9 semne care îți arată că bebelușul nu primește suficient lapte matern

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

lapte-maternUn bebeluș care nu mănâncă suficient mai mult ca sigur le va oferi părinților și medicilor câteva semne din care aceștia pot observa ce se întâmplă cu el.

Dacă bebelușul se hrănește bine, primește suficient lapte matern la fiecare masă, atunci acesta se va simți bine, va fi relaxat și aproape că va adormi imediat. Tot el va crește bine în greutate, va fi bine hidratat și va avea un număr normal de scaune. Despre toate aceste lucruri vom vorbi mai jos!

Iată care sunt cele 9 semne care îți arată că bebelușul nu primește suficient lapte matern:

1. Bebelușul scade în greutate

Vei putea să îți observi și singură bebelușul ori de câte ori îl ții în brațe sau atunci când îl pui pe cântar. Indiferent cum, cu ocazia fiecărui control la medicul pediatru mai mult ca sigur acesta îți va cântări bebelușul și își va da seama, potrivit datelor, dacă a mai luat sau nu în greutate. Acesta poate fi unul dintre cele mai importante criterii care îți poate arăta că bebelușul nu se satură suficient.

2. Bebelușul are un număr redus de scaune

Un bebeluș trebuie să aibă scaune destul de dese, uneori chiar și după fiecare masă de lapte. Dacă scaunele bebelușului sunt închise la culoare și destul de reduse cantitativ, atunci este posibil ca bebelușul să nu se hrănească suficient. De asemenea, ar trebui să aveți în vedere și de câte ori umezește un scutec. Se spune că este normal ca un bebeluș să ude circa 6-8 scutece într-o zi. Acest lucru arată că este bine hidratat și că primește suficient de multă hrană.

3. Sânii mamei sunt la fel de tensionați

Și acesta este un semn care arată că bebelușul nu se hrănește suficient de bine. Există așadar și cazuri în care bebelușul nu se hrănește bine și acest lucru nu se datorează mamei. De aceea, dacă mama observă că sânii sunt în continuare destul de tari și tensionați, mai mult ca sigur bebelușul nu s-a hrănit suficient.

4. Bebelușul are urina închisă la culoarea

Este bine să urmărești bebelușul cu atenție ori de câte ori ai astfel de suspiciuni. Dacă urina bebelușului este mai închisă la culoare, fiind mai mult maronie, acesta este un semn clar că bebelușul nu este bine hidratat. Și orice mamă trebuie să cunoască că laptele matern îi asigură micuțului și toată cantitatea de apă de care are nevoie, cel puțin până la diversificare.

5. Bebelușul este neliniștit

Lipsa de hrană determină o stare de agitație. Acesta nu se poate odihni cum ar trebui, va plânge și va fi agitat. De aceea, dacă mama observă o astfel de stare și nu cunoaște o altă cauză, mai mult ca sigur ar trebui să cerceteze și lipsa de hrană.

6. Stare de letargie

Este posibil ca lipsa de lapte matern să provoace o stare de apatie, o stare de somnolență destul de profundă. Contrar stării de agitație, care poate fi posibilă, bebelușul s-ar putea să doarmă fără întrerupere, să nu aibă chef de joacă, iar acest lucru se datorează lipsei de hrană.

7. Durata mică a alăptării

Acest lucru ar trebui să vă pună pe gânduri. De aceea, dacă un alăptat durează doar câteva minute, bebelușul se trezește destul de des și de cele mai multe ori arată nemulțumit, ar trebui să discuți cu medicul pentru a-i verifica greutatea.

8. Bebelușul nu cere să fie alăptat des

Este nevoie de un număr mare de alăptări, mai ales în primele luni de viață. Mai mult ca sigur, bebelușului i se va face foame la un interval de 2-3 ore și de aceea va exista și un număr destul de mare de alăptări. Dacă veți observa că bebelușul cere să mănânce rar, este bine să îi verificați starea de sănătate.

9. Observați cum se comportă la sân!

Dacă bebelușul nu pare că ar înghiți lapte matern, ci pur și simplu stă doar cu sânul mamei în guriță, acest lucru ar putea fi un semn de răsfăț sau nevoia de siguranță, dar și un semn care arată că nu se hrănește cum ar trebui.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *