Prevenirea şi tratarea iritaţiei de scutec

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Îngrijirea bebeluşului trebuie făcută cu mare atenţie încă din prima zi de viaţă. Băiţa, schimbarea scutecelor, îmbrăcămintea, alimentaţia, mediul în care doarme, toate sunt extrem de importante şi trebuie tratate cu seriozitate pentru ca micuţul să beneficieze de o creştere sănătoasă.

Eritemul fesier sau iritaţia de scutec este o problemă care pe ce cât de uşor poate fi prevenită pe atât de uşor se poate instala. Cu cât pielea micuţului este mai sensibilă, cu atât această neplăcută afecţiune îl poate deranja.

Iritaţia de scutec se manifestă prin înroşirea pielii zonei inghinale, coapselor şi feselor şi prin inflamarea funduleţului. Zonele pot fi afectate toate sau doar parţial. Înroşirea se poate transforma în mici băşicuţe, iar starea bebeluşului este de iritabilitate şi agitaţie. Senzaţia de mâncărime şi disconfort îl va transforma pe bebeluş într-un mic plângăcios. Manifestările eritemului fesier sunt foarte clare, mama dându-şi seama ce se întâmplă cu micuţul şi fără a merge la doctor.

Ce măsură de prevenire a acestei neplăcute probleme, se impune o igienă foarte strictă. Pe lângă băiţa de fiecare seară, micuţului i se va spăla zona intimă după fiecare scaun, se vor folosi unguente uşoare aplicate pe zona sensibilă spălată şi uscată şi nu se va întârzia schimbarea scutecelor foarte mult.

Prevenirea si tratarea iritatiei de scutec

Picture 1 of 3

O primă cauză a apariţiei iritaţiei de scutec este intrarea în contact a pielii micuţului cu urina şi materiile fecale, mai ales atunci când scaunele micuţului sunt moi. De asemenea eritemul fesier poate fi declanşat de componentele chimice aflate în detergenţi, produsele cosmetice de îngrijire a micuţului sau în şerveţelele umede. Acesta este un episod care are mari şanse să apară în momentul introducerii diversificării.  Unele alimente pot declanşa scaune mai moi, ceea ce sporeşte riscul apariţiei iritaţiei de scutec. Administrarea unui tratament medicamentos, în special cu antibiotic, sporeşte riscul apariţiei iritaţiei de scutec.

Odată constatată instalarea eritemului fesier se vor lua anumite măsuri. Zona afectată va fi bine spălată cu apă călduţă şi se va lăsa cât mai mult liberă, fără scutec. Contactul cu mediul umed al scutecului sporeşte apariţia acestor infecţii fungice şi menţine riscul înmulţirii bacteriilor. Se vor folosi unguente pe bază de zinc sau, după caz, tratamente antimicrobiene sau antifungice.

Scutecele vor fi schimbate foarte des. Se vor face modificări şi la nivelul dietei celui mic, scoţându-se alimentele acide sau care pot creea scaune moi. Se vor schimba detergentul folosit pentru spălarea hăinuţelor  şi produsele de îngrijire ale micuţului. Se va întrerupe folosirea şerveţelelor umede, măcar până dispare iritaţia.

Eritemul fesier trebuie tratat repede, deoarece  micuţul va avea o permanentă stare de disconfort iar episoadele de plâns vor fi multe şi neplăcute. Mama trebuie să aibă grijă de starea de bine a puiului ei, iar această problemă trebuie prevenită pe cât posibil şi tratată rapid dacă s-a instalat deja.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *