bebelușului după baie și evitați să îl îmbrăcați cu haine dure sau iritante.

Puteți ameliora dermatita atopică, utilizând produse de îngrijire a piele  cât mai blânde, fără alcool și fără săpun. Gama Bebe Drag de la VivaNatura vă vine în ajutor cu Gelul de duș cu aloe și unt de shea, care susține stratul protector natural al pielii. Extractul concentrat de gălbenele, pătlagină și mușețel calmează pielea delicată a bebelușului și o pregătește pentru hidratarea cu o loțiune la fel de blândă. Este foarte important ca pielea copilului care suferă de dermatită atopică să fie tot timpul hidratată, așa că Loțiunea de corp cu ulei de migdale și extract de ovăz va reprezenta un ajutor de nădejde. Uleiul de migdale formează un film protector la suprafața pielii ce împiedică deshidratarea, în timp ce fulgii de ovăz sunt cunoscuți pentru controlul eficient al pruritului și pentru efectul antioxidant. Chiar dacă folosiți deja o cremă corticosteroidă prescrisă de medic, este esențial să aplicați frecvent loțiuni hidratante – în mod ideal, de două până la trei ori pe zi.

De asemenea, dacă bebelușul tinde să se scarpine, tăiați-i unghiile cât mai scurt, pentru a împiedica înrăutățirea afecțiunii. Foarte important este și ca micuțul să bea cât mai multă apă, pentru a avea un nivel adecvat de umiditate în piele. În cele din urmă, pentru a ameliora iritațiile și pentru a ușura senzația de mâncărime, aplicați comprese răcoritoare pe zonele afectate de dermatită atopică.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *