4 semne care anunță travaliul

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Fie că ai ajuns, deja, în săptămâna 39 de sarcină sau ești, abia, la început de drum, este important să știi care sunt semnele care anunță travaliul. Dacă, de obicei, durează 9 luni pentru a crește un bebeluș până la termen, travaliul durează doar câteva ore sau poate merge până la câteva zile. Haideți să descoperim, împreună, cum recunoaștem instalarea travaliului.

A photo of a pregnant woman holding a teddy bear.

Ce este travaliul?

Travaliul reprezintă procesul prin care organismul se pregătește pentru expulzarea copilului și este împărțit în 3 stadii:

 • Stadiul 1 – dilatarea completă a colului uterin, etapă împărțită la rândul ei în 3 subetape:
  • Travaliul incipient – cea mai lungă perioadă a travaliului. Această etapă poate dura câteva zile sau numai câteva ore și include dilatarea colului de până la 3-4 cm. Pot apărea contracții regulate sau neregulate, care variază în intensitate, dureri de spate sau crampe.
  • Travaliul activ – colul se dilată până la 7 cm, contracțiile devin mai puternice și pot apărea dureri de spate și sângerări.
  • Travaliul de tranziție – cea mai intensă etapă a travaliului în care contracțiile se succed la 2-3 minute și durează, în medie, 60-90 de secunde.
 • Stadiul 2 – colul este complet dilatat și apare impulsul de a împinge pentru ca bebelușul să coboare și să fie, ulterior, expulzat.
 • Stadiul 3 – după expulzarea copilului, vor mai exista contracții ușoare care determină dezlipirea și eliminarea placentei.

Cum recunoaștem instalarea travaliului?

Principalele semne ale travaliului sunt reprezentate de:

 • Apariția contracțiilor;
 • Dureri de spate;
 • Pierderea dopului gelatinos;
 • Ruperea membranelor (cunoscută popular ca „ruperea apei”).

Contracțiile

În timpul unei contracții, uterul se strânge și, ulterior, se relaxează, iar unele femei pot simți dureri puternice. Este posibil să fi resimțit contracții pe parcursul sarcinii, în special, spre final. Acele contracții se numesc contracții Braxton Hicks și sunt, în general, nedureroase.

Pe măsură ce travaliul avansează, contracțiile devin mai puternice, mai frecvente și durează mai mult.

Durerea de spate

La inițierea travaliului, pot apărea dureri de spate sau chiar dureri puternice, ascuțite, asemănătoare cu unele senzații resimțite în timpul sângerării menstruale.

Eliminarea dopului gelatinos

În timpul sarcinii, colul uterin este ocupat de un dop gelatinos care se elimină prin vagin chiar înainte de începerea travaliului sau în timpul travaliului incipient. Acesta semn indică începutul procesului de dilatare a colului uterin. Dopul gelatinos este de culoare roz și eliminarea sa poate fi însoțită de o mică sângerare. Dacă sângerarea este mai abundentă, ia legătura urgent cu medicul!

Ruperea membranelor

În general, ruperea membranelor are loc în timpul travaliului, însă, se poate întâmpla și înainte de începerea acestuia. Bebelușul se dezvoltă în interiorul unui sac umplut cu lichid amniotic. Atunci când este pregătit să iasă, sacul se rupe și lichidul amniotic se scurge prin vagin.

Lichidul amniotic este limpede, de culoare galben pal, însă, la început, poate prezenta urme de sânge. Dacă apare sângerare, lichidul amniotic este colorat sau prezintă un miros neplăcut, adresează-te urgent medicului!

În concluzie, travaliul un proces fiziologic, însoțit de o serie de modificări ale organismului ce au loc în vederea expulziei copilului. Recunoașterea acestor modificări este esențială pentru a te asigura că întregul proces al nașterii se desfășoară corespunzător și în siguranță.

Surse informative

Signs That Labour Has Begun. 9 Nov. 2017, www.nhs.uk/conditions/pregnancy-and-baby/labour-signs-what-happens/.

Stickler, Tracy. Labor and Delivery: Signs, Stages, and More. 5 Nov. 2018, www.healthline.com/health/pregnancy/labor-and-delivery.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *