Cat dureaza icterul la bebelusi

Icterul apare la bebeluși datorită unei acumulări crescute de bilirubină în sânge și țesuturile lor. Bilirubina este un pigment galben rezultat în urma descompunerii celulelor roșii din sânge. La nou-născuți, sistemul lor hepatic încă nu este pe deplin dezvoltat pentru a elimina bilirubina eficient, ceea ce duce la apariția icterului.

Cat dureaza icterul la bebelusi

În majoritatea cazurilor, icterul la nou-născuți este o afecțiune temporară și se rezolvă de la sine în decurs de câteva săptămâni. Cu toate acestea, durata exactă poate varia de la un copil la altul. Pentru unii bebeluși, icterul poate dispărea în câteva zile, în timp ce pentru alții, poate dura până la trei sau patru săptămâni. Este important să menționăm că icterul care persistă după vârsta de două săptămâni trebuie evaluat de un medic pediatru pentru a exclude posibilele probleme subiacente.

Tipuri de icter

Există două tipuri principale de icter la nou-născuți: icterul fiziologic și icterul patologic. Icterul fiziologic este cel mai comun și este cauzat de faptul că ficatul bebelușului încă se adaptează la funcționarea eficientă a sistemului său hepatic. În majoritatea cazurilor, acest tip de icter nu necesită tratament specific și se rezolvă de la sine.

Pe de altă parte, icterul patologic poate apărea în primele 24 de ore de la naștere și poate fi asociat cu probleme medicale mai serioase, cum ar fi grupa de sânge incompatibilă între mamă și copil, infecții sau alte afecțiuni hepatice. Icterul patologic necesită o atenție medicală de urgență și poate implica tratamente specifice pentru a preveni complicațiile.

Măsuri simple, dar eficiente

Părinții pot contribui la gestionarea icterului la bebeluși prin luarea unor măsuri simple, dar eficiente. Primul pas este asigurarea unei hrăniri adecvate pentru bebeluș, fie că este vorba de alăptare sau de hrănire cu biberonul. Hidratarea corespunzătoare ajută la eliminarea bilirubinei prin intermediul urinei.

De asemenea, expunerea la lumina naturală poate fi benefică în gestionarea icterului. Plimbările scurte în aer liber și expunerea la lumina soarelui directă, cu grijă pentru evitarea expunerii excesive la radiațiile solare, pot ajuta la accelerarea eliminării bilirubinei.

Te-ar putea interesa: