Cum să faci față colicilor la bebeluși

Colicile la bebeluși reprezintă una dintre cele mai comune și frustrante probleme cu care se confruntă părinții în primele luni de viață ale copilului lor. Aceste episoade de plâns persistent și aparent inexplicabil pot fi extrem de dificile atât pentru bebeluș, cât și pentru părinți.

Ce sunt Colicile la Bebeluși?

Colicile sunt caracterizate de episoade repetate și severe de plâns la bebeluși, în special în primele trei luni de viață. Aceste episoade sunt adesea asociate cu senzații de disconfort abdominal și de necaz. Colicile pot apărea în orice moment al zilei, dar sunt mai frecvente seara.

Cauzele Colicilor la Bebeluși

Deși cauzele exacte ale colicilor nu sunt pe deplin înțelese, există mai mulți factori care pot contribui la apariția lor:

 1. Sistemul Digestiv Imatur: Sistemul digestiv al bebelușilor este încă în dezvoltare și poate fi sensibil la schimbările în alimentație și procesul de digerare.
 2. Gaze Intestinale: Accumularea de gaze în intestine poate fi un factor contribuitor la disconfortul abdominal și la plânsul asociat cu colicile.
 3. Sensibilitate la Alimente: Unele bebeluși pot fi sensibili la anumiți compuși din laptele matern sau formula lor, ceea ce poate provoca reacții adverse în tractul digestiv.
 4. Stresul și Agitația: Schimbările de mediu, supra-stimularea și lipsa de rutină pot contribui la stresul și disconfortul bebelușilor, ceea ce poate agrava simptomele colicilor.

Simptomele Colicilor la Bebeluși

Simptomele colicilor pot varia, dar pot include următoarele:

 • Plâns inexplicabil și persistent, în special în după-amiaza sau seara.
 • Îndoirea picioarelor și strângerea pumnului în timpul plânsului.
 • Tensiune musculară în abdomen.
 • Dificultate în calmarea sau consolarea bebelușului.
 • Dificultăți în hrănire și somn.

Remedii pentru Colici la Bebeluși

Gestionarea colicilor poate fi o provocare pentru părinți, dar există câteva strategii și remedii care pot ajuta la ameliorarea disconfortului și la reducerea intensității episoadelor de plâns:

 1. Spălare cu apă caldă: O baie cu apă caldă poate ajuta la relaxarea bebelușului și la ameliorarea durerii.
 2. Poziționare Verticală: Menține bebelușul într-o poziție verticală după hrănire pentru a ajuta la digestie și la scăderea disconfortului.
 3. Masaj Abdominal: Efectuarea unui masaj ușor pe abdomenul bebelușului în sensul acelor de ceasornic poate ajuta la relaxarea mușchilor abdominali și la eliberarea gazelor.
 4. Încercarea unor Alimente Diferite: Dacă alăptezi, încearcă să elimini din dieta ta alimentele care pot provoca gaze și disconfort abdominal la bebeluș.
 5. Plimbări în brațe sau în cărucior: Mișcarea poate ajuta la calmarea bebelușului și la ameliorarea gazelor.
 6. Sunete Albe: Utilizarea sunetelor albe sau a unui zgomot constant poate ajuta la calmarea și distragerea bebelușului.
 7. Consultarea Medicului: Dacă simptomele persistă sau devin severe, este important să consulți medicul pediatru pentru evaluare și recomandări suplimentare.
Colicile la bebeluși pot fi o experiență dificilă și stresantă pentru părinți, dar este important să-ți amintești că este o situație temporară și, în cele din urmă, va trece. În timp ce încerci diferite metode și remedii pentru a gestiona colicile, este esențial să fii răbdător și să oferi bebelușului tău confort și susținere.

Te-ar putea interesa: