Bebeluși

Vorbim despre bebeluși, iată un subiect pe cât de plăpând pe atât de frumos, generând atât metode practice de îngrijire a bebelușului, cât și modalități ce descriu câteva aspecte despre cum ar trebui să se poarte un părinte cu copilului său.

Despre bebeluși nu se pot spune decât lucruri frumoase – sunt foarte mici, sensibili, aproape la orice atingere și totodată au nevoie de toată grija și protecția mamei sale. Se simt în siguranță la sânul acesteia, iubesc laptele matern, cel care îi va face mari, iubesc vorbele mamei și adoră să fie ținuți la piept.

Cu toate că imediat după naștere acești bebeluși minunați se numesc nou-născuți trebuie să avem în vedere că sunt aceeași, singura diferență fiind ritmul de-a dreptul uluitor de creștere. Nu este de mirare că nașterea este la fel de marcantă atât pentru mamă, cât și pentru bebeluș. De aceea, vor avea nevoie de puțin timp pentru a se acomoda cu noul mediu în care tocmai au intrat. Alături de mama sa, acești bebeluși minunați se vor simți în siguranță, sunt capabili să recunoască vocea mamei imediat după naștere, identifică respirația acesteia și chiar mirosul său. De ce acest lucru? Pentru că au stat atât vreme în pântecul său, fiind protejați de cele mai tandre cuvinte, cele spuse de mama lor seara înainte de culcare, asemenea unui cuvânt de alint.

Toți acești bebeluși sunt mici, plăpânzi și au nevoie de o îngrijire specială. De aceea, imediat după naștere bebelușii intră în grija medicilor neonatologi, care se asigură că sunt sănătoși și se pot adapta schimbărilor de mediu. Abia apoi, un bebeluș va avea nevoie de mama sa. Aceasta trebuie să vegheze ca acesta să aibă zilnic acea porție de lapte necesară pentru buna sa creștere, să fie schimbat de scutecelul murdar, să doarmă cât ar trebui și să primească doza de dragoste și protecție de care are nevoie pentru a se face mare.

Și pentru că sunt mici, acești bebeluși au nevoie de o protecție specială. Astfel, atât mama, cât și ceilalți membri ai familiei vor veghea alături de ei, pentru a le fi bine. Desigur, atunci când avem de-a face cu un bebeluș născut prematur, mai mult ca sigur acesta va rămâne mai mult timp sub grija medicilor până ce cadrele medicale se vor asigura că îi este bine și poate fi externat.

Unii bebeluși prezintă probleme de sănătate, cele mai frecvente fiind alergiile alimentare, dermatitele, icterele prelungite. Ori de câte ori mama constată ceva în neregulă cu puiul său ar trebui să se adreseze medicului specialist pentru îngrijiri imediate și pentru recomandarea celei mai bune variante de tratament. La fel, se poate spune că sunt bebeluși care nu pot dormi suficient, plâng mult, la fel cum sunt și bebeluși care nu mănâncă destul și de aceea nu vor lua în greutate. De această dată veți avea nevoie de sfaturile medicului pediatru, care va supraveghea cu atenție starea de sănătate a bebelușului și vă va putea oferi cele mai bune recomandări.

Cum crește un bebeluș?

Nu putem să nu ne gândim la ritmul de creștere pe care îl au acești bebeluși – este de-a dreptul uluitor. Încă din primele zile de viață, cu toate că tendința este să piardă câteva sute de grame comparativ cu greutatea avută la naștere, bebelușii cresc și se dezvoltă normal și tot ei fac primele lor achiziții motorii și lingvistice.

Despre creșterea bebelușului putem discuta aducând în discuție valorile greutății și înălțimii, valori pe care medicul pediatru le identifică cu ocazia primului control medical. În primele săptămâni de viață, bebelușul ia mai mult în greutate și în înălțime, fiind un lucru absolut firesc, pentru ca odată cu trecerea timpului, ritmul de creștere să devină mai lent.

De asemenea, ar trebui remarcat că o creștere surprinzătoare este evidențiată și la nivelul creierului bebelușului. Acesta crește destul de repede, lucru pe care medicii îl constată ca urmare a măsurării circumferinței capului.

Astfel, este important de știut că orice medic pediatru trebuie să se ocupe de identificarea greutății, înălțimii și de măsurarea circumferinței capului cu ocazia fiecărui nou control medical. De fiecare dată va compara datele și va observa care a fost ritmul de creștere al bebelușului, dacă a stagnat sau prezintă o creștere mai rapidă și îi va face mamei primele recomadări, în cazul în care constată nereguli sau tulburări de creștere.

Indiferent cum, nu trebuie să vă speriați. Nu toți acești bebeluși au o creștere asemănătoare, fiecare are ritmul său de creștere, diferit de al altuia născut poate chiar în aceeași perioadă.

Ce achiziții fac bebelușii în primele luni de viață?

Numărul achizițiilor este de-a dreptul surprinzător. Aceștia reușesc uneori chiar de la o zi la alta să facă „salturi” importante în dezvoltarea sa.

Ca atare, cercetătorii afirmă că încă de când se află în pântecul mamei sale bebelușii fac primele achiziții de lingvistice. Deși nu pot pronunța primele cuvinte, bebelușii comunică. Ei plâng ori de câte ori ceva îi supără și reușesc repede să se facă înțeleși de către mamă. Ca atare, orice scâncet, indiferent cât de mic ar fi el prezintă o stare prin care trece bebelușul. Fie că este supărat, că ceva îl deranjează, îi este rău, foame, vrea să fie schimbat, toate aceste stări vor fi percepute destul de ușor de mamă doar printr-un simplu plâns.

În plus, copilul va asculta la ceea ce mama îi comunică și va reuși astfel să înmagazineze primele sale cuvinte. Atunci când va fi timpul va putea rosti și primele cuvințele, însă nici de această dată nu este un termen pe care medicii sau cercetătorii să îl poată spune cât mai exact.

Va reuși aproape din prima lună să schimbe privirea, va auzi și vedea din ce în ce mai bine, o va identifica pe mama sa, cea mai dragă ființă, din mulțimea unor persoane la fel de cunoscute, va zâmbi și va face primele grimase. Va avea mirosul și gustul foarte bine dezvoltate. Își va ține pumnii strânși în prima lună, iar cu timpul, va reuși să stea în funduleț, să meargă de-a bușilea, să se târască, să se rostogolească și mai apoi să facă primii săi pași.

Ce mănâncă orice bebeluș?

Un bebeluș mănâncă cel mai bun aliment – laptele matern. Încă din primele clipe după naștere mama trebuie să îl pună la sân și să îi dea acest prețios aliment, bogat în vitamine, minerale și elemente nutritive, potrivite nevoilor sale.

De aceea, nu renunțați. Organizația Mondială a Alăptării recomandă alăptarea exclusivă până la vârsta de 6 luni, iar după recomandă continuarea alăptării cât mai mult timp, chiar și până la doi anișori, alături de mesele solide.

Într-adevăr, la vârsta de 6 luni bebelușul va trebui să facă cunoștință cu primele alimente solide, de la suc de fructe, cereale și până la carne de pui, vită sau pește, ouă, brânzeturi. Regulile diversificării alimentației bebelușului sunt foarte importante și trebuiesc respectate cu mare atenție de către mamă, prevenind astfel alergiile alimentare.

De asemenea, ar trebui să aveți în vedere că introducerea alimentelor solide nu exclude alăptarea, mesele de lapte fiind în continuare foarte importante pentru bebeluș.

Problemele prin care trece orice bebeluș

Atunci când vorbim despre bebeluși trebuie să luăm în calcul că încă din primele zile de după naștere acesta poate suferi de anumite probleme și de aceea are nevoie de protecție și îngrijire specială.

Icterul fiziologic

Aceasta este una dintre problemele cu care se confruntă orice bebeluș imediat după naștere. Excesul de bilirubină din corp pe care îl are bebelușul imediat după naștere, trebuie eliminat. Acest proces determină o îngălbenire a culorii pielii și albului ochilor. De aceea, nu trebuie să vă speriați, icterul este fiziologic și nu este vorba despre nicio afecțiune. În cazul în care bilirubina are valori mai mari, atunci icterul se poate prelungi. Așadar, mai înainte de a recurge la o anumită variantă de tratament, ar trebui să ajungeți la medic și să solicitați sfaturile unui specialist.

Bontul ombilical

Îngrijirea bontului ombilical este foarte importantă. După naștere, are loc tăierea cordonului ombilical, rămânând un rest ombilical ce are nevoie de o îngrijire foarte atentă. De aceea, mai înainte de a pleca din maternitate, mama va primi sfaturi necesare pentru îngrijirea acestei regiuni a corpului. Mai înainte de orice altceva, bontul ombilical trebuie să fie perfect uscat, să nu fie udat. De aceea, la orice băiță, mama trebuie să reușească să mențină zona uscată întrucât se poate inflama.

În câteva zile de la naștere se produce uscarea bontului ombilical și va cădea. Cu toate acestea, mama trebuie să aibă în continuare grijă de zona respectivă, fiind un loc foarte sensibil. De această dată, mama îi poate face baie și poate uda zona respectivă, însă principala sa grijă este să o mențină perfect curată.

Colicii abdominali

Iată o altă perioadă pe care trebuie să o parcurgă bebelușul. Mai mult de 80% dintre bebeluși au colici abdominali. Aceștia nu pot fi definiți încă foarte bine de către medici, majoritatea ajungând la concluzia că sunt anumite spasme musculare abdominale, care îi produc bebelușului dureri și disconfort. De aceea, pentru calmare ar fi bine atât să vorbiți cu medicul pediatru, cât și să continuați alăptarea, să scoateți bebelușul la aer liber, să îl plimbați, să îi oferiți ceaiuri anticolici și mai ales să folosiți contactul „piele pe piele”. Colicii abdominali trec în circa 3 luni de la debut și sunt caracterizați prin episoade de plâns puternic, în mod deosebit seara târziu și cam la aceeași oră.

Febra

Orice bebeluș care are febră mai mare de 38 grade Celsius trebuie să ajungă la medic, de urgență. Nu îi oferiți acestuia tratament „după ureche” întrucât este foarte sensibil și aveți în vedere doar ceea ce spune medicul. De asemenea, nu rămâneți cu bebelușul acasă mai mult timp, ori de câte ori constatați aceste episoade febrile, mergeți de urgență la medic.

Durerile de dințișori

Tot în primul anișor, bebelușii trec prin perioade de disconfort dentar. Are loc erupția dinților de lapte, iar acest lucru îi va deranja destul de mult. Po face febră și scaune moi. Pentru a-i ajuta oferiți-le jucării de dentiție și mergeți la medic pentru a vă asigura că aceasta este cauza.