3 cele mai importante avantaje ale jucăriilor din lemn pentru copii

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Cu toții ne amintim că cele mai îndrăgite jucării din copilăriile noastre și cele care ne captivau atenția o bună parte din timp erau jucăriile din lemn. Simțim o senzația cu totul aparte atunci când luăm în mâini și explorăm un obiect din lemn robust și bine lucrat. Copiii par să experimenteze această senzație tactilă mai bine ca oricine. În ciuda apariției jucăriilor și jocurilor moderne, jucăriile din lemn nu s-au demodat niciodată de-a lungul secolelor și reprezintă în continuare un obiect de joacă central în casele noastre, în grupurile de joacă, în creșele și în grădinițele din întreaga lume.

Ce e drept, jucăriile din lemn se bucură de o popularitate din ce în ce mai mare, și asta pentru că părinții își amintesc cu bucurie de propriile copilării atunci când aleg jucării pentru copiii lor. În general, părinții tind să se întoarcă la jucăriile tradiționale și din încercarea de a echilibra jucăriile și gadgeturile tot mai sofisticate ale erei digitale.

Iată, în rândurile de mai jos, doar trei avantaje majore ale jucăriilor din lemn pentru copii:

Ecologic. Jucăriile din lemn fabricate din lemn certificat din surse durabile sunt, fără îndoială, o opțiune mult mai ecologică decât jucăriile din plastic. Fabricate din materiale organice și regenerabile, cele mai multe jucării din lemn sunt biodegradabile și pot fi reciclate. În plus, jucăriile din lemn dețin și alte acreditări ecologice atunci când vopseaua utilizată la fabricarea lor nu conține substanțe chimice toxice sau dacă nu s-a folosit deloc vopsea. Jucăriile din lemn, în special atunci când sunt lucrate manual și când toate materialele sunt aprovizionate și certificate în mod durabil, sunt cu mult mai calitative decât jucăriile din plastic produse în masă, care pot conține substanțe chimice periculoase și care prezintă adesea puține perspective de regenerabilitate. Lemnul este, de asemenea, și un material foarte familiar care nu separă copilul de natură, prin urmare, s-ar putea spune că jucăriile din lemn reprezintă o legătură directă între copii și lumea naturală.

Proprietăți educaționale. Cândva în anii 1970, psihologii educaționali au observat o lipsă de jucării educaționale în rândul copiilor și bebelușilor care prezentau unele întârzieri sau dizabilități de învățare. Pe atunci, dr. Lawrence Mestyanek, un pioner psiholog educațional, a încercat să schimbe acest lucru, construind în garajul său mai multe jucării din lemn cu calități speciale. Încă de atunci, a început să se constate faptul că jucăriile din lemn dețin o gamă amplă de proprietăți educaționale. Unele dintre jucăriile din lemn clasice includ puzzle-uri, blocuri de construcție și seturi de construit miniaturale, toate acestea sprijinind abilitățile matematice ale copiilor, pe cele lingvistice, dar și abilitățile motorii și pe cele de rezolvare a problemelor. Specialiștii au ajuns la concluzia că lemnul a devenit simbolul material al atemporalității, autenticității și rafinamentului în ceea ce privește jucăriile educaționale moderne.

O mai bună putere de concentrare. Acesta este un avantaj atât pentru copii, cât și pentru părinți și, în general, pentru toată omenirea. Studiile au arătat că spațiile de muncă unde predomină lemnul dețin proprietăți calmante și stimulante. A lucra într-un mediu care a împrumutat ceva din natură – lemn, plante, lumina soarelui – ne ajută mintea și corpul, pregătindu-ne să abordăm munca reală. Tot studiile arată că depunem un efort mental mai mic pentru a depăși emoțiile joase și obstacolele atunci când suntem înconjurați de elemente naturale. Emoțiile negative tind să fie mai puternice atunci când mediul de lucru este definit de lumină artificială rece, de mobilier și obiecte din oțel, chiar dacă acestea par mai practice. Cu toții gândim, învățăm mai bine și suntem mai creativi în medii unde predomină lemnul și alte elemente biofile. La rândul lor, bebelușii, copiii de vârstă mică și școlarii sunt mai relaxați, mai dornici să exploreze lumea din jurul lor și mai predispuși să adopte atitudini echilibrate atunci când mediul unde locuiesc, învață și se joacă prezintă elemente din natură.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *