Se spune că a fi părinte este cea mai grea meserie din lume, dar și cea mai frumoasă. Rolul de proaspătă mămică poate fi unul copleșitor, mai ales atunci când știi că o nouă viață depinde de tine. Este absolut normal ca după naștere să te simți obosită, și, uneori, chiar într-o stare depresivă. Indiferent de instinctul matern, de multe ori nu știi de unde să începi, cum să ai grijă de copil și de tine în același timp.

Sursa foto: https://unsplash.com/photos/gdH_nbsgizM
Iată câteva sfaturi utile care te vor ajuta să-ți fie mai ușor în noul rol alert al vieții, evitând stresul și grijile.
„Mens sana in corpore sano”
- Elimină tensiunea musculară – simți tensiune musculară în tot corpul și nu știi cum să o controlezi? O baie cu apă fierbinte și aromată poate fi soluția. Alege parfumul care îți place și ți se potrivește: lavanda pentru o stare de calm și seninătate, ghimbirul, pentru un efect energizant și, în final, gardenia pentru relaxare.
- Elimină oboseala de pe față – pentru a elimina oboseala și pierderea tonusului pielii, este necesară o atenție constantă la ten, folosind cele mai potrivite creme pentru tipul tău de piele;
- Dezumflă picioarele – una dintre părțile corpului cele mai supuse oboselii sunt picioarele, care tind să se umfle și să fie dureroase. Prin urmare, ridică picioarele timp de 10/15 minute pană la nivelul pieptului sau mai sus, în fiecare zi; este un remediu eficient pentru a combate celulita și retenția de apă. Poziția, pe lângă ameliorarea oboselii musculare, are și un efect calmant și antistres asupra sistemului nervos.
- Stimulează creierul – ceaiul verde are un efect de regenerare, iar proprietățile sale antioxidante îți vor îmbunătăți atenția și starea de bine, stimulând metabolismul și celulele creierului.
În această fază delicată a vieții, nu ar trebui să-ți faci griji prea mult pentru greutatea ta, ci să iei în considerare, mai mult, starea generală de sănătate. Este foarte dificil să slăbești și să te întorci la condiția fizică inițială în primele săptămâni, așa că medicii recomandă să slăbești treptat în lunile următoare nașterii. Primele câteva săptămâni sunt pentru recuperarea fizică de la naștere, așa că uită de cântar și nu te gândi prea mult la acest aspect.
Cel mai bun lucru pe care îl poți face, imediat după naștere, este să adopți o dietă sănătoasă și echilibrată, bogată în vitamine și minerale organice. Obiceiurile alimentare sănătoase te vor ajuta foarte mult pe viitor.
Odihnește-te odată cu el
Unul dintre cele mai importante sfaturi, pentru primele săptămâni după naștere, este să dormi odată cu copilul tău. Reducerea oboselii la minim este un pas fundamental ca să eviți căderea fizică și emoțională, fiindcă activitățile tale sunt nenumărate. Alăptarea la fiecare 3 ore, schimbarea scutecelor, adormirea copilului sunt doar câteva dintre sarcini. La început, va părea ciudat să dormi în orice moment al zilei și aproape niciodată noaptea, dar, îți vei da seama că organismul tău va cere asta.
Nu te îngrijora dacă ești tristă
Este perfect normal să te simți tristă și, uneori, chiar deprimată în săptămânile postpartum. Schimbările tale de dispoziție depind de hormoni. Dacă această perioadă de tristețe este momentană, nu trebuie să îți faci griji. În schimb, dacă această stare durează mai mult, ar fi bine să consulți un medic specialist.
Dacă ai nevoie, cere ajutorul
Nu ezita să ceri ajutorul părinților, prietenilor, rudelor, ca să te ajute cu treburile zilnice: mersul la farmacie, însoțirea altor copii la școală, cumpărăturile sunt activități care pot fi delegate. Ești o proaspătă mămică și ai nevoie de cineva, pe lângă partenerul tău, care să aibă grijă de tine, pentru că acum ai și alte priorități.
Bucură-te de fiecare moment cu bebelușul tău
Sarcina și perioada postpartum sunt un amestec de emoții noi, bucurie și îngrijorări pentru o proaspătă mămică. Este esențial să te bucuri de copil în fiecare moment și în fiecare etapă, deoarece timpul trece repede și nu îl vei recupera niciodată.
Așadar, dă startul unei noi aventuri și construiește un nou echilibru în familie. Nu uita, niciodată, să ai grijă de tine pentru că o mamă fericită înseamnă și un copil fericit.

O recomandă experiența în funcția de Redactor-Șef al revistelor Planul Casei Mele și Casa Mea.