Cum și când să îi dai ceai unui bebeluș? Vezi când este periculos și când nu!

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Nu îi oferi ceai bebelușului tău în primele luni de viață! Acest lucru poate fi dăunător pentru sănătatea lui bebe. De ce? Află mai jos!

ceai-bebelusCeaiul este dat fiecărui bebeluș, aproape din primele sale clipe de viață. Cu toate acestea, un asemenea lucru este contrazis de Organizația Mondială a Sănătății care recomandă alăptarea exclusivă până la vârsta de șase luni și continuarea acesteia mult timp de aici încolo.

Iar atunci când ne referim la alăptarea exclusivă, niciun aliment nu este permis, nici măcar ceaiul. Cu toate acestea, multe mămici, sfătuite uneori chiar de medici le oferă ceai bebelușilor considerând că astfel le calmează durerile provocate de colici sau îi hidratează mai bine.

Acest lucru este periculos pentru bebeluș. Iată de ce:

  • cantitatea de ceai pe care o consumă bebelușul poate afecta hrana acestuia – cel mic nu va mai bea suficient lapte, astfel că se va dezvolta mai greu.
  • bebelușul se va obișnui cu biberonul și astfel va ajunge în cele din urmă să refuze sânul mamei, alăptarea acestuia fiind destul de mult afectată.
  • ceaiurile pentru colici pot conține anumite ingrediente dăunătoare, chiar și zahăr, lucru interzis în dieta bebelușului.

Atenție la anason, mentă și mușețel!

Deși aceste ceaiuri pot fi considerate sigure pentru sănătatea bebelușului, FDA (Food and Drug Administration) atenționează asupra consumului acestor plante cu regularitate.

Iată mai jos câteva dintre lucrurile amintite:

  • FDA consideră că tot mai multe mămici apelează la ceaiul de anason, mentă și mușețel pentru a calma colicile bebelușilor, tot mai mulți bebeluși primind astfel de suplimente. Ca atare, studiul are în vedere că un număr de circa 360.000 de bebeluși din SUA, atâți cât sunt născuți în fiecare an consumă astfel de ceaiuri;
  • pentru calmarea durerilor provocate de colici, dar și pentru a calma stările de nervozitate, mamele le ofereau copiilor astfel de ceaiuri.

Cu toate acestea, FDA consideră că orice ceai pe care i-l oferi unui bebeluș atât de mic trebui comunicat medicului, fiind foarte important a se remarca evoluția copilului și a se identifica anumite efecte adverse pe care copilul le-ar putea avea. În caz contrar, este posibil ca bebelușul să poată fi destul de mult afectat.

Despre ceaiul de anason, se consideră că acesta este un bun remediu pentru colici. FDA avertizează mămicile să nu le ofere bebelușilor ceaiuri care conțin anason stelat. În anul 2004, WebMD a arătat că planta aceasta ar putea fi contaminată, putând fi considerată foarte toxică pentru bebeluși.

Bebelușii care consumă ceai de anason în versiune chinezească, precum consideră FDA pot suferi intoxicații destul de grave.

Ceaiul de mentă, deși uneori produce efecte miraculoase, oferit copilului fără recomandarea medicului poate determina reacții destul de puternice unui bebeluș mic, mentolul putând determina chiar înecarea.

Ceaiul de mușețel este considerat bun pentru calmarea colicilor, cu condiția ca bebelușul să consume o cantitate mare de ceai. Acesta este un minus, dacă ne gândim la copilul care este alăptat la sân care trebuie să se hrănească cu lapte. Dacă va bea o cantitate mare de ceai, mai mult ca sigur mesele de lapte vor fi mai mici, iar bebelușul nu va lua în greutate așa cum ar trebui. De aceea, este bine să aveți răbdare și să lăsați problemele colicilor să treacă de la sine.

Așadar, unui bebeluș mic nu îi oferiți ceai la întâmplare, ci doar cu recomandarea medicului pediatru, fiind singurul în măsură să îl supravegheze cel mai bine.

Sursă: Michael Smith, FDA: Infants Often Get Herbal Teas, Supplements

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *