Cum putem să-i ajutăm pe copii în procesul de dezvoltare personală?

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Începând cu vârsta de trei ani, specialiștii arată că cei mici încep să își pună întrebări legate de cât de buni sau deștepți sunt; puțin mai târziu încep și întrebările și nedumeririle legate de încrederea în sine. Cei mici au nevoie să știe că sunt apreciați și, mai mult de atât, că sunt suficient de buni.

Cum putem să-i ajutăm pe copii în procesul de dezvoltare personală

Dezvoltarea personală ar trebui să fie în școală o materie la fel de importantă precum limba și literatura română sau matematica. Chiar dacă vorbim de juniori de 3, 5 sau 6 ani, trebuie să înțelegem că sănătatea lor psihică este la fel de importantă ca a noastră. Trebuie ca încă din copilărie să-i învățăm cât de important e să aibă o relație bună cu ei înșiși. Învățământul tradițional uită adesea aceste aspecte, accentul căzând pe materiile de bază; o alternativă potrivită acestuia este prima grădiniță online din România, fiind o inițiativă în care accentul cade atât pe dobândirea de cunoștințe în diverse domenii, cât și pe dezvoltarea personală a celor mici.

Deja e bine cunoscut faptul că de la 3 ani începe vârsta marilor întrebări. Pe cei mici îi încearcă nenumărate curiozități legate de lume și de ei înșiși; încep să-și dezvolte pasiuni și să își pună întrebări legate de oamenii mari, de bani, de respect. Putem să îi ajutăm să se dezvolte pe plan personal încă de la cele mai mici vârste, pentru a ne asigura că cei mici vor valorifica și în viitor respectul față de sine și alte virtuți.

Putem să susținem dezvoltarea acestei laturi prin activități părinte-copil în care juniorul să fie actorul principal; îl putem întreba lucruri legate de sine, îl putem încuraja să se iubească și să se respecte, și, mai mult de atât, îl putem încuraja să dezvolte și să consolideze pasiuni. Și cel mai important – juniorii adesea imită comportamentele părinților, astfel că cei mari le-ar putea spune copiilor despre pasiunile lor, despre cum au învățat ei să se iubească, iar cei mici le vor lua drept bune-practici.

Autorii cărților de povești au înțeles cât e de importantă dezvoltarea personală de la cele mai fragede vârste. Apar constat cărți de povești interactive pentru cei mici care vorbesc, într-un limbaj ușor de înțeles pentru ei, despre aspectele menționate mai sus: iubire și respect pentru propria persoană, dezvoltarea pasiunilor, înțelegerea lumii, dorința de a învăța constant câte ceva.

Prin activități creative putem consolida o bună dezvoltare personală a celor mici; de exemplu, pe o tablă magnetică poți desena un calendar, iar juniorul va însemna fiecare zi cu o față zâmbăreață sau una tristă, în funcție de cum se simte atunci. Seara, discutați despre alegerea lui; întreabă-l ce l-a făcut să se simtă așa – dacă e bucuros, care e motivul recunoștinței?, iar dacă e trist, cum crede că se poate simți mai bine?.

E important ca cei mici să se simtă încurajați să spună și să facă ce simt; mai mult de atât, trebuie ca încă din copilărie să le oferim un spațiu sigur în care se pot manifesta, știind că acolo nu îi vom judeca sau critica. Trebuie să le oferim spațiu să se dezvolte și să îi învățăm încă din copilărie, să îi învățăm că au voie să greșească, să îi lăsăm să își arate sentimentele și nemulțumirile. Copiii care cresc într-un mediu care le permite să se dezvolte personal sunt adulții care reușesc să aibă încredere în ei.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *