Cum știi că bebelușul tău este pregătit pentru alimentele solide?

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Iată semnele care ”trădează” o pregătire a bebelușului pentru marea etapă a diversificării.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) recomandă ca după hrănirea exclusivă la sân  în primele 4-6 luni de viață, cerințele nutriționale ale sugarilor ar trebui să fie completate și  prin alte alimente, fără a se înceta alăptarea. Diversificarea bebelușilor hrăniți cu lapte formă se începe după patru luni, iar a celor alăptați la sân, după șase luni.

 Bebelușul trebuie să fie sănătos. În momentul în care te hotărăști să începi diversificarea(nu mai repede de 5 luni în cazul în care bebelușul este hrănit cu lapte formula sau 6 luni dacă este alăptat la sân) trebuie să ții cont și de starea de sănătate a copilului. Nu trebuie să fie răcit, să nu aibă roșu în gât, nas înfundat, diaree, febră sau erupții cutanate pe piele. De asemenea, dacă micuțului îi ies dinții, mai amână puțin diversificarea. Toate simptomele bolilor nu fac decât să îngreuneze procesul diversificării. De aceea, specialiștii recomandă introducerea alimentelor în dietă, numai atunci când bebelușul este sănătos și are o stare de spirit excelentă.

Bebelușul stă singur în șezut. Un semn că poți începe diversificarea este și cel în care bebelușul reușește să stea singur în șezut și să-și susțină capul. De asemenea, dacă își examinează mâinile, se joacă cu el, se rostogolește, urmărește mâncarea cu privirea și deschide gurița în care voi mâncați, atunci bebelușul este pregătit pentru alimentele solide.

Nu mai salivează atât de abundent. În momentul în care observi că micuțul tău nu mai salivează atât de tare ca și până acum, e clar că organismul lui se pregătește pentru trecerea la mâncarea solidă. Acest lucru semnifică faptul că micuțul își poate înghiți saliva și, implicit, și mâncarea solidă.

Nu se mai satură cu lapte. Dacă observi că de câteva zile, bebelușul este din ce în ce mai agitat după mesele de lapte, plânge încontinuu și ar vrea să stea numai la sân, te-ai putea gândi și la faptul că micuțul are nevoie de mai multă hrană. Este un semn că organismul lui are nevoie de mai mulți nutrienți, care nu-i mai sunt oferiți de laptele matern.

A dispărut reflexul de împingere cu limba.  Acest reflex îl ajută pe copil să evite sufocarea în primele patru luni, diminuându-se treptat între luna a patra și a șasea. Acest lucru îi permite copilului să mestece alimentele și să le înghită.

Este interesat de mâncare. Dacă observi că micuțul tău este din ce în ce mai atent la mâncarea voastră, se întinde să ia și el cu mâna din farfurie sau deschide gura în momentul în care vă vede că mâncați, e clar că este pregătit să înceapă să mănânce alimente solide.

Sursă foto: Harvard Health Publications

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *