Somnul bebelușului

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Somnul bebelușului este una dintre principalele sale nevoi pentru buna sa creștere și dezvoltare. De aceea, pentru a se dezvolta corect și pentru a face toate acele achiziții necesare este nevoie ca bebelușul să doarmă cât mai mult.

Somnul bebelușului acționează asupra creierului, capacității sale de memorare și învățare, dar și asupra creșterii sale fizice. În cazul în care bebelușul va fi privat de somn sau nu va avea un program de somn după cum indică medicul, atunci ar putea suferi destul de mult, fiindu-i afectată creșterea, sistemul imunitar și aflându-se în condiții de stres destul de puternic. Lipsa somnului ar putea ajunge până acolo încât i-ar putea produce o suferință chiar letală bebelușului.

Despre somnul bebelușului se poate spune că se află în strânsă legătură cu creșterea sa în greutate, mai ales că organismul său secretă hormonul de creștere în timpul somnului cel mai adânc. Atunci când bebelușul este privat de somn, mai mult ca sigur tot ceea ce ține de creșterea sa va fi încetinit, iar bebelușul ar putea avea de suferit atât fizic, cât și psihic.

Somnul bebelușului cel mai profund se numește somn REM (somn care este caracterizat de mișcări oculare destul de rapide). Dacă vă veți privi bebelușul veți observa că în timpul somnului, acesta va deveni ușor mai agitat, pleoapele mișcându-se continuu, iar cel mic va face grimase, va zâmbi și va respira sacadat. În această etapă au loc visele, caracteristice somnului profund REM.

somnul-bebelusuluiPentru ca un bebeluș să se dezvolte normal este nevoie ca ei să petreacă mai mult de 50% din timpul în care dorm în somnul REM. Astfel, bebelușul va reuși să se dezvolte corect, va crește, iar creierul său va deveni mai mare.

Specialiștii în somnul copilului consideră că fazele somnului REM sunt esențiale pentru creșterea creierului bebelușului, cel responsabil de toate procesele ulterioare, dar și pentru starea de sănătate. De aceea, ținând cont de creșterea accelerată a creierului bebelușului în primul an de viață, este nevoie ca bebelușii să doarmă cât mai profund posibil și să treacă prin această „visare”, caracteristică a celei mai prețioase perioade de somn.

Când merge bebelușul la culcare?

Somnul bebelușului se află în strânsă legătură cu crearea de către părinți a unui program. Atunci când se apropie ora de culcare sau atunci când li se face somn, bebelușii devin mai agitați, mult mai activi, plâng, astfel că singura variantă de consolare va fi somnul. De aceea, nu trebuie să tratați indiferentă aceste semne pe care le oferă bebelușul întrucât depășirea acestei perioade ar putea să îngreuneze adormirea bebelușului care va deveni din ce în ce mai agitat și mai nervos. Acest lucru este explicat de către specialiștii în somnul copilului drept a fi ceasul biologic interior care reușește să îi ajute pe bebeluși să adoarmă cât mai repede posibil. Cu cât părinții vor neglija această stare, cu atât bebelușii vor fi greu adormiți.

Somnul din timpul nopții – un factor important pentru sănătatea bebelușului

Un bebeluș doarme mult în fiecare zi, de obicei mai mult de 16 ore, ba chiar pot ajunge și la 20 de ore pe zi. Vor avea și episoade dese de trezire, la circa 3 ore, fiindu-le foame. Atunci când vor avea burtica plină vor adormi la loc pentru că au nevoie să crească și să se dezvolte.

Somnul din timpul nopții este foarte important pentru dezvoltarea copilului. Cu cât va dormi mai mult și mai continuu noaptea cu atât va crește mai ușor, fiind eficient pentru dezvoltarea lor. Pe măsură ce bebelușul crește, somnul din timpul nopții nu va mai fi la fel de fragmentat ca la început. Pot exista totuși situații în care somnul bebelușului să rămână fracționat în timpul nopții, chiar și până la vârsta de 2 anișori de viață.

Ar trebui cunoscut, că pe parcurs ce bebelușul va crește mesele de lapte din timpul nopții vor deveni din ce în ce mai puține și acest lucru pentru că bebelușul va începe să perceapă diferența zi/noapte.

Cât trebuie să doarmă un bebeluș?

Un bebeluș are nevoie de somn mult în primul an de viață. Unii pot dormi chiar și 20 de ore pe zi. Dar la fel de adevărat este că nu toți copiii sunt identici, având un ritm de dezvoltare diferit, astfel că unii abia ajung să doarmă 10 ore pe zi. Astfel de lucruri sunt normale. De asemenea, se poate întâmpla ca unii bebeluși să se trezească la 2 ore, iar alții să se trezească la 4-5 ore, având episoade mai lungi de somn. Și este la fel de firesc.

Pentru a afla de cât somn are nevoie un bebeluș ar trebui să luăm în calcul care sunt orele de trezire. De asemenea, veți putea ști dacă bebelușul are nevoie de somn mai mult atunci când acesta devine mai nervos, agitat, iar acest lucru corelat cu un număr mic de ore dormite ar trebui să se ajungă la concluzia că bebelușul este obosit și are nevoie de mai multă odihnă.

Care sunt factorii care ar putea afecta somnul bebelușului?

Numeroase situații ar putea afecta somnul bebelușului, unele fiind influențate de comportamentul părinților, iar altele având legătură cu anumite probleme medicale.

Colicii abdominali, erupția dinților de lapte, febra, otitele, refluxul gastroesofagian sunt câteva dintre elementele care ar putea afecta somnul bebelușului din punct de vedere medical.

În același timp, lumina, zgomotul, temperatura mare sau mică din încăpere sunt alte lucruri de care să țineți cont pentru ca bebelușul să beneficieze de cea mai bună odihnă.

Pentru un somn de calitate este nevoie ca bebelușii să doarmă în pătuțul lor, iar părinții ar trebui să încurajeze obiceiurile de somn ale copilului. Mai exact, aceștia ar trebui să reducă orice sursă de lumină, să reducă zgomotul din încăpere și să încurajeze copilul să meargă la culcare. Un bebeluș va beneficia astfel de un tipar corect de somn, ce îl va ajuta să se dezvolte cât mai corect.

Problemele de somn sunt frecvente în rândul bebelușilor și acest lucru pentru că unii dintre ei sunt mai sensibili, au nevoie de mai multă liniște și cât mai mult întuneric.

De asemenea, somnul bebelușilor ar putea fi dereglat atunci când aceștia sunt supuși unor situații stresante în familie. Certurile dintre părinți, zgomotul puternic ar putea perturba somnul bebelușilor.

Anxietatea de separare reprezintă un alt element de luat în calcul. Dacă ați obișnuit copilul să doarmă în același pat cu adulții atunci mai mult ca sigur bebelușul se va simți singur, va plânge și nu va putea să adoarmă. De asemenea, odată cu creșterea, bebelușii percep despărțirea de mama lor, așa că mersul la culcare devine pentru fiecare un element suplimentare de stres. De aceea, este nevoie să vă încurajați bebelușul să meargă la culcare, eventual să mergeți împreună și să încercați să adormiți bebelușul, iar mai apoi să plecați din camera sa.

Cei mai mulți dintre bebeluși se pot trezi în timpul nopții și le va fi foarte greu să adoarmă la loc. Mai mult de 20% dintre bebeluși au această problemă, însă pe parcursul înaintării în vârstă și astfel de situații se vor rezolva. De asemenea, este bine de remarcat că majoritatea copiilor care au un comportament dificil ar putea prezenta astfel de probleme de somn. Cu toate acestea, nu trebuie să vă speriați, astfel de treziri nocturne și incapacitatea bebelușului de a mai adormi la loc nu fac parte din categoria unor probleme medicale. Sunt foarte ușor de tratat, așa că ar fi bine ca ori de câte ori remarcați un astfel de comportament să vizitați un consultant în somnul copilului sau să relatați aceste lucruri medicului pediatru.

Pavorul nocturn este o altă problemă care ar putea afecta somnul bebelușului. Cei mai mulți dintre bebeluși încep să plângă destul de intens, iar părinții se sperie că ar putea să sufere de ceva. Bebelușul va plânge în continuare chiar și atunci când părintele încearcă să îl calmeze, fiind de neliniștit. De obicei, pavorul nocturn are o durată destul de mare, poate chiar și de 30 de minute, iar finalul unor astfel de episoade se încheie ca și când nu s-ar fi petrecut nimic. Aceste situații nu atestă probleme de sănătate, astfel că nu trebuie să vă speriați, însă ar fi indicat totuși să mergeți la un medic pediatru sau la un consultant în somnul copilului, care să evalueze corect problemele copilului.

Coșmarurile pot influența somnul bebelușului. Acestea îi sperie pe cei mai mulți bebeluși, apar sporadic și cei mai mulți bebeluși se trezesc din somn plângând, dar conștienți și desigur, nu vor putea relata ceea ce li s-a întâmplat. Părinții încearcă astfel să liniștească bebelușul și cu puțin efort, micuțul se va calma și va putea adormi la loc.

Dacă totuși astfel de episoade se repetă, ar fi indicat să discutați cu un specialist, putând semnala anumite probleme de stres ale copilului sau parcurgerea unor situații traumatizante.

Mama va putea liniști copilul prin realizarea unor metode ritmice de liniștire, precum este legănatul sau oferirea suzetei. Dacă starea de anxietate a bebelușului persistă, comunicați acest lucru medicului pediatru pentru investigații suplimentare.

O altă problemă ce ar putea afecta somnul bebelușului este caracterizată de problemele de respirație. Atunci când bebelușii au nasul înfundat, dorm cu gura deschisă, sforăie, atunci mai mult ca sigur somnul va fi deranjat. Ori de câte ori observați aceste lucruri, ar fi indicat să vă adresați unui medic pediatru care să investigheze atent cauzele problemei și să prescrie un diagnostic de specialitate, astfel încât problemele de respirație să dispară și astfel să nu mai afecteze somnul bebelușului.

Sfaturi pentru părinți:

Dacă doriți ca somnul bebelușului să fie unul de calitate, țineți cont de:

  • eliminați zgomotul din încăpere;
  • faceți întuneric și stingeți orice sursă de lumină;
  • mergeți cu copilul la somn ori de câte ori acesta prezintă semne că ar fi obosit;
  • urmăriți semnele bebelușului – aceasta este o etapă foarte importantă – dacă o veți rata, mai mult ca sigur bebelușul nu va mai adormi la fel de ușor;
  • încercați un program de somn, așa cum vă va recomanda medicul pediatru, ținând cont și de perioada de alăptare a bebelușului.
Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *