Alimente pe care ar fi bine să le eviți în primul an de viață

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Toată lumea vorbește de importanța diversificării. Și, mai ales, de alimentele pe care e bine să i le oferi micuțului în primul an de viață. Ei bine, în acest articol, îți vom prezenta lista alimentelor pe care ar fi bine să le eviți în primele 12 luni de viață.

alimente de evitat

Pe cât de interesant și de entuziast poate fi începutul diversificării, pe atât de dificil poate să fie momentul în care conștientizezi că nu toate alimentele îi fac bine micuțului. Din diverse motive, legate de siguranța lui, dar și de sănătate, există câteva alimente pe care ar fi bine să nu i le dai în primele 12 luni. Iată ghidul produselor alimentare, pe care să le eviți pe parcursul primului an.

Sarea poate fi periculoasă pentru sistemul digestiv al sugarului care nu este suficient de bine dezvoltat până la vârsta de un an. În plus, nici rinichii nu pot procesa un exces de sare. Până la vârsta de 6 luni, un bebeluș are nevoie de 0,5-0,8 g/zi de sare, cantitate care îi este furnizată din laptele matern sau din laptele formulă. 

Zahărul nu este necesar pentru dezvoltarea unui copil. Laptele matern, laptele praf, fructele și legumele conțin suficient zahăr astfel încât să nu mai fie nevoie de supliment. Excesul de zahăr duce la obezitate, diabet și boli cardiovasculare. Așadar, evită să-i oferi zahăr și mâncăruri cu cantități ridicate de zahăr, chiar și după primul an de viață.

Mierea de albine are proprietăți excelente care acționează asupra organsimului uman, însă ea conține și unele substanțe care pot provoca botulism. În cazul bebelușilor, substanțele conținute de miere se pot dezvolta în tractul intestinal, producând toxine periculoase.

Laptele de vacă are un înalt potențial alergen, care poate duce  la apariția scaunelor diareice, colicilor abdominale, erupțiilor cutanate și așa mai departe. De asemenea, el  are un rol important în apariția intoleranței la proteinele laptelui de vacă, fiind considerat factorul declanșator. Totodată, lapteșe de vacă nu conține destul fier, determinând astfel, apariția anemiei carențiale. În schimb, laptele de vacă poate fi folosit pentru prepararea iaurtului de casă și a brânzicii.

Albușul de ou are potențial crescut de alergeni, motiv pentru care se evită până la vârsta de un an introducerea în meniul copilului. Până atunci, i se poate administra gălbenuș, urmând regula celor patru zile. După un an, se începe, treptat să i se ofere copilului și albuș de ou fiert.

Sursă foto: Parents

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

One Response

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *