Cum se realizează corect igiena intimă a unui bebeluș! Vezi ce trebuie să faci în cazul fetițelor și în cazul băieților!

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Un bebeluș vine pe lume dintr-un mediu complet steril, fără bacterii și microorganisme care l-ar putea afecta. De aceea, nașterea reprezintă un episod nou din viața sa în care acesta va intra în contact cu foarte multe lucruri, astfel că va avea nevoie de multă igienă pentru a fi protejat.

igiena bebelusuluiPielea unui copil reprezintă un organ care ajută copilul să își regleze temperatura corpului și tot prin piele sunt eliminate anumite substanțe nocive sănătății sale. După naștere, pielea bebelușului este „asaltată” de-a dreptul de praf și impurități care trebuiesc să fie îndepărtate cu multă grijă de către mamă, cu ajutorul unor produse special create pentru pielea sensibilă a acestuia.

Baia bebelușului – un moment de răsfăț!

Baia bebelușului este într-adevăr un moment de răsfăț, răsfăț atât pentru cel mic, cât și pentru mamă, care își poate exprima în acest fel sentimentele față de puiul său. Nu putem spune totuși că baia bebelușului în primele zile de viață este făcută foarte bine, iar acest lucru pentru că bontul ombilical nu a căzut încă, iar umezeala din locul respectiv ar putea determina anumite infecții periculoase pentru bebeluș. De aceea, cu puțină apă călduță, pielea bebelușului va fi curățată de către mamă, cu multă atenție în regiunea ombilicului.

După căderea bontului ombilical, bebelușul poate fi îmbăiat de-a dreptul. Se vor folosi produse de spălare pentru pielea sensibilă, fără parabeni, parfum sau conservanți, toate acestea dăunându-i puiului de om. De aceea, la achiziționarea unui astfel de produs trebuie să cereți sfatul medicului pediatru sau farmacistului. Poți alege o variantă de spălat din cap până-n picioare, mult mai comodă pentru tine.

La finalul băiței, pielea acestuia va trebui hidratată bine. De aceea, alege o loțiune hidratantă, potrivită nevoilor bebelușului tău. Dacă ești adepta unor produse naturale 100%, atunci ar fi indicat să folosești ulei de măsline, fiert și apoi răcit, cu care să masezi pielea bebelușului. Este o soluție foarte sigură și sănătoasă.

Trebuie să speli bebelușul așa după cum medicul pediatru îți recomandă. Există păreri care consideră băița necesară în fiecare zi, seara, înainte de culcare, iar alți medici consideră că baia este necesară chiar și la un interval mai lung, de circa 3 zile, zona scutecului trebuind să fie spălată cu atenție zilnic.

Lucruri pe care trebuie să le cunoști despre igiena intimă, la băieți și fetițe!

Zona scutecului bebelușului este una foarte sensibilă. Aici pot apărea iritații, dacă nu sunt aplicate măsurile de igienă cele mai potrivite.

De aceea, după fiecare schimbare a scutecului murdar, bebelușul trebuie să fie spălat cu apă și săpun în zona respectivă, prevenind astfel afectarea pielii fundulețului. Deși scutecele de unică folosință nu permit contactul pielii cu urina, este nevoie totuși de o igienă corectă.

La fel de importantă este și ștergerea zonei după baie – acest lucru se face ușor, prin atingeri lente, prin tamponare.

Nu folosiți șervețelele umede decât în cazul în care nu aveți cum să ajungeți la chiuvetă.

Igiena intimă a băieților implică și decalotarea. Există medici care consideră că acest lucru trebuie să se facă treptat, de către părinți, după fiecare baie. Există și medici care practică decalotarea forțată, la un anumit control medical. Ar fi bine totuși să aveți sfatul medicului și să deplasați ușor preputul, după fiecare baie. Smegma ce se acumulează în interiorul preputului trebuie lăsată acolo, iar atunci când apare la exterior ar fi bine să fie curățată.

Igiena intimă la fetițe implică multă atenție. Mai întâi, părinții trebuie să șteargă copilul dinspre vagin spre anus și nu invers. Este bine ca după fiecare scaun să curățați atent zona intimă a fetiței. Este bine să spălați zona cu apă caldă și săpun. Dacă bebelușul are un scaun acid, atunci este bine să se folosească o cremă împotriva iritațiilor la funduleț, pe bază de zinc.

Igiena intimă a unei fetițe se face cu grijă și după fiecare baie. După baie, medicii recomandă folosirea unei comprese sterile înmuiate în ser fiziologic se va șterge cu grijă zona vaginului micuței, astfel încât zona să fie complet curată.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *