Greutatea bebelușului

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Greutatea bebelușului reprezintă o preocupare atât pentru mamă, cât și pentru medicul pediatru, care supraveghează copilul.

Atunci când avem în discuție greutatea bebelușului nu putem contesta că o atenție sporită trebuie acordată modului în care bebelușul este hrănit și alăptat, dar și îngrijirii sale. Sunt unii bebeluși care vin pe lume cu o greutate normală, specifică perioadei de sarcină, însă există alți bebeluși care sunt supraponderali, încă de la naștere sau vin pe lume cu o greutate foarte mică, astfel încât medicilor le va fi greu să îi îngrijească.

Preocupările unei mămici sunt numeroase atât în sarcină, cât mai ales după naștere. Aceasta vrea să știe că tot ceea ce se petrece cu puiul său este perfect normal și mai ales că bebelușul se dezvoltă în conformitate cu graficele de creștere indicate de către medic. În cazul în care bebelușul întâmpină ceva probleme, părinții își doresc să afle care sunt cauzele și de aceea, nu ezită să investigheze suplimentar.

Greutatea bebelușului și alăptarea

Greutatea bebelușului se află în strânsă legătură cu modalitatea de hrănire. Astfel, în funcție de laptele pe care îl primește, bebelușul va lua mai mult sau mai puțin în greutate sau se va dezvolta normal. De obicei, copiii care sunt hrăniți cu lapte matern iau mai puțin în greutate, având o creștere mai lentă, pe când laptele praf grăbește destul de mult lucrurile.

De regulă, greutatea bebelușului se află în corelație cu procesul de alăptare. Atunci când bebelușul este hrănit la sân, greutatea pe care ar trebuie să o ia suplimentar săptămână de săptămână este de circa 115-200 grame, în prima lună de viață. De regulă, în prima jumătatea a anului, bebelușul va lua în greutate circa 450-1000 grame pe lună, urmând ca după 6 luni, creșterea sa să fie mai lentă, luând maxim 500 grame pe lună.

Tot ca un indicator care evidențiază creșterea și dezvoltarea bebelușului este înălțimea acestuia. De regulă, bebelușii vor lua în înălțime circa 3 cm pe lună în prima jumătate a anului, urmând ca în perioada următoare, până la vârsta de un anișor, creșterea în înălțime să fie de numai 2 cm pe lună.

Greutatea bebelușului imediat după naștere!

Nu trebuie să vă speriați – greutatea bebelușului imediat după naștere scade cu circa 5-7%. De regulă, acest lucru se petrece chiar în primele zile, atunci când bebelușul este încă în maternitate. Scăderea în greutate este normală, existând situații în care greutatea să fie mai mică chiar și cu 10% comparativ cu greutatea nașterii. Cu toate acestea, un bebeluș ar trebui să recupereze greutatea pierdută la naștere în primele 10 zile. De aceea, la numai 5 zile de viață, bebelușul ar trebui cântărit iarăși, fiind perioada în care va lua iarăși în greutate.

Dacă scăderea în greutate este mai mare sau atunci când bebelușul este născut prematur sau este bolnav, medicii ar putea sugera supravegherea medicală intraspitalicească.

Atunci când greutatea bebelușului nu revine la cea de la naștere, medicii ar trebui să investigheze dacă modul de hrănire este cel corect.

De fiecare dată când evaluați greutatea copilului ar trebui să aveți în vedere greutatea cea mai mică avută după naștere, fiind punctul din care bebelușul va începe să se dezvolte.

Indiferent cum, bebelușii se dezvoltă într-un mod diferit. Aceștia nu seamănă unii cu ceilalți, având un metabolism total diferit. Este posibil ca unii bebeluși să ia mai repede în greutate, pe când alții să ia mai rapid în înălțime. Și toate aceste lucruri sunt considerate normale de către medici.

Cum cântărim un bebeluș?

greutatea-bebelusuluiGreutatea bebelușului nu poate fi evaluată altfel decât prin cântărire. Și pentru ca acest lucru să se realizeze așa cum ar trebui, ar trebui să folosiți cam de fiecare dată același cântar și să cântăriți copilul dezbrăcat, chiar și fără scutece. În acest mod, nu vor exista variații de greutate, iar medicii își vor putea face o impresie asupra graficului de creștere al bebelușului. În cazul în care este posibil, puteți încerca să recântăriți bebelușul pentru a doua oară, cele două măsurători ar trebui să ofere valori cât mai apropiate una de cealaltă.

Atunci când bebelușul este foarte agitat, mai mult ca sigur s-ar putea să apară diferențe de cântărire, însă nu trebuie să vă speriați, ci să alegeți cel mai bun moment al zilei, atunci când bebelușul este calm. De regulă, cântărirea bebelușului se va face obligatoriu de către medic cu ocazia fiecărei vizite medicale. În acest mod, specialistul va compara valorile de la vizita precedentă și va observa dacă bebelușul a luat sau nu în greutate.

Și cum curiozitatea mamei este mare, s-ar putea ca aceasta să cântărească acasă bebelușul, însă nu este bine să faceți acest lucru mai devreme de o dată pe săptămână.

Potrivit Organizației Mondiale de Sănătate, bebelușul va lua astfel în greutate:

  • vârsta 0-4 luni – 155-240 grame/săptămână;
  • vârsta 4-6 luni – 100 – 130 grame/săptămână;
  • vârsta 6-12 luni – 50 – 80 grame/săptămână.

De reținut este că un copil perfect normal își va dubla greutatea în primele 4 luni de la naștere, iar atunci când va împlini un anișor, va cântări de obicei de trei ori greutatea de la naștere.

Tot Organizația Mondială de Sănătate, consideră că în perioada 0-6 luni bebelușul va crește în înălțime circa 2,5-3 cm/lună, iar în perioada 6-12 luni va crește în înălțime 1-1,5 cm/lună.

Circumferința capului va măsura 33% mai mult față de cea avută în momentul nașterii.

Cu toate că vă doriți să aflați cât mai multe lucruri despre greutatea bebelușului dvs, în realitate medicul pediatru care supraveghează creșterea și dezvoltarea bebelușului va fi cel care vă va putea oferi cele mai bune sfaturi pentru a avea un bebeluș perfect sănătos.

Bebelușul supraponderal

Greutatea bebelușului s-ar putea să marcheze creșteri majore în graficul de creștere, mai ales atunci când mama nu ascultă medicul și își îndoapă mai mult decât este cazul puiul, de teamă să nu îi fie foame. În acest mod, se vor putea produce diferențe majore și creșteri de greutate destul de mari, iar riscul de a avea un copil supraponderal este mare.

Cu timpul, riscurile sunt mari. Bebelușii supraponderali se pot transforma în copii obezi, iar acest lucru ar putea conduce la mari probleme de sănătate, mai târziu. Greutatea bebelușului, mai mare decât firească ar putea fi determinată de anumiți factori de ordin ereditar, expunere la un mediu poluant în sarcină, tratamente medicamentoase sau factori ereditari. Despre toate aceste lucruri ar trebui să discutați cu medicul specialist, care vă va da cele mai bune măsuri de precauție.

Atunci când ai impresia că bebelușul tău este supraponderal primul lucru pe care trebuie să îl ai în vedere este să discuți cu medicul pediatru care îl va cântări și îți va spune dacă este cazul să te îngrijorezi sau nu. Acesta va reuși să realizeze indexul masei corporale și astfel va desluși dacă greutatea bebelușului este sau nu mai mare decât ar fi firesc pentru vârsta pe care o are.

Atunci când constată că bebelușul este supraponderal, mai mult ca sigur medicul va încerca să descifreze de ce anume s-a produs această neregulă, adresându-ți întrebări despre regimul alimentar al copilului, tratamentele medicamentoase pe care le-a luat, afecțiuni cu care a fost cunoscut încă de la naștere. Odată stabilite cauzele, medicul vă va putea oferi îndrumări asupra stilului de viață pe care să îl ducă bebelușul. Potrivit specialiștilor, consumul de lapte praf ar putea genera serioase probleme de sănătate, astfel cei mai mulți ar putea da vina pe această variantă de hrănire sau chiar ar putea sugera schimbarea laptelui matern.

De asemenea, odată cu diversificarea, greutatea bebelușului ar putea avea din nou de suferit, cei mai mulți părinți oferindu-le bebelușilor porții consistente de mâncare care nu vor avea drept efect decât îngrășarea. Sucurile de fructe introduse exagerat sunt o altă cauză care ar putea avea drept efect îngrășarea. În plus, obiceiurile alimentare ale părinților (așezarea bebelușului la sân sau oferirea unei porții suplimentare de lapte praf ori de câte ori plânge) ar putea provoca un exces de greutate copilului.

Cu puțin efort și respectând cu atenție sfaturile medicului veți reuși să transformați greutatea bebelușului într-una normală, firească pentru vârsta pe care o are.

Greutatea mică a bebelușului – ce se poate întâmpla?

O greutate mică a bebelușului la naștere ar putea determina anumite probleme de sănătate bebelușului mai târziu. De regulă, o greutate mică la naștere va putea avea drept efect apariția unor probleme de sănătate mai târziu. Cei mai mulți bebeluși cu o greutate mică la naștere nu vor putea supraviețui, așa că medicii vor trebui să acorde bebelușului o supraveghere extrem de atentă, riscurile fiind foarte mari.

Un bebeluș este considerat a avea o greutate mică la naștere atunci când cântărește nu mai mult de 2500 grame, iar dacă greutatea bebelușului este sub 1000 grame, atunci șansele ca el să se dezvolte corespunzător sunt foarte mici.

O greutate mică la naștere este determinată de mai multe cauze:

  • sarcina gemelară sau multiplă;
  • malformații congenitale;
  • naștere prematură;
  • preeclampsia;
  • stresul;
  • fumatul și alcoolul în sarcină.

O greutate mică la naștere va avea drept efect apariția unor probleme chiar din primele zile după venirea micuțului pe lume. Pierderile în greutate sunt firești pentru orice bebeluș, așa că dacă se va naște deja cu o greutate mică, la care se va adăuga o pierdere de circa 10%, atunci problemele ar putea fi și mai mari pentru bebeluș. Una dintre cele mai mari probleme ale unui bebeluș care se naște cu o greutate mică la naștere este determinată de incapacitatea acestuia de a lupta și a ține departe infecțiile periculoase pentru organism, întrucât sistemul imunitar al bebelușului este imatur și nu poate lupta cu boala, asemenea unui bebeluș cu o greutate normală.

În plus, greutatea bebelușului mică la naștere ar putea atrage probleme de respirație, probleme cardiace, icter prelungit, probleme de vedere sau alte afecțiuni interne.
O greutate mică la naștere ar putea avea drept efect incapacitatea tractului digestiv, plăpând, de a absorbi substanțele nutritive necesare pentru dezvoltarea corectă. În acest mod, bebelușul nu își va mai putea lua din hrană toate vitaminele și mineralele de care are nevoie pentru a se dezvolta cât mai coresc în primele luni de viață.

Cu ajutorul medicilor, starea bebelușului se va putea îmbunătăți, oferind astfel indicii mamei pentru creșterea și modul de hrănire a acestuia.

Vezi Graficul de creștere în greutate a copiilor

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *