Cât lăptic bea bebeluşul în prima lună

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Odată devenite mămici ne aflăm în faţa multor dileme. Cum îl îmbrac pe bebe, cum îmi dau seama când îi este cald sau frig, cum ştiu cât ar trebui să doarmă, cât şi când trebuie să îi dau să mănânce. Din dorinţa de a nu greşi ceva, de a nu creea micuţului vreo neplăcere, ne vom informa permanent, vom cere sfaturi şi ne vom baza pe proaspătul nostru instinct de mamă. Ţinând cont de reacţiile bebeluşului, bazându-ne pe trăirile noastre şi fiind deschise spre informare, vom reuşi să avem grijă de micuţul nostru aşa cum este mai bine oferindu-i iubire, linişte, hrană, confort, altfel spus, mediul optim unei creşteri armonioase.

Una dintre temerile cele mai puternice ale tinerelor mame este cea legată de alimentaţia bebeluşului. Temere justificată, alimentaţia fiind strâns legată de creşterea micuţului. Ţinând cont de anumite aspecte şi cunoscând câteva date legate de dezvoltarea bebeluşilor, nu va fi greu să liniştim aceste temeri.

Stomăcelul unui bebeluş este foarte mic în momentul naşterii. În prima săptămână de viaţă dimensiunile stomacului echivalează cu mărimea unei nuci. Începând cu a doua săptămână stomăcelul creşte cam cât o caisă, urmând ca spre sfârşitul primei luni să aibă dimensiunea unui ou. Fiind atât de micuţ, evident că şi cantitatea de lapte necesară la o masă va fi mică, crescând progresiv, odată cu bebeluşul.

În prima lună de viaţă bebeluşul va primi aproximativ 8 mese de lapte în 24 de ore. La un interval de 3 ore sau mai puţin, cel mic va fi alimentat la sân sau cu lapte praf. Pentru început o masă va consta în 20-30ml de lăptic, urmând ca spre sfârşitul primei luni să consume 90-100ml la fiecare masă. În cazul copiilor alimentaţi la sân, cel mic ar trebui să sugă aproximativ 10-15 minute la fiecare sân. Avantajul micuţilor hrăniţi le sân este că ei pot primi lăptic „la cerere”, adică de câte ori consideră mama că micuţul vrea să bea lăptic, îi va da să sugă. După fiecare masă se va ţine micuţul în poziţie orizontală, sprijinit pe umăr şi susţinut bine cu palma,  pentru a elimina aerul. Astfel se va diminua posibilitatea apariţiei  durerilor de burtică.

Semnele pe care trebuie să le urmărim pentru a ne asigura că cel mic se satură sunt:

 • scutecele ude -cel mic trebuie să urineze între 6 şi 8 ori pe zi
 • ar trebui să aibă 3-4 scaune pe zi
 • starea lui să fie bună, să doarmă liniştit
 • sânii mamei care alăptează să  nu mai fie tari imediat după alăptat, fapt ce demonstrează că cel mic a băut o cantitate mulţumitoare de lapte
 • creşterea în greutate a micuţului -în prima lună bebeluşul trebuie să ia în greutate minim 750gr.

Cat laptic bea bebelusul in prima luna

Picture 2 of 3

Semnele care ar trebui să ne alarmeze sunt:

 • alăptatul durează mult şi micuţul este nemulţumit şi agitat
 • urinează rar sau urina are culoarea schimbată, fapt ce se constată pe scutec
 • nu are scaun
 • sânii mamei sunt permanent umflaţi
 • bebeluşul este agitat sau letargic
 • nu ia în greutate

În aceste situaţii se impune un consult de specialitate.

În alimentaţia bebeluşului trebuie ţinut cont de faptul că fiecare micuţ are ritmul său, fiecare are nevoile lui şi ne putem baza pe ceea ce ne transmite micuţul. Dacă nu vrea să mai sugă, nu îl vom forţa. Dacă refuză sânul sau biberonul, nu vom insista să-l hrănim. Îi dăm un timp de liniştire şi reîncercăm.

Cu multă răbdare şi iubire, vom reuşi să comunicăm cu micuţul nostru şi vom face lucrurile aşa cum este mai bine pentru el şi pentru noi.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *