De multe ori, atunci când cei mici primesc o nouă jucărie, mai întâi sunt atrași de cutia jucăriei și încep să se joace cu ea și să o examineze cu atenție, de parcă jucăria nici nu ar exista. Iată că este foarte benefic să îi lăsăm pe copii să se joace cu o cutie goală, în loc să îi expunem la tot felul de jucării scumpe și care nu sunt la fel de prielnice pentru dezvoltarea lor.

Jocul creativ – ce rol îndeplinește pentru dezvoltarea copilului?
Potrivit specialiștilor, o cutie goală inițiază jocul creativ. Acest tip de joacă implică orice obiect care stârnește imaginația copiilor și susține exprimarea creativă. În forma sa cea mai eficientă, jocul creativ este auto-inițiat și dictat de dorințele copilului. El este cel care decide cu ce anume se va juca și cum se va juca. Astfel, copilul are libertatea de a-și alege tipul de joc și de a-și dezvolta propriile reguli de joc, fără să mai fie nevoit să depindă de regulile prestabilite ale unui joc sau de regulile impuse de un părinte. De asemenea, copilul nu mai depinde nici de criticile și evaluarea venită din partea părinților, deoarece el a decis cum și cu ce să se joace. Desigur că părinții se pot implica în continuare în joaca creativă a copilului, dar micuțul este cel care conduce jocul. Nu doar o cutie goală este potrivită pentru jocul creativ, ci și alte tipuri de jucării nestructurate, cum ar fi blocurile de construit, LEGO, jucăriile din lemn și materialele artistice, cum sunt multe dintre cele pe care le puteți găsi pe euroartonline.ro. Dacă dispuneți de o cutie de carton goală, atunci puneți-o la dispoziția copilului, dar fără să îi spuneți nimic. Pur și simplu înmânați copilului cutia și veți vedea că imaginația sa va începe să lucreze. Veți fi atât de surprinși de cât de multă imaginația va avea, încât nici nu veți îndrăzni să deranjați joaca copilului. Puteți totuși să interveniți cu mici ajutoare, pentru a-i încuraja imaginația și jocul, ajutoare însemnând lipici, creioane colorate sau carioci. Cutia de carton poate fi transformă în orice își imaginează și își dorește copilul. Poate fi transformată într-o căsuță de păpuși, într-o casă cu gard sau într-un avion. Important este să nu interveniți și să nu îi furnizați copilului idei. El este cel care decide ce anume să facă cu acea cutie prin intermediul jocului creativ.
Ce beneficii obține copilul atunci când se joacă cu o cutie goală?
Cu siguranță, dezvoltarea emoțională și socială este foarte avantajată. Când copiii de vârstă mică de abia învață cum să vorbească, ei nu pot explica pe deplin experiențele prin care trec și care sunt sentimentele lor. Prin urmare, au nevoie de oportunități prin care să se exprime, dar fără să fie nevoiți să se exprime verbal. Din acest motiv, activitățile creative și inclusiv jocul creativ sunt foarte recomandate pentru exprimarea trăirilor. Încurajați-vă copilul să se implice în activități creative punându-i la dispoziție o varietate de materiale artistice pe care le puteți achiziționa din magazinul euroartonline.ro la prețuri foarte accesibile. Atunci când se implică în activități creative, așa cum este și joaca cu o cutie goală, copiii învață cum să își exprime sentimentele într-un mod sigur și creativ, ceea ce îi va permite pe viitor să se integreze în mediile sociale și să își regleze comportamentul într-un mod mai adecvat.
Conform specialiștilor, copiii care sunt sănătoși din punct de vedere emoțional sunt mai capabili să stabilească și să mențină relații pozitive cu adulții, precum și cu celelalte persoane din jurul lor. Dezvoltarea socio-emoțională este esențială pentru sentimentul de bine și de confort emoțional al unui copil mic. Primele legături ale copilului îi vor modela personalitatea și îi vor influența alegerile sale și înțelegerea sa asupra lumii. Părinții și celelalte persoane apropiate din cercul imediat al copilului creează acea temelie care îl va ajuta pe micuț să dobândească o serie de abilități socio-emoționale. Copiii care își folosesc imaginația într-un mod mai activ sunt mult mai puțin predispuși să prezinte probleme de comportament.

Redactor în cadrul redacției Creative Art Copywriting
După absolvirea Facultății de Jurnalism, m-am axat pe domeniul medical, medicină alternativă și complementară, nutriție și sport, dar și pe turism și e-commerce și continui să cercetez cele mai sigure surse și să aleg cele mai potrivite cuvinte pentru ca cititorii mediului online să primească o informație precisă, adevărată, completă și limpede, care răspunde la întrebări și care nu sufocă.