5 reguli esențiale la început de diversificare

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Înainte de a începe diversificarea bebelușului, ar fi bine să ții cont de câteva reguli. Iar dintre cele mai importante sunt acestea.

5-reguli-in-diversificare

Poate fi înspăimântător pentru o proaspătă mămică să audă de reguli esențiale atunci când vine vorba de diversificare. Însă nu trebuie să te sperie această condiție. Dimpotrivă, regulile sunt făcute pentru a-ți ușura procesul și pentru a te călăuzi în călătoria culinare pe care micuțul tău o începe.

  1. Nu renunța la alăptare. Specialiștii recomandă continuarea alăptării, chiar și după începerea diversificării și pentru faptul că, la început, cantitatea de mâncare pe care copilul o va consuma, nu-i va asigura necesarul de substanțe nutritive. Laptele matern îi asigură micuțului anticorpii de care are nevoie pentru a se proteja de virușii și bacterii, dar și vitaminele și mineralele necesare până la un an.
  2. Fă-i cunoștință cu lingurița. Acum este momentul ideal să-i faci cunoștință micuțului cu lingurița. Alege una de silicon și nu de inox. Cea de silicon e mai moale și mai fină și poate fi prinsă mai bine de către bebeluș. Nu face greșeala să-i dea să bea supă sau suc de fructe cu biberonul. Îl obișnuiești așa, iar pe viitoru nu va mai scăpa de acest obicei.
  3. Nu te grăbi să începi diversificarea înainte de șase luni. Diversificarea se începe după vârsta de patru luni în cazul copilului hrănit cu lapte praf și după șase luni în cazul celui alăptat la sân. Noile tendințe și recomandări în pediatrie vis-à-vis de diversificare este ca ea să înceapă chiar mai târziu de aceste date, mai ales dacă bebelușul s-a dezvoltat bine și a luat bine în greutate. Pediatrii recomandă tuturor părinților să respecte aceste date și să nu introducă mai devreme alimentele solide. Sistemul digestiv al bebelușului nu este pe deplin dezvoltat, motiv pentru care are nevoie de timp. Recent, câteva studii au constatat că cei cărora le-au fost oferite alimente solide mai devreme de 4, respective 6 luni au fost mai predispuși să sufere de o boală digestivă sau să dezvolte alergii, față de cei care au primit alimente solide după patru sau șase luni.
  4. Nu-l forța să mănânce tot din farfurie. Dacă în cărțile de specialitate vei găsi gramajul exact pe care trebuie să-l mănânce copilul în primele zile, trebuie să știi că aceste este pur informativ. Nu înseamnă că trebuie să-i bagi obligat-forțat micuțului mâncarea pe gât. În primele zile s-ar putea să mănânce o linguriță de piure, după care cantitatea să crească treptat.
  5. Începe cu un singur aliment. De regulă, în România recomandările sunt pentru a începe diversificarea cu morcov sau măr. Pe oricare l-ai alege, trebui să respecți regula celor patru zile. Adică, timp de patru zile, îi oferi copilului numai un singur aliment. Chiar dacă ți se pare că alimentul introdus a fost bine tolerat încă din prima zi, ”surprizele” pot apărea și în a treia sau a patra zi. Pediatrii susțin că regula este bazată pe studii aprofundate și pe informații care susțin că un bebeluș poate manifesta simptome de alergie chiar și după trei zile în care ”aparent” nu  s-a întâmplat nimic.

sursă foto:MumBabyMagazine

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *