La ce vârstă spune bebelușul primele cuvinte?

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Reacţiile bebeluşul există încă de când acesta se află în burtica mamei. Tresăririle la zgomote puternice, muzică sau trăiri foarte intense ale mamei, sunt dovada că micuţul reacţionează la stimulii din exterior. Se poate vorbi astfel de o comunicare între făt şi lumea axterioară, mama fiind cea care sesizează toate aceste semnale venite din partea micuţului.

Încă de când se naşte bebeluşul îşi comunică trăirile şi stările prin plâns. Semnalează celor din jur că îi este foame, este agitat sau are un disconfort. Putem numi aceasta o cale de comunicare, care se realizează cel mai bine cu mama, în a cărei apropiere micuţul se simte în siguranţă şi este liniştit.

Începând cu vârsta de două luni, şi chiar mai devreme, bebeluşul comunică prin gângureli, minunatul lor mod de a-i semnala mamei că este liniştit sau agitat, că îi este bine sau are o nemulţumire.

Apropiindu-se de vârsta de 6 luni, micuţii sunt capabili să rostească vocale şi consoane, reuşind chiar să formeze silabe. Cele mai frecvente sunt ma, ta, da, de, iar repetarea ma-ma nu înseamnă neapărat că a spus cuvântul mama, aşa cum le place mămicilor să creadă, ci este o repetare distractivă a silabei ma.

În jurul vârstei de 7 luni micuţii ar trebui să-şi recunoască numele, să răspundă prin gesturi şi sunete atunci când sunt strigaţi.

La vârsta de 9 luni cei mici au capacitatea de a recunoaşte semnificaţia cuvintelor simple precum da şi nu.

La vârsta de 1 an copii pot rosti cuvinte simple ale căror înţelesuri le stăpânesc: mama, tata, apa, papa, pisi, ham şi multe altele, în funcţie de ce cuvinte au auzit în jurul lor.

la ce varsta spune bebelusul primele cuvinte

Picture 1 of 1

Este perioada în care cei mici au o capacitate impresionantă de înregistrare, capacitate ce trebuie ajutată de către cei din jur să se dezvolte, având ca scop formarea vocabularului celui mic.

Cea mai simplă şi eficientă metodă de a-i ajuta pe cei mici să îşi dezvolte un vocabular propriu vârstei, este de a comunica permanent cu ei, de a le explica în termeni simpli şi clari fiecare nou element ce apare în jurul lor şi de a-i lăuda atunci când spun cuvinte noi. Evident că metoda prin care părinţii se distrează pronunţând cuvintele asemeni celor mici este foarte distractivă însă, din păcate, nu este şi eficientă. Copilul trebuie să audă cuvintele aşa cum sunt ele în formă corectă, ajungând astfel să le pronunţe şi el corect.

O altă metodă foarte bună de dezvoltare a vocabularului celor mici este prin cântec. Nu cântece înregistrate, ci cântate de mami, tati, bunici sau fraţi. Copilul va acumula cuvinte noi, prin asocierea cu melodia.

Având în vedere că cei mici nu au simţul ridicolului şi nu conştientizează teama de a greşi, este foarte uşor de lucrat cu ei şi de exersat cuvinte noi. Vor răspunde cu mare plăcere noilor provocări.

Vocabularul unui copil în vârstă de 1 an şi jumătate ar trebui să cuprindă minim 10 cuvinte, maxim 50 de cuvinte. Fiecare copil evoluează în ritmul său şi este de evitat comparaţia obsesivă cu alţi copii de aceeaşi vârstă.

Aspectele legate de comunicarea prin cuvinte a micuţului trebuie urmărite foarte atent. Dacă până la vârsta de 2 ani, 2 ani şi jumătate cel mic nu deţine un vocabular sau nu rosteşte cuvinte  deloc, atunci este necesară solicitarea ajutorului de specialitate. Medicul pediatru vă va explica exact ce paşi trebuie să urmaţi şi ce controale să efectuaţi.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *