
Iubim vara pentru că e sezonul concediilor și vacanțelor, al bălăcelilor în apa mării și al traseelor prin aerul proaspăt de munte, dar există și provocări cărora trebuie să înveți să le faci față. În acest articol poți afla câteva sfaturi practice și utile despre cum să îl îngrijești pe bebe astfel încât să îl ții departe de probleme.
Ai grijă la hidratare
Pentru a evita să fii obligat să aplici sfaturi de prim-ajutor în cazul deshidratării, acordă mare atenție cantității de lichide pe care o consumă cel mic.
Bebelușii mai mici de 6 luni trebuie alăptați la cerere. În zilele caniculare, ei trebuie invitați la sân chiar mai frecvent, dar este la fel de important ca și mama să consume o cantitate adecvată de lichide.
La cei mai mari de 6 luni, care primesc și alimente solide, alăptarea trebuie să continue la cerere. Atunci când micuțul tău refuză sânul, îi poți propune, ca alternativă, apă plată.
Un copil somnolent, care are pielea uscată și lipsită de flexibilitate, ochii înfundați în orbite, fontanela adâncită poate fi deshidratat. Deshidratarea este foarte periculoasă la orice vârstă, dar mai ales în cazul bebelușilor.
Alege îmbrăcăminte adecvată
Nou-născuții și bebelușii de vârstă mică par foarte sensibili, astfel că unii părinți – mai ales cei care se află la primul copil – pot fi tentați să îi îmbrace gros pentru a-i proteja de orice curent de aer.
Adevărul este că, pe timp de vară, bebelușul, indiferent de vârstă, poate fi îmbrăcat la fel de subțire ca tine sau ca un copil ceva mai mare. Un body cu mânecă scurtă este adeseori suficient, fără să fie nevoie de șosete, pantalonași sau căciulițe.
Ai grijă ca micuțul să fie îmbrăcat în materiale naturale, sigure, prietenoase cu pielea.
Protejează piele de soare
Expunerea prelungită la soare vine la pachet cu o mulțime de riscuri, care sunt cu atât mai mari în cazul bebelușilor și al copiilor mici care au pielea atât de sensibilă.
În primele săptămâni de viață, bebelușul nu trebuie expus deloc la soare și trebuie protejat prin mijloace fizice: îmbrăcăminte (atenție la supraîncălzire), stat la umbră etc.
După vârsta de 3 luni se pot folosi creme de protecție solară pentru bebeluși pe zonele de corp care nu pot fi protejate altfel – de pildă pentru față.
Pălăriuțele de soare, copertinele generoase ale cărucioarelor – eventual completate de o umbreluță reglabilă – sunt câteva dintre metodele pe care le poți folosi pentru protecție. Nimic nu egalează, însă, umbra deasă a unui acoperiș solid la orele prânzului.
Alege crema SPF potrivită
După ce bebelușul împlinește 6 luni, poți folosi crema de protecție solară fără nici o grijă. Optează pentru un produs din gama dermatocosmeticelor dedicate bebelușilor, în cazul lor riscul de apariție a alergiilor cutanate fiind semnificativ mai mic.
Crema pe care o alegi trebuie să aibă un factor de protecție 50 și să fie activă atât împotriva radiațiilor UVB, cât și a celor din gama UVA.
Nu expune copilul riscului de supraîncălzire
În sezonul cald, supraîncălzirea este unul dintre cele mai importante riscuri la care sunt expuși copiii mici. Pentru a preveni asta, e obligatoriu să respecți câteva reguli:
- Îmbracă bebelușul adecvat temperaturii de afară;
- Nu înveli/înfășa bebelușul în zilele călduroase;
- Nu lăsa niciodată bebelușul într-o mașina închisă, nici măcar pentru câteva minute;
- Aerisește bine mașina înainte să urcați în ea;
- Nu acoperi niciodată căruciorul; folosește doar copertina acestuia și deschide toate ventilațiile posibile.
Pe cât de plăcută este vara, pe atât de neplăcute sunt insolația, arsurile solare, înțepăturile de insecte și alte probleme specifice. Protejează întreaga familie, ca să vă bucurați în siguranță de vacanță!