Diversificarea – de la 6 luni până la 1 an

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Vârsta de 6 luni este considerată de către specialiști ca fiind potrivită pentru introducerea alimentelor solide. Totuși, până la împlinirea vârstei de 1 an, hrana principală a bebelușului va rămâne tot laptele mamei sau formula de lapte. În plus, Organizația Mondială a Sănătății recomandă mămicilor să își alăpteze copiii chiar și până la împlinirea vârstei de 2 ani.

Diversificarea la 6 luni. La această vârstă, veți continua să alăptați bebelușul sau să îl hrăniți cu formulă de lapte, introducând câte un aliment nou la fiecare 2-3 zile pentru a-i permite bebelușului să se obișnuiască cu noile gusturi și texturi, dar și pentru a urmări eventualele reacții adverse. Cantitatea de mâncare pe care o consumă bebelușul va fi minimă, deoarece rolul diversificării este acum cel de a expune bebelușul la o varietate de alimente, în timp ce învață să mănânce și să înghită. Mai trebuie să știți că ordinea de introducere a alimentelor nu este critică, ci puteți începe diversificare fie cu legume, cu fructe, fie cu cereale. Important este să includeți alimente cât mai bogate în fier sau fortificate cu fier. Acum, veți hrăni bebelușul cu alimente solide o dată sau de două ori pe zi, cu aproximativ 1-2 lingurițe la o masă. Treptat, veți ajunge la 2-3 mese solide pe zi, formate din 2-4 lingurițe. Nu mai hrăniți bebelușul dacă dă semne că s-a săturat și că nu mai dorește.

Diversificarea la 7-8 luni. Continuați să alăptați bebelușul sau să îl hrăniți cu formulă de lapte. Acum, puteți expune bebelușul la o varietate mai mare de alimente, inclusiv legume, fructe, carne de pasăre, pește, ou, cantități mici de unt de nuci, cereale, iaurt și brânzeturi neîndulcite, fiind necesar ca toate alimentele să aibă o textură și o dimensiune cu care se poate descurca bebelușul. Continuați să expuneți bebelușul la același aliment, chiar dacă pare că nu îi place. Bebelușii își dezvoltă gusturile alimentare în timp și după mai multe expuneri. În general, sugarii sunt deschiși la multe arome. Cu cât este mai largă varietatea de alimente și cu cât îi oferiți în mod repetat arome diferite, crește probabilitatea ca bebelușul să mănânce de toate și să nu fie mofturos. Avansați textura alimentelor pe măsură ce copilul devine mai competent în a mesteca și înghiți. Încurajați alimentele pe care bebelușul le poate mânca de unul singur, cum ar fi banana sau avocado. Tot acum, bebelușul poate începe să bea apă din propria sa cană, obiectivul fiind de cel mult 60 de ml pe zi. Bebelușul poate beneficia acum de 2-3 mese mici, de dimensiunea pumnului său, cu gustări nutritive opționale. Din nou, este esențial să nu adăugați sare sau zahăr în hrana copilului. În cazul în care nu există alergii alimentare în istoricul familial, atunci micuțul poate avea un risc scăzut de alergii. Recomandarea actuală este să introduceți toate alimentele, inclusiv untul de arahide, ouă, pește, soia și alți alergeni, atunci când bebelușul este pregătit pentru hrana solidă, încă de la 6 luni.

Diversificarea la 8-10 luni. În continuare, veți hrăni copilul cu formulă de lapte sau îl veți alăpta. Este indicat acum să avansați texturile și să îi oferiți bebelușului piureuri mai consistente, pentru a preveni dificultățile de hrănire mai târziu. Oferiți alimente moi, de mici dimensiuni, cum ar fi bucăți de brânză moale, pâine prăjită, tofu, fasole verde, paste preparate, broccoli la aburi, dovlecei, ou fiert moale, adică alimente pe care bebelușul le poate prinde cu degetele sale. Evitați totuși alimentele care prezintă riscul de înecare, cum ar fi măslinele, cireșele, boabele de struguri sau floricelele de porumb. Bebelușul poate sta la masă alături de restul familiei și poate mânca acum mâncăruri moi combinate, cum ar fi carne măcinată în sos de legume, paste cu sos, piure de cartof dulce cu carne de pui, și așa mai departe, cu condiția ca hrana sa să nu conțină sare sau zahăr.

Diversificarea la 10-12 luni. În continuare, veți alăpta bebelușul sau îl veți hrăni cu formulă de lapte, în timp ce îi veți oferi o mare varietate de alimente solide. Începeți să structurați ora mesei în familie, astfel încât bebelușul să aibă 3 până la 4 mese mici pe zi, plus gustări hrănitoare. Evitați să prăjiți mâncarea și să adăugați sare sau zahăr.  

La împlinirea vârstei de 1 an, bebelușul va bea apă din cana sa și va beneficia de 3 până la 4 mese plus gustări hrănitoare. Luați în considerare înlocuirea formulei de lapte cu lapte de vacă integral sau altă băutură vegetală. Dacă doriți, puteți continua să alăptați, caz în care nu va mai trebui să îi oferiți copilului lapte de vacă sau alt tip de băutură vegetală. 

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *