Cum să dai un feedback corect și eficient pentru elevi?

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Feedback-ul este esențial pentru ca elevii să obțină rezultate mai bune la învățătură, să înțeleagă care sunt abilitățile lor, dar și slăbiciunile și care sunt materiile la care trebuie să studieze mai mult. Deseori, pentru profesori este greu să ofere un feedback de calitate pentru fiecare elev în parte, iar acest lucru nu le permite copiilor să-și atingă adevăratul potențial.

Din fericire, există soluții moderne, practice și ușor de folosit pentru ca elevii să primească un feedback corect de la profesorii lor. Prezentăm în continuare câteva exemple de feedback pentru elevi care pot fi folosite oricând, pentru a stimula comunicarea de la clasă, dar și performanțele copiilor.

Feedback despre rezultate

Acesta este cel mai folosit tip de feedback practicat de profesori în clasă și se referă la modul în care elevii și-au însușit informația predată la curs. Spre exemplu, elevului i se pun întrebări despre un anumit subiect, iar răspunsurile lui sunt evaluate ca fiind corecte sau incorecte. Tot acest tip de feedback este folosit și pentru evaluarea temelor făcute de elevi și îi ajută să acumuleze mai multe informații.

Feedback despre procesul de învățare

Nu doar cunoștințele asimilate de un elev sunt importante, ci și modul în care el știe să învețe, să-și organizeze materia pe care o are de studiat. Dacă primul tip de feedback era centrat pe rezultatele obținute, acesta pune accentul pe metodele utilizate de elev ca să ajungă la acele rezultate școlare. 

Din păcate, mulți elevi au probleme la acest nivel, iar atunci profesorul trebuie să-i ajute să găsească cele mai bune metode de studiu, să-i învețe cum să facă legături utile între diferite idei, să le explice unde și cum trebuie să caute informațiile de care au nevoie. De asemenea, este important ca acest tip de feedback să-i arate elevului unde anume greșește și cum ar trebui să conceapă strategii corecte și eficiente de învățare.

Feedback pentru autoevaluare

Prin acest tip de feedback, elevul este ajutat să se autoevalueze corect, astfel încât să poată decide singur care este cel mai potrivit proces de învățare. Totodată, prin această abordare, copilul va câștiga încredere în propriile forțe, va fi încurajat să ceară și să accepte feedback de la profesor și să valorifice toate sfaturile primite astfel încât să obțină pe viitor rezultate cât mai bune. 

Feedback pentru sine

Acest tip de feedback este, într-un fel, echivalentul laudelor, pentru că are ca scop încurajarea elevului și motivarea lui pentru a studia în continuare la fel de bine. Atunci când un copil află că a obținut rezultate bune, va avea mai multă încredere în sine, în propriile capacități și abilități și va fi motivat să studieze la fel de mult. 

Și pentru starea psihică a elevului este important acest tip de feedback, deoarece el se va liniști, va avea confirmarea că învață bine, că este un copil bun. Totuși, nu trebuie exagerat în această direcție, pentru că altfel elevii nu vor mai fi interesați de celelalte tipuri de feedback, care sunt la fel de importante.

Acestea sunt cele mai eficiente metode de feedback pe care un profesor le poate folosi ca să evalueze elevii. Rezultatele sunt garantată, dacă el va reuși să aplice la clasă fiecare tip de feedback în parte, astfel încât evaluarea să fie una completă și echilibrată.


Sursa foto: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/sta-jos-sta-a-ezat-coala-institu-ie-de-inva-amant-5212345/

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *