5 priorităţi la venirea pe lume a copilului

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Între nevoia de a dormi puţin, de a face un duş şi de a alăpta bebeluşul, primele săptămâni ca proaspătă mămică pot fi destul de copleşitoare. Totuşi, pentru a vă simţi în formă deplină, pentru ca cel mic să aibă parte de toată grija şi atenţia de care are nevoie şi pentru ca totul în casă să decurgă fără niciun impediment, iată mai jos câteva priorităţi pe care e bine să le aveţi în vedere:

  1. Asiguraţi-vă că vă hrăniţi bine. În primele câteva săptămâni de la naştere, veţi începe să învăţaţi pe propria piele cum este să fii mamă, vă veţi cunoaşte bebeluşul şi, eventual, veţi primi numeroşi vizitatori foarte entuziasmaţi. Ca proaspătă mămică, este important să vă hrăniţi cum tebuie şi să beneficiaţi de o dietă sănătoasă echilibrată pentru a vă menţine ridicat nivelul energetic.
  2. Obişnuiţi-vă să alăptaţi copilul. În primele săptămâni, alăptarea bebeluşului va fi cea mai frecventă activitate. De la o etapă la alta, ritmul de alăptare se va schimba, pe măsură ce nou-născutul va creşte. Laptele matern este cel mai bun aliment pentru bebeluş, întrucât oferă numeroase beneficii nutriţionale şi pentru starea sa generală de sănătate. Nou-născuţii au nevoie de hrăniri frecvente, la fiecare două până la trei ore. Este important să îl alăptaţi şi noaptea, mai ales în primele săptămâni, deoarece laptele matern este esenţial pentru cerinţele nutriţionale ale bebeluşului. O idee bună este să dormiţi atunci când doarme bebeluşul. Nou-născuţii cresc şi se dezvoltă rapid, ceea ce înseamnă că au nevoie de mult somn. Pe parcusul nopţii, bebeluşul va dormi pe reprize, trezindu-se pentru a fi alăptat şi pentru a fi schimbat. Este bine să aveţi la îndemână toate lucrurile necesare pentru schimbat scutecul, aşa cum găsiţi aici, pentru a nu-i tulbura starea de somn căutând prin sertare.
  3. Învăţaţi bebeluşul că există o diferenţă între noapte şi zi. Nou-născutul nu cunoaşte încă diferenţa dintre noapte şi zi, dar există câteva lucruri pe care le puteţi face pentru a-l învăţa. De exemplu, interacţionaţi cu bebeluşul cât mai des cu putinţă pe parcursul zilei. Camerele trebuie să fie luminoase, aşa că daţi draperiile la o parte. Televizorul, radioul sau jucăriile de bebeluş, cum sunt cele de aici, constituie excelente zgomote de fundal. La lăsarea serii, păstraţi liniştea şi trageţi draperiile. În curând, bebeluşul va afla ca seara înseamnă că este timpul pentru somn.
  4. Combateţi depresia. Multe mămici suferă de tristeţe trecătoare în primele săptămâni de la naştere. În esenţă, naşterea este o experienţă foarte solicitantă din punct de vedere fizic şi emoţional. Din cauza dezechilibrelor hormonale, s-ar putea să vă simţiţi anxioasă, hipersensibilă sau să aveţi impresia că sunteţi singură pe lume, deşi sunteţi înconjurată de familie şi prieteni. Cu odihnă şi sprijin, aceste sentimente se vor topi treptat. Nu sunteţi singură, discutaţi cu persoanele apropiate care vă vor asculta fără a vă judeca şi care vă pot oferi tot sprijinul de care aveţi nevoie pentru a putea reveni la sinele vechi şi pentru a vă bucura de noua viaţă de mămică.
  5. Acceptaţi ajutor. Este firesc să doriţi să faceţi totul pentru bebeluş, dar este minunat şi chiar recomandat să împărţiţi sarcinile. Acest lucru va ajuta bebeluşul să dezvolte relaţii şi cu ceilalţi membri ai familiei şi va recunoaşte astfel oamenii importanţi din viaţa părinţilor. Trebuie doar să vă obişnuiţi să lăsaţi bebeluşul în grija altcuiva pentru o vreme, timp în care vă puteţi odihini, puteţi efectua unele sarcini urgente sau puteţi face o baie mai lungă.

În cele din urmă, şi tăticul trebuie să petreacă cât mai mult timp alături de bebeluş şi să facă împreună tot felul de activităţi. Poate să schimbe scutece, să se joace, să îi facă baie şi un masaj liniştitor, să îl pună la culcare sau să îl ţină la pieptul său şi să îi citească o poveste. Toate aceste gesturi fac legătura dintre tată şi bebeluş mult mai caldă şi puternică, iar mămica trebuie să le acorde celor doi şansa de a fi împreună.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *