Ce mănâncă un bebeluș după vârsta de 6 luni? Iată o nouă etapă – diversificarea!

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Diversificarea alimentației bebelușului se petrece începând cu vârsta de șase luni și niciodată mai devreme. Și pentru a trece la acest nou pas, părinții trebuie să se prezinte la medic, fiind cel care le oferă cele mai bune recomandări cu privire la mesele diversificate și tot el este cel care constată dacă bebelușul este sau nu pregătit să guste solidele.

diversificareaPână la vârsta de 6 luni de viață un bebeluș mănâncă numai lapte. Este indicat ca mama să își alăpteze bebelușul exclusiv până la această vârstă și să continue alăptarea până la vârsta de doi anișori sau chiar mai mult. Laptele matern este cel mai bun aliment, fiind cel care îi oferă bebelușului tot necesarul de vitamine și minerale de care are nevoie pentru a se face mare.

Odată ce bebelușul începe să stea în funduleț, dorește să deguste anumite alimente și mai ales atunci când a împlinit 6 luni mai mult ca sigur medicul îi va recomanda mamei introducerea alimentelor solide.

Alegerea perioadei de diversificare a alimentației trebuie să se facă cu multă grijă și cu respectarea unor reguli stricte. Niciodată medicul nu va recomanda introducerea primelor alimente solide unui bebeluș care este bolnav. Ca atare, starea de sănătate a acestuia trebuie să fie perfectă, astfel încât introducerea alimentelor diversificate să nu determine și mai mult o agravare a problemelor avute sau să nu determine confuzie părinților.

Mesele diversificate – cum le introducem?

Niciodată nu îi introduceți mult și variat. La început mama trebuie să asculte de regulile medicilor, să respecte introducerea treptată a fiecărui aliment, să nu le amestece și mai ales să respecte porțiile recomandate de medic.

Așadar, la primele încercări este bine să îi oferiți bebelușului o jumătate de linguriță din alimentul pe care medicul îl recomandă și să faceți acest lucru vreme de trei zile. Dacă nu observați nicio problemă puteți trece la următorul aliment. Dacă suspectați că bebelușul ar putea fi alergic la acest aliment este bine să vorbiți cu medicul specialist. Astfel, regula de trei zile a introducerii alimentelor noi este foarte importantă, mama și medicul putând constata dacă bebelușul tolerează bine sau nu alimentul respectiv.

În plus, un alt lucru de care mama trebuie să țină cont este ca alimentele să fie bine pasate. Cum este și firesc, bebelușul nu știe la această vârstă să mestece bine alimentele, astfel că s-ar putea îneca destul de ușor. De aceea, alimentele introduse în dieta sa se vor da prin blender și vor fi bine preparate termic.

Evitați prăjelile, dulciurile și sarea – ele sunt total interzise unui bebeluș de 6 luni, fiindu-i dăunătoare.

A diversifica nu înseamnă că bebelușul poate să mănânce absolut orice, ci trebuie să învețe să mănânce sănătos. De aceea, medicul îi va comunica mamei care sunt primele alimente cu care să înceapă și mai ales care sunt cele interzise.

La vârsta de 6 luni bebelușul învață gusturi noi. Astfel, va mânca cereale, fructe pasate, piureuri de legume sănătoase. Mai apoi va putea trece la supe, carne slabă, toate fierte sau preparate la cuptor sau la abur. Nu îi introduceți niciodată sare în alimente – bebelușul nu are nevoie de acest lucru. Contraindicate sunt și alimentele cu risc alergic mare, așa că nu îi oferiți căpșuni, fructe de pădure, albuș de ou, miere. Reacțiile alergice sunt destul de grave, însă mai mult ca sigur medicul vă va comunica acest lucru și mai ales perioada în care puteți introduce aceste alimente.

Nucile, condimentele, laptele de vacă, mezelurile, sucurile carbogazoase sunt interzise bebelușului cu vârsta de până la 12 luni.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *