Cum să îi convingem pe cei mici să facă mișcare

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Copiii sunt extrem de energici. Însă, din păcate, de cele mai multe ori ajung să își epuizeze energia în zone greșite, cum ar fi în jocurile de pe tabletă sau telefon, pe care petrec ore în șir. Din ce în ce mai mulți părinți se simt copleșiți de cât de avansați sunt cei mici în utilizarea dispozitivelor inteligente. Micuților nu li se pare interesant să facă mișcare în afara ecranului digital, însă asta se poate schimba.

Cum să îi convingem pe cei mici să facă mișcare

Deși copiii sunt pasionați de jocuri și jucării, ultimele lor atracții sunt mai degrabă…digitale. Iar orele petrecute în fața telefonului nu se pun drept mișcare. Ca să ne scoatem copiii din zona de confort, trebuie să îi provocăm să încerce ceva nou. Pe mami.md găsești o varietate de jocuri care o să îi pună pe cei mici în mișcare; și nu e vorba doar de biciclete sau trotinete, ci de jocuri care o să-i provoace să își miște mâinile, picioarele, să danseze, deci, cu alte cuvinte, să se ridice de pe canapea. Și noi asta vrem.

Cei mici urmează exemplul părinților. Dacă tu vei face în fiecare dimineață 15 minute de exerciții fizice, va face și el la fel fără ca măcar să îl rogi. Sau dacă vei ieși la o plimbare  alertă în fiecare dimineață, va vrea să vină cu tine. Și așa puteți să vă creați o rutină comună, care e benefică pentru amândoi: faceți mișcare și petreceți și timp de calitate împreună.

Nu uita ce interesează cel mai tare pe copii: distracția! Așa că încearcă să faci orice mișcare distractivă: pornește muzica în living și dansează și vei vedea că o să se alăture. Plimbați-vă și provoacă-l să săriți din când în când, învață-l să facă rostogoale în casă sau alte exerciții ușoare, potrivite pentru el. Profită de plimbări – ieșiți în fiecare zi cel puțin 10, 15 minute la o plimbare puțin mai alertă, ca să aveți în permanență sângele pus în mișcare.

Și după distracție, copiii adoră…cadourile. Așa că fă-i cadouri care să îl provoace să facă sport. Poate o bicicletă, role, palete de tenis, patine, orice crezi că i-ar atrage atenția. Dacă bicicleta e și cu personajul lui preferat din desene, cu siguranță l-ai câștiga și o va folosi garantat.

Când mergeți în vacanță, alege opțiuni care să încurajeze sportul. Mergeți cât mai des în drumeții, pe munte, în locuri în care poate merge pe distanțe mari cu bicicleta sau poate înota. Așa nu doar că îl încurajezi să facă mișcare, însă îl încurajezi să își dezvolte și să își mențină un hobby. La fel de important este și să implici toată familia; dacă el va merge cu bicicleta, trebuie să o faceți și voi și ceilalți membri. Nu pot exista „scutiți” de la activitățile fizice în familie decât dacă există motive întemeiate.

În final, nu uita că zece pași pe zi sunt mai buni decât zero; nu îl judeca dacă are zile când vrea să meargă doar 10 minute cu bicicleta și nu mai mult. Asigură-te că știe că ești mereu acolo pentru el și reamintește-i cât de importantă e mișcarea. Totodată, dă-i dreptul să aleagă ce vrea să facă: poate odată cu trecerea timpului va vrea să încerce sporturi specifice, însă trebuie să îl încurajezi și dacă alege că cea mai potrivită mișcare pentru el e reprezentată de plimbările alerte, de exemplu.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *