10 lucruri pe care ar trebui să le cunoști despre bebeluși

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Un bebeluș este mult așteptat de către familie, însă atunci când este primul apar și câteva dintre curiozități, dar și dintre lucrurile pe care părinții ar trebui să le știe.

bebelusDe un bebeluș trebuie să ai multă grijă, să cunoști cum anume să te porți, când să îi faci prima baie, cum să îl atingi și cum să îi vorbești. Toate aceste lucruri sunt absolut necesare pentru ca bebelușul să se simtă în largul său, în siguranță alături de mamă.

Iată 10 lucruri pe care părinții ar trebui să le cunoască despre bebeluși:

1. Chipul unui bebeluș nu este precum cel pe care îl observi în fotografii – acele imagini nu sunt făcute imediat după naștere sau sunt destul de mult editate. Chipul bebelușului poate să aibă o culoare roșiatică sau vineție, trecând greu prin culoarul strâmt al nașterii. În plus, corpul său este acoperit de un pufuleț sau de o substanță numită lanugo. De asemenea, este posibil fie să se nască cu foarte mult păr și destul de lung, fie fără nici măcar un firicel.

2. Nu aștepta încă să te vadă – văzul unui bebeluș este încă în faza de dezvoltare. Desigur, te va zări, va observa niște umbre, însă imaginile și culorile nu sunt atât de clare. Așa că singurul mod în care poți fi sigură că te recunoaște este glasul – te va auzi și va reuși să facă conexiunea cu glasul pe care îl asculta atunci când era în pântec.

3. Nu îi face baie serioasă până ce nu va cădea bontul ombilical – aici, părinții trebuie să manifeste multă, multă grijă. Umezeala ce ar pătrunde în regiunea bontului ombilical ar putea să infecteze locul respectiv și astfel s-ar putea ivi numeroase complicații ce ar avea nevoie de îngrijire medicală atentă. Așa că, mai amână puțin momentul primei băițe, pentru siguranța bebelușului.

4. Capul său este încă destul de moale – este vorba despre fontanela, acea regiune din creștetul capului său, ce nu se va închide pe deplin până ce bebelușul nu va crește și nu va ajunge la vârsta maturității. Însă, nu vă speriați, încet, încet oasele capului se vor apropia și astfel în circa un anișor nici nu veți mai ști unde anume este locul acela moale de care a trebuit să aveți multă grijă atunci când bebe era mic.

5. Ține-i gâtul – ori de câte ori îl iei în brațe sau îl ridici, ar fi bine să ai grijă să îi susții capul și gâtul. Mușchii din această zonă a corpului sunt încă sensibili și nu pot susține greutatea capului. De aceea, ai în vedere acest lucru și încearcă să îi susții cu grijă capul ori de câte ori îl porți în brațe. Încet, vei vedea progrese, în numai câteva luni bebelușul va reuși să stea în funduleț și astfel să își poată susține singurel și capul.

6. Îi este foame din trei în trei ore sau mai devreme – unui bebeluș i se face des foame, așa că trebuie să te aștepți să îți ceară să mănânce continuu, atât ziua, cât și noaptea. Uneori, ai putea să te gândești dacă micuțul tău nu are cumva un ceas care să îi arate fix că e ora de masă, pentru că se trezește exact la acea oră și începe să plângă, semn că îi este foame.

7. Pielea bebelușului este foarte sensibilă – ar putea face ușor dermatită. Trebuie să ai în vedere și acest lucru – pielea micuțului este sensibilă chiar și la formele nevăzute de praf sau poluare. Totul în jur trebuie să fie imaculat și cu toate acestea este posibil să sufere de dermatită. Nu te speria – medicul pediatru va rezolva imediat problema.

8. Bebelușul are colici și plânge continuu – iată un alt aspect pe care trebuie să îl ai în vedere în primul an de viață. Atunci când va începe să plângă continuu, fără un motiv aparent, iar aceste crize se repetă frecvent, aproape la aceeași oră, este clar că suferă de colici, iar perioada acestora trece în trei-patru luni de zile. Așa că, trebuie să te înarmezi cu răbdare, să ceri sfatul medicului și să îl plimbi cât mai mult. Colicii vor trece când vor ei și pot fi greu ameliorați.

9. Învață să folosești aspiratorul nazal – da, ai auzit bine – năsucul unui bebeluș aproape că va fi „aspirat” cu ajutorul aspiratorului nazal. Nu este o procedură deloc grea, însă la început s-ar putea să îți fie teamă.

10. Unui bebeluș trebuie să îi măsori temperatura rectal! Termometrul nu trebuie ținut sub mânuță, ci temperatura se va măsura rectal, singura metodă eficientă pentru a cele mai sigure valori. Nu te speria nici de asta, medicul te va ajuta să faci acest lucru.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *