Sfaturi și produse recomandate pentru îngrijirea pielii delicate a bebelușilor

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Parentajul este o aventura în sine, iar când vine vorba despre primul copil, lucrurile pot părea foarte complicate. Probabil că ai auzit despre acneea bebelușului, despre iritația de scutec, despre dermatita atopică și băița de seară – rutina îngrijirii pielii celui mic poate părea complicată. Iată ce spun studiile științifice despre acest subiect.

Bebelușul poate face baie din prima zi petrecută acasă

Recomandarea clasică era, cândva, ca prima baie a bebelușului să fie făcută doar după căderea bontului ombilical. În prezent, majoritatea medicilor sunt de acord că este în regulă ca bebelușul să fie spălat pe tot corpul din momentul în care este adus acasă din maternitate [1].

Nu e nevoie ca bebelușul să fie îmbăiat zilnic

Bebelușii nu prea au ocazia să se murdărească, așa că baia zilnică nu este la fel de importantă ca în cazul copiilor mai mari sau a adulților. În plus, spălatul zilnic poate distruge bariera hidrolipidică naturală a pielii, ceea ce favorizează apariția alergiilor sau a dermatitelor.

Pentru că igiena este importantă, bebelușul va fi spălat în zona genitală la fiecare schimbare de scutec și va fi șters cu un prosop umed pe corp, cel puțin o dată pe zi, pentru a îndepărta transpirația și eventualele resturi de lapte.

Mâinile vor fi spălate des, mai ales după ce bebe începe să se rostogolească și să se deplaseze.

Folosește produse de igienă speciale pentru bebeluși

Pielea celor mici este foarte sensibilă și foarte subțire, comparativ cu pielea adulților. Prin urmare, specialiștii consideră că utilizarea săpunurilor și a gelurilor de duș clasice nu este potrivită pentru ei.

Conform studiilor [2], spălarea bebelușilor cu detergenți sintetici – așa-numitele loțiuni syndet disponibile în gamele mai multor producători de dermatocosmetice – reprezintă o soluție adecvată, blândă și eficientă pentru eliminarea impurităților de la nivelul pielii, fără modificarea structurii acesteia și fără afectarea filmului lipidic, protector.

Utilizarea de produse potrivite pentru ingrijirea pielii bebelusului este recomandată de către medicul dermatolog și medicul pediatru.

Folosește zilnic produse emoliente adecvate

O analiză a studiilor efectuate de-a lungul timpului a demonstrat [3] că utilizarea zilnică a unei creme sau a unui ulei emolient reduce riscul de apariție a dermatitei atopice, în special la micuții cu predispoziție genetică în acest sens. Aceleași cercetări au arătat însă că uleiul de măsline, popular pentru că reprezintă o soluție naturală, ar putea avea efecte adverse asupra funcției de barieră a pielii.

Cea mai sigură metodă de a alege un produs adecvat rămâne discuția cu medicul pediatru al bebelușului sau cu un alt profesionist în domeniul sănătății, cu competențe în pediatrie.

Fii eficient în prevenirea iritației de scutec

Iritația de scutec sau dermatita de scutec este determinată de contactul prelungit al pielii din zona genitală cu urina sau fecale. Alte posibile cauze pentru dermatita de scutec sunt:

 • Infecția cu Candida spp.;
 • Alergia la anumite substanțe chimice din compoziția scutecelor de unică folosință. [1]

Pentru a menține starea de sănătate a zonei intime a bebelușului, specialiștii au câteva recomandări precise [1]:

 • Scutecul trebuie schimbat frecvent, ori de câte ori este nevoie;
 • Bebelușul trebuie lăsat fără scutec câteva minute la fiecare schimbat, pentru ca pielea să aibă ocazia să se usuce și să se aerisească;
 • Zona genitală trebuie spălată la fiecare schimbat, cu apă caldă sau apă caldă și un săpun special pentru bebeluși (dacă bebe a avut scaun)
 • Pielea poate fi protejată cu vaselină sau cu o cremă cu zinc, înainte de aplicarea scutecului curat;
 • Nu se folosesc șervețele umede cu alcool (usucă pielea) sau parfum și nu se aplică pudră de talc.

Crustele de lapte nu sunt un motiv de panică

Mulți bebeluși au, în zona scalpului, cruste de culoare gălbuie care acoperă pielea. Uneori, aceste cruste pot fi delimitate de o zonă de roșeață locală. În termeni medicali, ele sunt numite dermatită seboreică – normală la această vârstă.

Crustele de lapte dispar de la sine și nu necesită nici un fel de tratament. Pentru a accelera eliminarea lor, recomandările sunt [1]:

 • Spală părul micuțului cu un șampon special dedicat bebelușilor și folosește o perie pentru a ajuta desprinderea mai rapidă a crustelor;
 • Folosește un ulei pentru bebeluși pentru a înmuia crustele; la aproximativ o oră după aplicarea uleiului se folosește pieptenele pentru a le îndepărta.

Pielea este cel mai mare organ al corpului uman, prin urmare îngrijirea sa adecvată este foarte importantă, mai ales în cazul bebelușilor. Orice motiv de îngrijorare ai avea, e important să te consulți cu medicul pentru lămuriri suplimentare și pentru ca micuțul să crească mare și sănătos.

Bibliografie:

 1. Canadian Paediatric Society – Skin care for your baby, 2007

Afișat la 16.03.2022: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2528704/

 1. Blume-Peytavi U. et al. – Skin care practices for newborns and infants: review of the clinical evidence for best practices

Afișat la 16.03.2022: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22011065/

 1. Cooke A. et al. – Skin care for healthy babies at term: A systematic review of evidence

Afișat la: 16.03.2022: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29055852/

Sursă foto: Nataliya Vaitkevich, Pexels

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *