In ce îmbrăcăm bebeluşul când doarme

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Ca orice alt moment din viaţa bebeluşului, momentul somnicului trebuie tratat de către mămici cu mare atenţie. Pentru că cel mic nu poate spune dacă are vreun disconfort sau dacă se simte bine, întreaga responsabilitate revine mamei.

În primul rând trebuie avut grijă ca temperatura din cameră să nu fie foarte mare, indiferent de anotimp. Grija mamelor este de cele mai multe ori exagerată, iar rezultatul este o cameră mult prea încălzită, fapt ce sporeşte starea de disconfort a micuţului. Bebeluşii pot avea un somn bun şi odihnitor la o temperatură de 20-22 grade.

În niciun caz micuţii nu vor fi îmbrăcaţi cu multe hăinuţe. Pe timpul verii pe lângă scutec, tot ce vor purta pe ei va fi un body cu mânecă scurtă sau fără mânecă. În cazul în care vi se pare că temperatura scade puţin peste noapte bebeluşul va fi pus într-un sac de dormit subţire, din material adaptat anotimpului cald.

Chiar şi în anotimpurile reci, vestimentaţia de noapte a micuţului va fi formată tot din puţine elemente. Scutecul, un body cu mânecă lungă şi un pantalonaş lejer,  cu lăbuţe, este tot ce are nevoie micuţul pentru a se simţi bine. După băiţa de seară i se poate pune o căciuliţă subţire, dar i se va da jos la culcare. Nu i se vor pune şoseţele nici pe piciorul gol, nici pe deasupra pantalonaşului. Lăbuţa de la pantalonaşi este suficientă pentru a-i creea o stare de confort termic.  Pentru a-l proteja de eventuale modificări de temperatură ce pot surveni în timpul nopţii, bebeluşul va dormi într-un sac de dormit, adaptat anotimpului. Asta doar dacă vi se pare că ar fi necesar. Dacă are mânuţele şi picioruşele reci, atunci înseamnă că îi este puţin răcoare.

In ce imbracam bebelusul cand doarme

Picture 1 of 10

Pentru bebeluşi nu se va folosi nicio păturică pe timpul somnului de noapte, deoarece există riscul de a se sufoca. Neputând să şi-o îndepărteze de pe faţă, este expus acestui risc. Nu vor fi lăsate în pătuţ alte hăinuţe, prosoape sau scutecele ce pot ajunge aproape de faţa micuţului, constituind acelaşi risc.

Hainele cu care sunt îmbrăcaţi micuţii trebuie să fie din materiale foarte bune, în special bumbac, spălate bine cu detergenţi speciali, chiar dacă sunt noi, şi adaptate vârstei. Nu îmbrăcaţi bebeluşii cu hăinuţe ce-l pot strânge şi nici cu hăinuţe mult prea largi. Verificaţi foarte bine etichetele ataşate pe hăinuţe. Dacă vi se par aspre şi că pot gâdila sau zgâria, le veţi tăia cu mare grijă, pentru a nu rămâne vreun colţişor sau fire de aţă ce-l pot deranja.

Indiferent de anotimp, dacă se constată că cel mic a transpirat i se vor schimba imediat hăinuţele cu altele uscate,  şi se va găsi o soluţie pentru scăderea temperaturii din cameră.

Un somnic bun pentru bebeluşi este atunci când micuţilor le este bine, nu se supraîncălzesc, dar nu le este nici frig, nu îi strânge elasticul ciorăpeilor şi nu îi deranjează vreun şireţel de căciulă.

De toate acestea este răspunzătoare mama, cea care va asigura micuţului toate condiţiile unui somn bun şi odihnitor. Ea va avea grija ca temperatura din cameră să fie cea optimă, va instala un umidificator dacă va considera că este nevoie şi se va trezi peste noapte să-şi verifice puiul.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *