Durerea de ureche la copii: Cauze, Simptome și Tratament

Durerea de ureche este o problemă frecventă la copii, afectând aproximativ 60% dintre ei până la vârsta de 3 ani. Poate fi provocată de o varietate de factori, de la infecții la leziuni sau corpi străini.

Pentru părinți, identificarea cauzei durerii de ureche a copilului lor și stabilirea modalităților corecte de tratament pot fi provocări semnificative. De multe ori, copiii mici nu pot comunica în mod precis și detaliat despre disconfortul pe care îl simt, ceea ce poate face dificilă evaluarea exactă a problemei.

Mai mult, durerea de ureche poate avea diverse cauze și simptome, ceea ce complică și mai mult diagnosticul și tratamentul. Este important să consultați un medic pentru a determina cauza durerii și a primi un tratament adecvat.

Simptome comune

Simptomele asociate cu durerea de ureche pot varia în funcție de cauza și de severitatea afecțiunii. Este important să fiți conștienți de semnele și simptomele care pot indica o posibilă durere de ureche la copii, astfel încât să puteți acționa prompt și să căutați asistență medicală atunci când este necesar. Iată câteva simptome comune:

 • Plâns și agitație: Copiii mici, în special cei care nu pot comunica verbal, pot manifesta durerea de ureche prin plâns și agitație. Acestea pot fi manifestări ale disconfortului sau durerii intense pe care nu le pot exprima altfel.
 • Ținerea mâinii la ureche: Un alt semn comun al durerii de ureche este când copilul își ține mâna la ureche sau trage de ureche. Acest comportament poate indica că există disconfort sau durere în zona urechii.
 • Dificultăți de somn: Durerea de ureche poate afecta somnul copilului, determinând treziri frecvente sau dificultăți în adormire. Copilul poate fi agitat sau neliniștit din cauza durerii, ceea ce poate afecta calitatea somnului său.
 • Febră: Infecțiile de ureche pot fi însoțite de febră. Acesta este un răspuns al organismului la infecție și poate indica prezența unei afecțiuni mai severe care necesită evaluare și tratament medical adecvat.
 • Pierderea auzului: Durerea de ureche poate fi însoțită uneori de pierderea temporară a auzului sau de senzația de ureche înfundată. Aceste simptome pot indica acumularea de lichid în ureche sau alte probleme ale canalului urechii.
 • Scurgeri din ureche: În cazul unor infecții de ureche mai severe, pot apărea scurgeri din ureche și pot necesita intervenție medicală pentru a preveni complicațiile.
 • Lipsă de poftă de mâncare: Copiii pot prezenta o lipsă de poftă de mâncare atunci când se confruntă cu durerea de ureche. Disconfortul și durerea pot afecta starea lor generală de bine și pofta de mâncare.

Tratament pentru durerea de ureche la copii

Tratamentul pentru durerea de ureche este variabil și depinde în mare măsură de cauza care a generat disconfortul. Iată cum se tratează diversele cauze ale durerii de ureche:

 1. Infecții:
  • Otita Medie Acută (OMA) Bacteriană: Este tratată de obicei cu antibiotice prescrise de medicul specialist. Antibioticele pot ajuta la combaterea infecției bacteriene și la reducerea inflamației din ureche.
  • Otita Medie Acută (OMA) Virala: De obicei, infecțiile virale se vindecă de la sine în decursul a 1-2 săptămâni. În aceste cazuri, tratamentul se axează pe gestionarea simptomelor, cum ar fi administrarea de medicamente pentru reducerea febrei și a durerii.
 2. Otita Externă:
  • Această formă de otită se tratează de obicei cu picături auriculare conținând antibiotice sau antifungice, în funcție de cauza specifică a infecției. Picăturile auriculare ajută la combaterea infecției și la reducerea inflamației în canalul urechii.
 3. Leziuni:
  • Leziunile minore, cum ar fi zgârieturile sau ușoarele vânătăi, se vindecă de obicei de la sine și pot fi gestionate prin aplicarea de comprese calde și menținerea igienei în zona afectată.
  • Leziunile mai grave, care pot include ruptura timpanului sau alte leziuni ale urechii, pot necesita intervenție chirurgicală pentru a fi corectate și tratate corespunzător.
 4. Corpi Străini:
  • Corpii străini care sunt introduși în ureche și provoacă durere sau disconfort trebuie îndepărtați de către un medic specialist. Este important să nu se încerce îndepărtarea lor acasă pentru a evita deteriorarea urechii și agravarea problemei.

Măsuri preventive

Prevenția este un aspect important în menținerea sănătății urechii copiilor și în prevenirea apariției problemelor precum infecțiile de ureche. Iată câteva măsuri preventive importante:

 1. Vaccinarea împotriva pneumococului și Haemophilus influenzae tip b (Hib): Vaccinarea împotriva acestor bacterii poate reduce semnificativ riscul de dezvoltare a otitei medii acute (OMA), una dintre cele mai frecvente cauze ale durerii de ureche la copii. Respectarea calendarului de vaccinare recomandat de către medicul pediatru este necesară pentru a asigura protecția împotriva acestor infecții.
 2. Alăptarea exclusivă în primele 6 luni de viață: Alăptarea exclusivă în primele 6 luni de viață oferă o serie de beneficii pentru sănătatea copilului, printre care și reducerea riscului de infecții ale urechii. Laptele matern conține substanțe nutritive și anticorpi care contribuie la întărirea sistemului imunitar al copilului, protejându-l împotriva infecțiilor.
 3. Spălarea frecventă a mâinilor: Igiena mâinilor este esențială în prevenirea răspândirii bacteriilor și a infecțiilor, inclusiv a celor care pot duce la infecții ale urechii. Învățați copilul să-și spele regulat mâinile cu apă și săpun, în special înainte de mese și după ce a vizitat locuri publice sau a intrat în contact cu alte persoane.
 4. Evitarea introducerii de obiecte mici în ureche: Obiectele mici sau ascuțite introduse în ureche pot cauza leziuni și pot crește riscul de infecții. Asigurați-vă că copilul este conștient de pericolele asociate introducerii de obiecte în ureche și încurajați-l să nu introducă nimic în urechea sa sau a altor persoane.
 5. Nu curățați canalul auditiv cu bețișoare de urechi: Curățarea canalului auditiv cu bețișoare de urechi poate împinge cerumenul(ceara de ureche) mai adânc în ureche, blocând canalul și creând un mediu propice pentru dezvoltarea infecțiilor.
Consultați întotdeauna un medic pentru diagnostic și pentru a primi îndrumări precise privind îngrijirea și managementul problemei. Auto-diagnosticul sau auto-tratamentul pot avea consecințe nedorite și pot întârzia recuperarea.

Te-ar putea interesa: