Cum să îți ajuți copilul să își dezvolte abilități esențiale de viață?

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Dezvoltarea abilităților esențiale de viață este o parte importantă din perioada de creștere a copilului și din procesul său de învățare. Dincolo de subiectele educaționale practice, de matematică, muzică și limbaj, este important ca cei mici să înceapă să își dezvolte și să își consolideze un set de abilități esențiale care să îi ajute să își cucerească independența și să preia controlul asupra vieții lor. Încă din primii săi ani de viață, este necesar ca cel mic să beneficieze de un program cât mai echilibrat de joacă, studiu, activitate fizică și timp petrecut cu familia. Astfel, el își poate consolida abilitățile esențiale de viață, în timp ce își descoperă potențialul maxim.

Activitatea fizică. Integrarea mișcării în activitățile zilnice nu numai că ajută la dezvoltarea și îmbunătățirea abilităților de coordonare, dar totodată încurajează și învățarea activă. Mișcarea și coordonarea sunt abilități esențiale pentru copii, la orice vârstă. Pentru sugari, mișcarea îl pune în conexiune directă cu propria sa persoană și cu lumea din jur. Mișcându-se în felul său, sugarul devine din ce în ce mai conștient de sine și începe să exploreze cu mai multă încredere mediul care îl înconjoară. Pentru copiii de vârstă mică, mișcarea favorizează independența. La rândul lor, copiii preșcolari și nu numai, trebuie să învețe că o viață activă este o viață sănătoasă, plus că în cazul lor mișcarea susține și procesul de învățare.

Dezvoltarea independenței. Atât acasă, cât și la grădiniță, copiii au parte de un mediu de învățare structurat, unde pot face propriile lor alegeri și unde pot învăța așa cum le vine mai ușor. Prin activitățile propuse de părinți și de educatori, copiii își stabilesc anumite sarcini și obiective pe care le și duc la îndeplinire. De fiecare dată când rezolvă o anumită sarcină sau își ating obiectivul, copiii dobândesc un sentiment de realizare și de satisfacție, ceea ce le sporește încrederea în sine și îi ajută să își cucerească independența. Pentru că cei mici învață cel mai bine prin joacă, cele mai recomandate jucării sunt cele care nu vin cu instrucțiuni de utilizare, ci pot fi folosite într-o varietate de moduri, după cum dictează imaginația copilului. Blocurile de construit, plastilina și, în general, materialele artistice pe care le puteți găsi cu ușurință într-un magazin cu jucării sunt cele mai eficiente, deoarece încurajează gândirea liberă a copilului și îi stârnesc creativitatea, plus că îl determină să facă propriile alegeri.

Formarea legăturilor de prietenie. Relațiile sociale sunt o parte deosebit de importantă din viața oricărui copil, iar abilitățile sociale îi vor influența progresul. De obicei, tot la grădiniță copiii încep să își dezvolte abilități sociale, pentru că aici ei vor fi implicați în activități de grup. Prin activități de grup, copiii au ocazia să se joace împreună și să învețe foarte multe lucruri noi, cum ar fi să împartă jucării, să își aștepte rândul, să îi lase și pe alții să își exprime părerea, să ia în considerare și opinia colegilor, și așa mai departe. Lucrând cu alți copii, micuții sunt capabili să înțeleagă că sunt momente în care își pot practica independența, la fel cum există și momente în care trebuie să coopereze cu cei din jurul lor. Această abilitate esențială va continua să joace un rol critic în procesul lor de învățare atât pe parcursul educației, cât și pe parcursul întregii vieți.

Pe de o parte, copiii trebuie să își dezvolte abilități esențiale de viață, dar pe de altă parte, trebuie să se dezvolte și din punct de vedere moral și spiritual. Deși abilitățile practice esențiale, cum ar fi mișcarea și coordonarea, sunt foarte importante, caracterul unui copil este cel care îl va determina să acționeze corespunzător în orice situație.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *