Cum îl ajutăm pe bebeluș să descopere lumea care îl înconjoară?

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Încă din primele lor zile de viață, sugarii se joacă și interacționează cu persoanele din jurul lor în moduri care îi ajută să se adapteze la lumea din afara pântecelui mamei, să învețe și să se dezvolte. Bebelușii își folosesc toate cele cinci simțuri pentru a se acomoda și pentru a explora ceea ce îi înconjoară. Prin explorare, ei învață. De fapt, cu cât bebelușii explorează mai mult prin simțuri, cu atât au loc mai multe conexiuni ale celulelor creierului.

Cum îl ajutăm pe bebeluș să descopere lumea care îl înconjoară (2)

Comportamentul bebelușului în primele luni de viață

Sugarii își găsesc părinții, frații, bunicii și celelalte persoane apropiate ca fiind mai interesante decât orice altceva din jurul lor, așa că, în mod firesc, vor să se joace cu ei. Ei aud vocile familiare pe care le-au auzit în uter și le potrivesc cu fețele persoanelor din jur. Bebelușilor le place să fie ținuți în brațe, să li se vorbească cât mai mult și adoră tonul duios și jucăuș pe care noi, adulții, îl folosim instinctiv atunci când ne adresăm lor. Deja, în jurul vârstei de 6-8 săptămâni, bebelușii încep să prezinte ceea ce s-ar numi zâmbet social, adică zâmbesc persoanelor cu care interacționează. Acest zâmbet este un mod firesc al bebelușului de a începe să se joace cu oamenii. Pe măsură ce bebelușul începe să zâmbească din ce în ce mai des, nu există persoană care să nu simtă o mare bucurie și care să nu îi răspundă la zâmbet cu alt zâmbet, încurajându-l astfel să zâmbească și mai mult. În cele din urmă, bebelușul va învăța să facă zgomote și gălăgie ca răspuns la faptul că vorbim cu el. Dacă vom privi în altă parte sau altceva ne va distrage atenția, el își va mișca brațele și picioarele și va deveni zgomotos tocmai pentru a ne atrage din nou atenția. Această joacă reciprocă între părinți și bebeluș este mai multă decât simplă joacă – este ceea ce dezvoltă fundamentul pentru dezvoltarea limbajului și a interacțiunii cu oamenii.

Cum susținem bebelușul să descopere mediul din jurul său?

În primele luni de viață, conversațiile și interacțiunile dintre părinți și bebeluș au loc într-un mod jucăuș, de tipul „pasează și servește.” Bebelușul „servește” , adică face o ofertă jucăușă pentru a primi atenția părinților, zâmbind, râzând sau gângurind. Când părinții zâmbesc și îi vorbesc ca răspuns la oferta sa, continuă astfel jocul inițiat de bebeluș. Pentru a menține aceste momente jucăușe, încercați să vorbiți cu micuțul pe tot parcursul zilei. Fie că îl hrăniți, îi faceți băiță sau îl schimbați, orice moment este perfect pentru a-i vorbi, pentru a vă juca cu el și pentru a vă bucura împreună de momentele de zi cu zi.

Bebelușul învață prin văz și prin auz, dar totodată învață și prin atingere, gust și miros. De exemplu, el învață că mâinile sunt ale sale jucându-se cu ele și ducându-le în gură. Cu alte cuvinte, bebelușul află mai multe despre mâinile sale simțindu-le, gustându-le și mirosindu-le. Mai târziu, vor face același lucru cu obiectele, de unde și recomandarea generală de a-l expune pe bebeluș la jucării cât mai naturale și ecologice, cum ar fi jucării din lemn natural sau vopsite cu vopsea pe bază de apă, inele de dentiție din silicon natural provenit din arborele de cauciuc sau jucării fabricate din materiale textile, în special bumbac. Blocurile din lemn, zornăitoarele, jucăriile de dentiție și jucăriile muzicale sunt printre cele mai recomandate în primul an de viață. Bebelușul se joacă cu aceste obiecte, le scutură, le lovește, le aruncă, în timp ce ascultă, urmărește, simte și aude ceea ce se întâmplă de fiecare dată când face o mișcare.

Acesta este un joc normal pentru orice bebeluș sănătos și așa învață el mai multe lucruri despre lumea în care a venit. Puteți încuraja explorarea și interacțiunea bebelușului cu lumea din jurul său oferindu-i jucării și obiecte sigure de explorat, dar nu uitați că interacțiunea față în față este cea mai importantă experiență pentru micuț.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *