Ce să faci când bebe are nasul înfundat. Iată 5 soluții

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

După cum ştim nou născuţii obişnuiesc să respire numai pe năsuc. În timp ce se alimentează sugând, năsucul lor îşi face treaba, oferind micuţului confortul inspirării şi expirării.

Dacă din diverse motive năsucul se înfundă, atunci alimentarea bebeluşului se va face greu. El se va întrerupe din supt, va plânge, va deveni agitat şi nemulţumit că nu se poate hrăni. De asemenea şi somnul va fi întrerupt de episoade de plâns, trezindu-se agitat că nu poate respira.

Motivele înfundării căilor aeriene ale bebeluşilor sunt variate. Fie o răceală sosită odată cu aerul rece, fie o încăpere cu aerul foarte uscat, ori diverse reacţii alergice ce irită mucoasa nazală. De aceea cei mici trebuie feriţi de mirosuri puternice, detergenţi neadecvaţi şi alţi posibili alergeni.

Pentru a elimina acest discomfort al micuţilor avem câteva soluţii simple şi la îndemână ce nu pun în pericol cu nimic siguranţa bebeluşului. Soluţiile şi medicamentele specifice pentru desfundarea căilor respiratorii nu pot fi folosite în cazul celor mici, fiind contraindicate până la aproape doi ani. Excepţiile sunt recomandate doar de medic şi se efectuează sub stricta îndrumare şi supraveghere a acestuia.

  1. Cea mai la îndemână soluţie este folosirea serului fiziologic. Substanţă salină, total tolerată de corpul uman, ne va ajuta să eliberăm căile respiratorii ale bebeluşului. Ţinem copilul într-o poziţie uşor înclinată, nu total la orizontală, picurăm în fiecare nară câte 2, 3 picături, aşteptăm maxim un minut pentru a se înmuia mucozităţile după care, cu ajutorul pompiţei nazale, extragem. Cel mic ne va ajuta şi el, strănutând atunci când simte serul în năsuc. Prin strănut elimină o parte din mucozităţi.
  2. Dacă mucozităţile sunt abundente se poate folosi aspiratorul nazal, pe acelaşi principiu. Se umezeşte năsucul cu ser, se aşteaptă puţin, după care se trag mucozităţile.

Curăţarea năsucului nu se va face mai mult de trei ori pe zi, pentru a evita provocarea leziunilor şi sângerărilor.

ce sa faci cand bebe are nasul infundat 1

Picture 1 of 1

  1. Inhalarea aburilor este benefică descongestionării năsucului bebeluşului. Se dă drumul apei fierbinţi la duş şi se aşteaptă ca aburul să abunde în toată baia. Se stă cu micuţul câteva minute în camera plină de abur, timp în care căile respiratorii se vor elibera.
  2. Bebeluşii vor putea respira mai bine dacă se foloseşte un umidificator în camera în care dorm, sau chiar şi un simplu vas cu apă pus direct pe sursa de căldură.
  3. Respiraţia celui mic va fi uşurată dacă acesta va dormi cu căpuşorul puţin mai ridicat decât corpul. Cum nu putem folosi perne, atunci vom ridica puţin salteluţa pătuţului în partea unde îl punem să doarmă cu căpuşorul. Un prosop pliat şi pus sub saltea în aceea parte va fi suficient, sau înclinăm tot pătuţul punând ceva sub picioarele acestuia din partea unde bebeluşul doarme cu căpuşorul.

Operaţiunea „curăţarea năsucului” nu este pe placul niciunui bebeluş, însă vom fi perseverente şi răbdătoare, pentru că este foarte important ca cel mic să se poată hrăni uşor şi să poată dormi, fapt posibil doar cu un năsuc eliberat de mucozităţi.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *