Cât mănâncă un bebeluș

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Alimentația propriului copil este probabil cea mai mare grijă a unei proaspete mămici. Întotdeauna vor exista întrebări precum: ”A mâncat bebelușul meu cât trebuia?”, ”S-a săturat?”, ”Oare când va fi următoarea masă?”, care nu au răspuns exact, deoarece fiecare bebeluș va mânca o cantitate diferită de mâncare.

Cantitatea de mâncare necesară unui bebeluș diferă, ea fiind influențată de mai mulți factori, precum:

 • Cât de activ este bebelușul din punct de vedere fizic

 • În ce fază de dezvoltare se află

 • Temperatura aerului

 • Umiditatea din aer

Există câteva semne la care ar trebui să fii atentă pentru a vedea dacă bebelușul tău s-a săturat sau nu. Spre exemplu, după o masă copioasă, bebelușul pare satisfăcut și relaxat, ba chiar te va răsplăti cu un zâmbet. Mai mult decât atât, dacă observi că bebelușul tău continuă să ia în greutate, atunci poți sta liniștită, deoarece aceste este un semn clar a faptului că bebelușul este hrănit corespunzător. Fiind o proaspătă mămică, este posibil ca uneori să îi oferi bebelușului mai multă mâncare decât are nevoie. În momentul în care se simte sătul, el va refuza mâncarea sau va vărsa, dacă a fost obligat să mănânce o cantitate mai mare.

După cum spuneam, greutatea bebelușului este un semn a faptului că el este hrănit corespunzător sau nu. Spre exemplu, în prima lună de viață, bebelușul ia între 150-300 de grame pe săptămână, în lunile 2-3 ia maxim 240 de grame pe săptămână, în lunile 3-6 ia aproximativ 100-135 grame pe săptămână, iar în lunile 6-12, bebelușul ia maxim 90 de grame pe săptămână.

Dacă îți hrănești copilul cu lapte praf, există o modalitate de a calcula cantitatea necesară organismului său. Tot ce trebuie să faci este să înmulțești 70 de grame de lapte cu fiecare 500 de grame din greutate bebelușului. Spre exemplu, dacă bebelușul tău are 3.5 kilograme, cantitatea necesară de mâncare va fi de 490 de grame de lapte praf pe zi.

În continuare vom vedea prin ce se caracterizează alimentația unui bebeluș în fiecare lună de viață, din primul an și cum diferă cantitatea de mâncare necesară de la o lună la alta.

cat-mananca-un-bebelus

Alimentația bebelușului în prima lună de viață

În prima lună de viață, bebelușii au tendința de a mânca foarte des, la un interval de aproximativ 3-4 ore. Nu trebuie să te sperii nici dacă bebelușul tău va cere hrană chiar și la un interval de 1-2 ore. Vei observa că cel puțin în prima lună de viață, nou-născutul își va petrece majoritatea timpului hrănindu-se și odihnindu-se.

Nu există un răspuns exact la întrebarea ”Cât trebuie să mănânce un bebeluș?”. Unii medici susțin că bebelușii ar trebui hrăniți o dată la 3 ore, pe când alți medici susțin că bebelușii trebuie alimentați la cerere. Un lucru important de făcut în prima lună este să urmărești atent greutatea bebelușului, pentru a te asigura că ia în greutate suficient. Mai mult decât atât, asigură-te că nou-născutul urinează des (de minim 6 ori/zi) și are în medie 3 scaune pe zi, acesta fiind cel mai bun indiciu că bebelușul este hrănit corespunzător.

Alimentația bebelușului la 2 luni

Deja în a doua lună de viață, bebelușul și-a format cât de cât un program de mese și de somn și vei ști astfel cam la ce ore trebuie hrănit bebelușul. Nu putem estima o cantitate de lapte pe care o mănâncă un bebeluș pe zi deoarece aceasta diferă de la unul la altul. Important este să știi că de obicei, bebelușul se hrănește până se satură și va plânge când va simți din nou senzația de foame. Noaptea, bebelușul se va trezi atunci când va simți că îi este foame. Sub nicio formă nu trezi nou-născutul pentru a-l alăpta, dacă el nu a cerut acest lucru.

Pe măsură ce cresc, bebelușii încep să reducă numărul de mese și să crească cantitatea de lapte consumată la o masă. Dacă bebelușul este hrănit cu lapte praf, se recomandă să primească minim 600 mililitri pe zi (pentru un bebeluș de aproximativ 4.5 kilograme).

Alimentația bebelușului la 3 luni

În primele luni, obiceiurile bebelușului nu diferă foarte mult în ceea ce privești alimentația. Majoritatea bebelușilor mănâncă cam de 6-8 ori pe zi. Nu trebuie să stai să măsori cantitatea de lapte pe care a băut-o nou-născutul într-o zi pentru a te asigura că e hrănit corespunzător (dacă îl alăptezi direct de la sân, măsurarea cantității de lapte este imposibilă). Există însă câteva semne prin care te poți asigura că bebelușul tău este sătul. Aceste semne sunt:

 • Bebelușul ia în greutate (aproximativ 20-30 grame pe zi)

 • Bebelușul este activ, crește și se dezvoltă

 • Bebelușul mănâncă de cel puțin 6 ori și urinează suficient

 • Bebelușul pare mulțumit

Alimentația bebelușului la 4 luni

Începând cu această lună se pune problema diversificării alimentației bebelușului. Însă, și în acest caz, părerile sunt împărțite. Există medici care susțin că diversificarea nu ar trebui începută până la 6 luni și medici care susțin că acest lucru este posibil, în funcție de specificul fiecărui bebeluș.

În orice caz, diversificarea alimentației bebelușului nu ar trebui să fie realizată fără acordul unui medic pediatru.

Alimentația bebelușului la 5 luni

Pe măsură ce lunile trec, și cantitatea de mâncare necesară unui bebeluș crește. Spre exemplu, un bebeluș în vârstă de 5 luni are nevoie de aproximativ 1000 mililitri de lapte formula sau lapte matern pe zi. Totodată, la 5 luni, frecvența cu care este hrănit bebelușul scade, mesele fiind cam la 4-6 ore.

Dacă medicul pediatru recomandă începerea diversificării, poți începe să îi dai bebelușului tău câte o linguriță de cereale de orez, amestecată în lapte de 1-2 ori/zi.

Alimentația bebelușului la 6 luni

Odată cu împlinirea vârstei de 6 luni, se recomandă diversificarea alimentației la bebeluș. În funcție de comportamentul nou-născutului, se va stabili o schemă de diversificare împreună cu medicul pediatru. Se recomandă introducerea unui aliment nou pe săptămână și apoi urmărirea cu atenție a reacțiilor bebelușului – dacă îl tolerează sau dacă dezvoltă vreo alergie.

Se recomandă să se introducă aproximativ 100 mililitri de supă/zi și 30 grame de carne/zi la bebelușii de 6 luni. Deja la această vârstă, bebelușul are un program de mese bine stabilit, de obicei fiind nevoie de 5 mese/zi.

Alimentația bebelușului la 7 luni

Cantitatea de mâncare pe care o cere un bebeluș de 6 luni este similară cu cea a unui bebeluș de 6 luni. Iată ce ar trebui să mănânce un bebeluș la 7 luni:

 • 5 mese de lapte matern sau lapte praf

 • 1-2 mese de cereale

 • 1-2 mese de fructe

 • 1-2 mese de legume

 • ½ cană cu iaurt

Un lucru important de reținut este faptul că bebelușii se mai trezesc de 2-3 ori pe noapte ca să mănânce, mesele pe timp de noapte constând în general în lapte matern sau lapte praf.

Alimentația bebelușului la 8 luni

La 8 luni cantitatea de mâncare nu diferă cu mult de cea de la 7 luni, însă de multe ori, se trece de la 2 mese mici pe zi, la mese mici. Mai mult decât atât, în a opta lună de viață a bebelușului, se pot introduce 60-120 mililitri de apă sau suc și se vor adăuga încă o masă de fructe și una de legume. De 2 ori pe săptămână poți introduce și un gălbenuș de ou fiert tare.

Alimentația bebelușului la 9 luni

La 9 luni, obiceiurile alimentare ale bebelușului încep să se schimbe, iar aceștia încep să fie selectivi. Spre exemplu, ei încep să respingă alimentele noi și vor să aibă control asupra mâncării (vor începe să arunce mâncarea pe jos sau să se joace cu ea). Un lucru important de reținut și care nu ar trebui să te sperie este faptul că bebelușul va începe să scuipe mâncarea și va începe să regurgiteze.

Începând cu vârsta de 9 luni, bebelușul ar trebui să aibă 5 mese pe zi, 3 mese principale și 2 sub forma unor gustări.

Alimentația bebelușului la 10 luni

La 10 ani se observă de cele mai multe ori o creștere a apetitului a bebeluși, prin urmare și cantitatea de mâncare va crește. Acest lucru se datorează faptului că bebelușul devine mai activ, consumă mai multă energie și va necesita mai multă hrană. Începând cu această lună, mai poți adăuga o gustare în planul alimentar al bebelușului tău, iar porțiile își vor modifica dimensiunile.

Totodată, începând cu această vârstă, poți renunța la consistența moale a mâncărurilor și să încerci să dai bebelușului fructe zdrobite care va contribui la dezvoltarea danturii și a mușchilor masticației.

Alimentația bebelușului la 11 luni

Cantitatea de mâncare pe care o necesită organismul unui bebeluș la 11 luni este similară cu cea a unui bebeluș de 10 luni. Spre exemplu, un plan de alimentație pentru un bebeluș de 11 luni va conține: 3-4 mese cu lapte matern sau lapte praf, aproximativ 250 mililitri de apă, 2 porții de cereale, 2 porții de făinoase, 2 porții de fructe, 2-3 fructe de legume, 2-3 porții de proteine (carne), 1 porție de lactate.

Alimentația bebelușului la 12 luni

Începând cu vârsta de 12 luni, cantitatea de mâncare va crește preponderent cu nivelul de energie. Cu alte cuvinte, cu cât copilul va fi mai activ, cu atât el va mânca mai mult. Specialiștii susțin că un copil de 1 an necesită aproximativ 1.300 de calorii pe zi.

Începând cu vârsta de 1 an, copilul poate să mănânce același meniu ca restul familiei cu anumite restricții. Spre exemplu, se vor evita alimentele prea grase, prea dulci, prea picante sau prea sărate.

În concluzie, cantitatea de mâncare pe care o necesită un bebeluș diferă într-adevăr de la o lună la altă, în principal datorită faptului că el se află într-un plin proces de dezvoltare. Se spune că mamele știu exact de ce anume au nevoie bebelușii lor. Așa că, începe să interpretezi și semnele lui legate de alimentație, observă ce preferințe culinare are și ce alimente nu-i plac. Încearcă să îi oferi cât mai multe opțiuni nutritive, astfel încât bebelușul să experimenteze tot felul de alimente. Nu în ultimul rând, fii atentă la nevoile bebelușul tău și învață să recunoști acel ”strigăt de foame”.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *