5 lucruri pe care să nu le faci când ai un bebeluș

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Unele tipuri de comportament și atitudini prezentate de părinți supără foarte tare bebelușii. Dar nu vorbim despre acea supărare de moment, care se manifestă printr-o criză teribilă de plâns, ci vorbim despre o supărare interioară, care îi poate afecta pe tot parcursul vieții. De exemplu, atunci când un copil este lăsat singur sau este ignorat, dezvoltarea sa devine subminată, iar părinții și societatea vor trebui să trăiască cu un individ anxios și depresiv. Aflați în rândurile următoare cinci lucri pe care nu trebuie să le faceți niciodată când aveți un bebeluș.

1.Nu ignorați bebelușul

În condiții naturale de naștere, nou-născuții sunt gata să comunice cu mama, cu tata și  cu alte persoane. Pentru copii, este foarte importantă o relație de companie. Primii trei ani de viață reprezintă o perioadă în care se dezvoltă înțelegerea tacită (inconștientă) a modului în care funcționează lumea socială și tot acum lumea socială se conectează la modul în care funcționează creierul. Cu o grijă receptivă, sistemele creierului învață să lucreze bine și astfel să mențină bebelușul sănătos și social angajat. Ceea ce copilul învață în primii trei ani de viață, va aplica în toate relațiile sale pe tot parcursul vieții. Bebelușii care sunt născuți prematur sau trăiesc experiențe stresante perinatale vor avea nevoie de o grijă sporită din partea părinților sau a altor îngrijitori.

  1. Nu lăsați bebelușul să plângă

Imaginați-vă că sunteți în durere, cereți cu disperare ajutor și sunteți ignorat. Cum vă simțiți? Cel mai probabil vă simțiți rău și simțiți furie împotriva tuturor persoanelor din jur. Cu atât mai grav este pentru un bebeluș, când toate sistemele sale din creier se dezvoltă și învață ce este viața socială. Trebuie să ne amintim că o mare parte din dezvoltarea copilului are loc după naștere, atunci când se dezvoltă 75% din creier – mai ales în primii câțiva ani de viață – și au loc efecte epigenetice, adică funcții genetice stabilite, bazate pe tipul de îngrijire primită. Un copil lăsat să plângă este un copil torturat. Ceea ce învață un bebeluș acum se va vedea mai târziu, când va fi o persoană stresată, egoistă și inflexibilă. Când un bebeluș plânge cu disperare, nu se alintă și nici nu are vreun episod de furie. Un bebeluș plânge pentru că are anumite nevoi și plânsul este singura cale prin care poate comunica.

  1. Nu lăsați singur bebelușul

Izolarea este unul dintre cele mai grave lucruri pe care le puteți face unei ființe umane și care, eventual, duce la psihoză. Bebelușii trebuie să fie conectați fizic cu părinții lor. Ei nu înțeleg de ce sunt lăsați singuri și, în singurătate vor internaliza sentimente de răutate și de vinovăție. Imaginați-vă că ați rămas dintr-o dată singur într-o țară ciudată în care nu vă puteți mișca sau să vă îngrijiți de voi. Ar fi groaznic, chiar dacă sunteți conștient de ceea ce se întâmplă. De ce ați face acest lucru unui copil? Dacă izolați bebelușii, se întâmplă contrariul. Ei devin smiorcăiți și nevoiași sau vor fi liniștiți pe dinafară și agitați pe dinăuntru, dar în ambele cazuri vor fi foarte preocupați de ei înșiși. Bebelușii internalizează frica și insecuritatea și le transporta cu ei în atitudinea lor față de părinți și față de lumea întreagă.

  1. Țineți bebelușul în brațe ori de câte ori este posibil

Bebelușii trebuie ținuți în brațe cât mai mult timp cu putință și chiar din momentul în care vin pe lume. Primele impresii despre mama, despre tată și despre lume sunt fundamentale. Atunci când sunt ținuți în brațe, ei învață să se relaxeze și simt un sentiment de pace. Dacă nu au o experiență de relaxare în brațe iubitoare, ei nu pot învăța să se relaxeze și să se detașeze de tot ce este negativ. Iar detașarea este vitală pentru sănătate.

  1. Nu pedepsiți bebelușul

Conform cercetărilor recente, unii părinți își pălmuiesc sau își lovesc copiii. În unele țări, aproape 1/3 din copiii cu vârsta până în 12 luni sunt pălmuiți. Deși pedeapsa corporală poate fi o eliberare imediată a frustrării părinților, ca și cele mai multe acte agresive, are efecte negative pe termen lung. Amintiți-vă că bebelușii învață ce înseamnă viața de la modul în care sunt tratați și îngrijiți.

Dacă doriți să optimizați creierul copilului, sănătatea și bunăstarea sa pe termen lung, nu faceți aceste cinci lucruri. Dimpotrivă, îngrijirea călduroasă și receptivă este unul dintre cei mai buni predictori ai rezultatelor pozitive ale copilului. Încercați măcar de două ori pe săptămână să îi oferiți un masaj liniștitor copilului cu un ulei blând, cu o aromă subtilă, care să aibă grijă de pielea lui sensibilă, dar și de starea sa de bine. Vă recomandăm Bebe Drag Ulei pentru pielea capului și masaj cu tei și extract de ovăz VivaNatura, un ulei delicat, care se absoarbe rapid în piele, care hidratează și care liniștește, grație aromei naturale plăcute.

În cele din urmă, amintiți-vă că o creștere responsabilă a copilului presupune participarea la individualitatea sa, așa că fiți prezenți emoțional, nu distrași de griji, de telefoane sau de muncă.

 

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *