Cum renunțăm la scutece

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Cum renuntam la scutecele

Picture 1 of 1

Avantajele scutecelor absorbante sunt foarte multe şi importante. În primul rând confortul şi sănătatea bebeluşului. Nu va simţi neplăcerea scutecului ud, nu se va murdări pe ciorăpei şi pantalonaşi, nu se va trezi plângând pentru a fi schimbat şi se va putea bucura alături de mami  de o plimbare oricât de lungă, nefiind nevoie de hăinuţe uscate şi curate  pentru a le schimba pe cele ude.

Scutecul îl va proteja pe micuţ de eventuale răceli ce s-ar putea instala pe un mediu umed şi pe o temperatură mai scăzută. Purtând scutecel, chiar dacă afară este frig umezeala nu se va răci, deci nu va creea disconfort şi nici  pericol de a răci.

Joaca celui mic nu va fi întreruptă de episodul în care va trebui să fie schimbat pentru că şi-a umezit hăinuţele.

Scutecul este un mare avantaj şi pentru mămici. Oricum se vor trezi de multe ori peste noapte pentru a-l hrăni pe micuţ şi pentru a-l schimba, însă în acest program oarecum prestabilit nu mai apar şi momentele în care cel mic ar plânge pentru că este ud. Deplasările cu bebeluşul se vor face cu uşurinţă, indiferent de ce mijloc de transport ar folosi. Scutecul păstrează funduleţul celui mic uscat şi protejat, iar el se poate bucura de ceea ce îl înconjoară.

Însă vine un moment în care trebuie renunţat la scutece. În primul rând pentru a-l determina pe micuţ să conştientizeze când are aceste nevoi, să înţeleagă utilitatea oliţei şi să poată comunica această necesitate celui care îl supraveghează.

Momentul este ales de către mamă în funcţie de cât de receptiv ştie că este micuţul la schimbări. După împlinirea vârstei de un an se poate începe acomodarea copilului cu această nouă formă de abordare. Unii vor reuşi, alţii vor mai purta scutecele chiar până la doi anişori sau mai mult.

Schimbarea nu trebuie făcută brusc. Este de preferat ca scoaterea scutecului să se facă în anotimpul cald. Vor fi mici incidente, iar cu cât are mai multe hăinuţe pe el, cu atât va fi mai dificil de convins.

La început va fi lăsat fără scutec doar ziua, urmând ca după ce se deprinde să spună ce nevoi are, să fie scos şi pe timpul nopţii.

Vom atrage copilul în această nouă etapă achiziţionând o oliţă veselă, de care să fie atras, fie prin personajul pe care îl reprezintă, fie prin jocurile ataşate pe ea. Dacă cel mic nu acceptă oliţa, vom cumpăra un capac mic de toaletă special pentru copii. Desenele de pe căpăcel şi faptul că foloseşte toaleta, îl pot determina pe micuţ să fie încântat de această schimbare. Nu îl vom certa  în momentul în care va uita ce nevoi are şi nu va spune că trebuie să folosească oliţa sau să meargă la toaletă. Ne vom stabili un program orientativ şi îl vom pune noi pe oliţă sau toaletă din când în când. Copiii sunt foarte captivaţi de activităţile lor şi nu-şi vor da seama când au anumite nevoi.

Ca în  orice etapă a micuţului şi acum mama trebuie să dea dovadă de multă răbdare, va explica totul micuţului şi va descoperi  multe idei ingenioase prin care să-l determine să accepte schimbarea.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *