Studiile științifice și de ce este bine să ții cont de ele în privința somnului bebelușului

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Atunci când spunem bebeluș, spunem somn. Cel puțin în primele luni de viață, sugarii au nevoie de somn pentru a se dezvolta, de aceea nu trebuie să ne fie cu mirare marele accent care se pune pe somnul bebelușilor. Totuși, cu așa multe metode de somn, cu tot felul de cărți și cu zeci de experți care încearcă să învețe părinții cum este cel mai bine să doarmă un sugar, normal că mamele și tații ajung să se întrebe „Până la urmă, cum va dormi copilul meu?”.

Pe de altă parte, odihna este absolut mandatorie și pentru mamă care trebuie ușor-ușor să se refacă după cele 9 luni de sarcină și după stresul nașterii. Studiile arată că o mamă privată de somn este mai predispusă la tulburări de dispoziție postnatală. Oricât ar părea de surprinzător pentru acei părinți mai precauți din fire, însăși studiile arată că dormitul în pat cu bebelușul este răspunsul la multe dintre cele mai comune probleme.

Întâi de toate și cel mai important, un studiu recent arată că bebelușii care dorm alături de părinți sunt mai puțin predispuși la sindromul morții subite la sugar (SMSS) în comparație cu bebelușii care dorm singuri. Cele mai scăzute rate de SMSS din lume coincid cu rate ridicate de dormit alături de bebeluș. Explicațiile ar fi destule. Pe de o parte, având copilașul aproape, părinții sunt mai conștienți, așa că nu vor cădea într-un somn profund. De asemenea, pot acționa imediat atunci când simt că ceva nu este în regulă cu cel mic. La rândul său, bebelușul doarme și el mai mult în stadiu de veghe, apropierea mamei și mirosul laptelui matern nepermițându-i să doarmă profund.

Alte studii și cercetări arată că dormitul alături de părinți încurajează o respirație sănătoasă a bebelușului. Cantitatea de CO2 pe care părinții o expiră acționează ca o potențială copie de rezervă în cazul în care capacitatea de respirație a copilului încetinește sau fluctuează. Teoria este că zona nazală a copilului răspunde la prezența CO2 printr-o respirație mai rapidă.

De asemenea, atunci când un bebeluș doarme alături de mama sa, va simți nevoia să fie alăptat mai des. Pe de o parte, mama va beneficia de confort pentru că nu va trebuie să se coboare din pat și să aprindă lumina pentru a se îngriji de cel mic, iar pe de altă parte, în caz că micuțul s-a născut cu o greutate mică, asta este șansa lui să câștige în greutate. Chiar dacă mama va alăpta mai des, tot va reuși să doarmă mai mult decât o mamă care nu doarme alături de cel mic.

Cercetările pediatrice mai arată și că dormitul alături de bebeluși contribuie la creșterea unor copii mai încrezători, mai îndrăzneți și mai puțin anxioși. În primul rând, somnul alături de bebeluși contribuie și mai mult la formarea și întărirea legăturii și atașamentului dintre părinți și copilaș, iar copilașul, la rândul său, se simte tare confortabil știind că părinții sunt lângă el orice s-ar întâmpla. Această stare de confort și de protecție va fi internalizată de cel mic, care o va transpune apoi în viziunea lui asupra lumii: modul în care vede viața, modul în care îi vede pe alții și pe el însuși. Deloc exagerat, dormitul alături de bebeluș conduce mai târziu la ceea ce numim noi „bunăstare”. Mai ales copilașii mai mari beneficiază de acest sentiment de protecție deoarece ei pot simți că vorbesc cu părinții lor în pat în moduri inaccesibile atunci când sunt treji și luminile sunt aprinse, se simt mai puțin vulnerabili și se pot deschide.

Totuși, dormitul alături de bebeluș trebuie să aibă loc în condiții maxime de siguranță. Prin urmare, nu stați cu televizorul deschis și nici cu alte dispozitive, nu fumați și nu consumați alcool înainte de somn. De asemenea, este indicat să folosiți așternuturi și haine spălate cu detergenți cât mai siguri pentru sănătatea copilului. Detergenții și balsamurile foarte parfumate nu sunt cele mai potrivite pentru un bebeluș, la fel cum nu sunt nici majoritatea produselor de igienă pe care le găsim în magazine. Pentru dușurile personale și pentru băița bebelușului optați pentru produse formulate cu ingrediente cât mai sigure, care nu conțin obișnuitele substanțe toxice. Gama Bebe Drag VivaNatura cuprinde toate produsele de care aveți nevoie pentru igiena și îngrijirea bebelușului. Bebe Drag Șampon-Gel de duș cu aloe și bisabolol, împreună cu Loțiunea de corp cu ulei de migdale și extract de ovăz sunt două produse esențiale, care nu trebuie să lipsească din rutina de îngrijire a celui mic. Foarte important este și să aveți un pat cât mai liber. Nu dormiți cu așternuturi moi, pături care îl pot sufoca, perne sau jucării. Înainte de culcare, aveți grijă ca în pat să nu existe elastice, clame, panglice, șnururi sau corzi.

Descoperiți toată gama de produse Bebe Drag, accesând https://www.vivanatura.ro/categorie-produs/bebedrag/?v=f5b15f58caba și aflați cât de mulțumite sunt mamele de produsele VivaNatura pe pagina de Facebook https://www.facebook.com/VivaNatura.ro/.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *