Bilingvismul din copilărie – ce beneficii poate avea?

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Un lingvist de la Yale, pe numele său Benjamin Lee Wharf, a fost prima persoană care a explorat posibilitatea ca bilingvismul să modeleze modul în care acționăm și gândim. Deși teoria sa lingvistică este în continuare dezbătută, multe alte studii recente susțin că bilingvismul are un efect distinct, în special la începutul vieții.

Numeroase cercetări arată că învățarea mai multor limbi are potențialul de a debloca capacitățile și beneficiile mentale uimitoare, pe măsură ce copiii cresc și se maturizează. Acesta este principalul motiv pentru care ar trebui să luați în considerare posibilitatea de a vă înscrie copilul la o grădiniță care predă limbi străine, așa cum este și grădinița cu predare în limba franceză din Pipera. Dacă toate abilitățile copilului sunt stimulate de la o vârstă fragedă, imaginați-vă ce avantajat va fi pe tot parcursul vieții sale.

Multifuncționalitate

Iată una dintre cercetările efectuate în jurul bilingvismului. Un studiu a analizat câțiva copii cu vârsta de 6 ani. Copiii au fost împărțiți în două grupuri, și anume copii bilingvi și copii monolingvi. Cercetătorii au dat copiilor diferite sarcini menite să le testeze abilitățile lor de multifuncționalitate. Copiii bilingvi au putut să își orienteze atenția spre toate sarcinile cu capacitate și viteză mai mari. Cercetătorii din spatele acestui experiment au simțit că acest tip de capacitate crescută rezultă din aptitudinile și dezvoltarea creierului dobândite în timpul învățării unei limbi străine. Ei au ajuns la concluzia că trecerea de la limba maternă la o limbă străină poate crește activitatea creierului nostru responsabilă de multifuncționalitate.

Sănătatea creierului

Unii cercetători obișnuiesc să compare creierul cu un mușchi. Asemenea mușchiului piciorului, pe care îl putem dezvolta în mod regulat prin intermediul exercițiilor fizice, la fel putem să lucrăm și cu creierul nostru, pentru a-l face mai puternic și mai sănătos. Cercetătorii au descoperit dovezi puternice care susțin teoria conform căreia bilingvismul poate susține sănătatea generală a creierului și poate întârzia bolile cognitive, cum ar fi demența și boala Alzheimer. Cu toate că nu există remediu pentru aceste boli, acest studiu sugerează că învățarea mai multor limbi străine poate crește „rezerva noastră cognitivă”, capacitatea capacitatea creierului de a-și folosi resursele și de a rezista daunelor. Învățarea mai multor limbi este o modalitate perfectă prin care copiii pot lucra cu propriul lor creier, astfel încât creierul lor să îi poată servi ireproșabil până la adânci bătrâneți.

Dezvoltarea socială

Comunicarea este extrem de importantă în lumea modernă pentru înțelegerea culturală. Pe măsură ce copiii cresc și se maturizează, să știi să interacționezi cu diferite tipuri de persoane este un avantaj social imens. Copiii bilingvi au aptitudini sociale dezvoltate și prezintă un simț crescut al empatiei. Limba este ca un lipici care ține societatea unită. Copiii care stăpânesc mai multe limbi străine au aptitudini sociale mai bune, precum și o adaptabilitate sporită, nu numai lingvistică, ci și o capacitate generală de a se adapta mai bine la tot felul de situații. De asemenea, studiile arată că persoanele bilingve adesea prezintă o flexibilitate mai mare a creierului atunci când vine vorba de rezolvarea problemelor și găsirea de răspunsuri originale.

O mai bună atenție și concentrare

Mulți copii mici încearcă să fie atenți și să se concentreze asupra unor sarcini specifice. Unele studii arată că persoanele bilingve posedă o atenție naturală mai puternică. Chiar și la vârstele mai tinere, acești copii posedă adesea capacitatea de a se concentra asupra sarcinilor și de a înțelege mai bine ce li se cere. Acest lucru se datorează îmbunătățirii funcției executive, un mecanism cognitiv responsabil pentru concentrarea mentală și luarea deciziilor. Unii cercetători consideră că puterea mai mare de concentrare a copiilor bilingvi ar rezulta din capacitatea lor de a vedea rapid diferența dintre cuvintele care provin din limbi diferite. Atunci când fac trecerea de la o limbă la alta, acești copii își dezvoltă în mod natural concentrarea și atenția asupra detaliilor.

Deși multe alte avantaje vor fi descoperite, studiile efectuate până în prezent sugerează că învățarea mai multor limbi străine de la o vârstă fragedă vine cu numeroase beneficii. În plus, învățarea limbilor străine este mult mai ușoară pentru copii, deoarece ei au un dar înnăscut pentru a absorbi noi informații. Dăruind copilului dumneavoastră posibilitatea de a învăța o limbă străină de la o vârstă mică, îi asigurați o viață strălucită.

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *