Cum gestionezi regurgitatul și sughițul bebelușului? Iată de ce se întâmplă acest lucru și cum treci peste!

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

În primele luni după naștere, atunci când bebelușul este alăptat exclusiv la sân mai mult ca sigur va suge cu lăcomie, înghițind în același timp și mult aer. De aici, apar și probleme precum regurgitatul sau sughițul – două situații pe care aproape toți părinții trebuie să învețe cum să le depășească.

regurgitareaÎncă de la venirea bebelușului pe lume, de la primele sale mese de lapte, mama este învățată ca după ce bebelușul suge să fie ridicat puțin în picioare, ușor aplecat și masat pe spate blând până ce aerul pe care îl inspiră în timpul alăptării este scos afară.

Dacă bebelușul nu va scoate aerul afară, mai mult ca sigur va da o cantitate de lapte înghițit în alăptare afară, producându-se ceea ce cunoaștem sub numele de regurgitat. De regulă, regurgitatul este urmat de sughiț, lucru care pe cei mai mulți dintre părinți îi sperie.

Cum ajutați bebelușul să elimine aerul înghițit în timpul suptului?

Înghițirea aerului în timpul suptului îi produce bebelușului un mare disconfort. De aceea, ar fi indicat ca mama să privească la bebelușul său și dacă observă că acesta se hrănește cu lăcomie, ar fi mai bine să facă o pauză din alăptat pentru că mai mult ca sigur bebelușul va înghiți și mai mult lapte și ca atare nu se va simți deloc bine.

De regulă, înghițirea aerului se va termina mai mult ca sigur cu regurgitare, dar și cu câteva episoade de plâns datorate disconfortului creat.

Pentru a nu înghiți foarte mult aer ar fi bine să muți bebelușul de la un sân la celălalt mai des decât de obicei, iar atunci când este hrănit cu biberonul la fiecare 60 ml mâncați ar fi bine să îl ridici în poziție verticală.

Sughițul – cum să ajuți bebelușul?

Sughițul apare de cele mai multe ori în timpul mesei. De aceea, dacă se întâmplă acest lucru ar fi bine să întrerupi alăptarea, o perioadă scurtă de timp, până ce starea bebelușului se va ameliora. Dacă bebelușul începe să sughită fără să fie alăptat ar fi bine să îl așezi la sân și să îi dai puțin lapte matern. Este posibil ca prin consumul de lichide starea sa să se amelioreze.

Regurgitatul

Cei mai mulți bebeluși regurgitează și acest lucru se datorează faptului că au înghițit lacom laptele matern, fie că au supt o cantitate mai mare de lapte decât ar fi avut loc în stomacul lor. De aceea, bebelușii dau laptele afară destul de ușor. Pentru a nu se întâmpla acest lucru ar fi bine ca după fiecare perioadă de alăptare să masați sau să bateți ușor spatele bebelușului așezat în poziție verticală, astfel încât să poată elimina aerul înghițit.

Părinții se sperie ușor la orice episod de regurgitare, ba mai mult decât atât unii dintre ei ajung să creadă că este vorba despre un anumit episod de vomă. Cu toate acestea, voma diferă prin culoare, cantitate și mai ales prin miros.

Pentru a preveni această problemă ar fi bine să nu îți lași bebelușul să aștepte prea mult atunci când i se face foame pentru că mai mult ca sigur va deveni foarte lacom și va înghiți și mai mult aer. Pune-l la sân puțin mai devreme și astfel, nefiindu-i foarte foame mai mult ca sigur nu mai mai suge foarte repede și cu poftă.

Un alt lucru la care trebuie să ții cont este să nu te joci cu bebelușul după masă, să nu îi faci masaj, băiță pentru că acest lucru l-ar putea agita și i-ar putea produce un disconfort abdominal, dând mult mai ușor laptele afară.

În timpul nopții așează bebelușul pe o parte și nu îl ține cu fața în sus întrucât s-ar putea îneca cu laptele pe care îl elimină.

Fii atentă la stările bebelușului și dacă acesta regurgitează des mergi la medic și spune-i ce se întâmplă. În acest mod vor fi realizate investigații suplimentare pentru identificarea cauzelor și pentru găsirea unor soluții potrivite de tratament.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *