.3 idei de activități care consolidează abilitățile motorii grosiere ale bebelușilor

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Pe măsură ce bebelușul se apropie de împlinirea vârstei de 1 an, îl observăm cum se mișcă în mediul său cu mult mai multă încredere și familiaritate. Cercetează piesele de mobilier, pardoseala nu-i mai este străină, iar perspectiva sa este dintr-o dată mai amplă. E ca și cum și-ar vedea casa într-un mod cu totul nou, iar spațiul în care locuiește parcă e mai înalt ca oricând. Pentru a veni în întâmpinarea nevoii sale de a se deplasa și de explora mediul într-un mod pozitiv, este recomandat să planificați câteva activități care să consolideze abilitățile motorii grosiere ale bebelușului, activități care să solicite efort maxim din partea micuțului.

Iată câteva idei de astfel de activități:

Obiecte ascunse. Pentru un bebeluș căruia nu-i mai este străină pardoseala și care deja se ține pe picioarele sale sprijinindu-se totuși de mobilier, ghemuirea este modalitatea perfectă de a verifica ce se află pe podea. Cu ajutorul unor șervețele de pânză și a unor jucării din lemn pregătiți un joc distractiv. În locuri-cheie din camera de joacă a copilului, ascundeți sub șervețele jucăriile preferate ale copilului. Cercetați împreună pardoseala, bucurați-vă când găsiți câte un șervețel și descoperiți cu mare uimire ce jucărie este ascunsă acolo.

Acum este timpul pentru jucării de tras. Majoritatea părinților au observat că de îndată ce un copil se poate ține pe picioarele sale și poate merge (cu sau fără sprijin), el dorește totodată să tragă după el o greutate. Explicația acestui comportament este simplă. Copiilor de vârstă mică le plac provocările. Ei sunt într-o goană a cuceririi cât mai multor abilități și, deci, a propriei independențe, așa că adoră provocările și chiar își impun singuri provocări. Fie că merg afară sau în casă, vor căuta un obstacol în calea lor, obstacol pe care să îl ocolească. Sunt foarte multe jucării din lemn, special concepute pentru ca micuții să tragă de ele și să își hrănească astfel nevoia de provocare. În mod similar, micuților le place să împingă obiecte grele, nu doar să le tragă după ei. Și aceasta este o activitate care le oferă o mare satisfacție. Sunt disponibile o varietate de jucării de împins, dar la fel de bine puteți crea acasă o jucărie de împins, punând greutăți într-o cutie de lemn, cum ar fi un teanc de cărți.

Direct la coș. La vârsta de aproximativ 10 luni, copilul își dezvoltă capacitatea de a elibera intenționat obiecte. O modalitate grozavă de a pune în practică această nouă abilitate este aceea de a ridica un obiect și de a-l arunca într-un recipient. La început, oferiți micuțului un recipient mai mare, cum ar fi un coș de rufe, un cufăr sau o cutie din lemn mai mare, unde va arunca lucrurile. Puneți la îndemâna copilului tot felul de lucruri care pot fi aruncate la coș, cum ar fi jucării de pluș, bile textile sau chiar șosete împăturite. Arătați copilului cum să arunce la coș, după care invitați-l să încerce acest joc. Și mai bine ar fi să vă ghidați copilul să meargă și la coș pentru a ridica de acolo obiectul aruncat și pentru a face astfel mai multă mișcare. 

Din momentul în care bebelușii încep să se miște cu mai multă încredere, ei vor avea o poftă de explorare aproape de nestăvilit. Vor dori să meargă din ce în ce mai mult, tocmai pentru a-și perfecționa această abilitate. În mod ideal, ar trebui să ieșiți la plimbare cât mai mult, dar foarte utile sunt și astfel de activități pentru zilele în care este necesar să stați în casă. Când vine vorba de abilitatea de a merge, trebuie să vă amintiți din nou și din nou că micuții nu se mulțumesc doar cu actul de „a merge pe picioarele lor”. Ei doresc să devină independenți, așa că trebuie să dobândească încredere în ei înșiși că se descurcă să meargă pe cont propriu și că pot depăși tot felul de obstacole. Dar pentru ca ei să aibă încredere în sine, este necesar ca părinții să le transmită că au încredere în ei, așa că permiteți copilului să meargă cât mai mult pe cont propriu și nu ratați nicio ocazie de a-i spune că aveți încredere în el și că este capabil.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *