Jucării și activități care stimulează gândirea creativă a copiilor de 0-2 ani

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Chiar din primele săptămâni de viață ale bebelușului, putem să îi susținem imaginația și să îi încurajăm creativitatea. Imaginația și creativitatea sunt foarte firești pentru cei mici, dar adesea ei nu își permit sau nu au curajul să și le exprime. În ciuda faptului că în continuare grădinițele și școlile pun accentul pe dobândirea a cât mai multor abilități academice, sondajele arată că marile companii apreciază cel mai mult gândirea creativă și imaginația angajaților. La rândul lor, cei mai importanți antreprenori ai lumii s-au bazat întotdeauna pe gândirea lor îndrăzneață, dar și pe imaginație.

Jucării și activități care stimulează gândirea creativă a copiilor de 0

Sunt numeroase jucării și activități distractive în care vă puteți implica micuțul pentru a-i stimula aceste abilități:

Jucării deschise. Dacă nu știți ce sunt jucăriile deschise, aflați că acestea sunt simple jucării sau obiecte care nu vin cu instrucțiuni sau cu reguli, ci copilul se poate juca cu ele după cum îi dictează creativitatea. De exemplu, foarte multe figurine și jucării din lemn pot fi folosite în diverse jocuri sau chiar scenete de teatru improvizate de micuț. Aceste jucării încurajează imaginația și rezolvarea creativă a problemelor. Un cub din lemn poate fi oricând utilizat într-un joc cu pompieri, într-o scenetă de teatru, într-o activitate creativă sau atunci când își invită toate jucăriile de pluș la ceai. Cubul din lemn este așadar o jucărie deschisă.

Blocuri de construit. Sunt de nelipsit din camera de joacă a copilului, întrucât stimulează gândirea în termeni de măsurare, egalitate, echilibru, formă, relații spațiale, cauză-efect, proprietăți fizice, gravitație, și așa mai departe. Luați în considerare expunerea copilului la mai multe tipuri diferite de blocuri, cum ar fi blocuri din lemn, blocuri magnetice sau blocuri din spumă, acestea din urmă fiind potrivite pentru sugari, a căror coordonare este mai puțin dezvoltată.

Scenete de teatru. Pe măsură ce copiii cresc și se dezvoltă, la fel se dezvoltă și imaginația lor. Susțineți gândirea creativă a copilului punându-i la dispoziție jucării de pluș, vehicule, marionete, jucării din lemn și păpuși, care îi permit să dezvolte propriile povești.

Articole vestimentare. Mai devreme sau mai târziu, toți copiii sunt atrași de diferite piese vestimentare pe care le probează, cu care defilează și se privesc în oglindă astfel îmbrăcați. Poate fi vorba de o pălărie, de o eșarfă, de mănușile mamei, de fularul tatălui sau de mărgelele bunicii. Acesta este un joc simbolic care favorizează creativitatea. Puneți la dispoziția copilului un coș cu obiecte vestimentare (articole diverse pe care nu le mai folosiți,  cum ar fi cămăși sau fuste vechi, cravate, papioane, pălării, fulare, poșete, serviete) care va stârni imaginația copilului și îi va îmbunătăți gândirea creativă.

Cărți. Cărțile pot fi și jucării, mai ales că în prezent există o gamă variată de cărți. De la cărțile muzicale pentru bebeluși, la cele din materiale textile, din lemn sau cele din carton gros, foarte robuste, cărțile poartă copilul în locuri magice și îl încurajează să își exploreze propria imaginație. Aveți grijă să expuneți copilul atât la povești simple de noapte bune, la dialoguri, la poezii și ghicitori, la fabule, dar și la povești ilustrative.

În cele din urmă, este esențial să ne implicăm copiii în cât mai multe activități creative, atât timp cât le punem la dispoziție materiale non-toxice și sigure, cum ar fi creioane, cărți de colorat, markere, vopsele, cretă, hârtie creponată, lipici, plastilină, slime, dar și panglici, dantele, resturi de materiale textile, carton colorat, nasturi, foarfece și alte materiale. Supravegheați copilul în timp ce se joacă, dar lăsați-l să exploreze toate aceste materiale fără să îi impuneți nimic, fără să îl criticați și chiar fără niciun obiectiv final. 

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *