Dermatita de scutec – cu ce îl îngrijești cât mai corect pe bebe ca să-i treacă?

Dermatita de scutec este una dintre cele mai frecvente afecțiuni ale pielii care pot să apară la un moment dat în cazul bebelușilor. În majoritatea cazurilor, dermatita de scutec este provocată de contacul prelungit al urinei sau al materiilor fecale cu pielea sensibilă a bebelușului. Tocmai de aceea, se recomandă verificarea periodică a scutecului și schimbarea acestuia o dată la 3-4 ore pentru a preveni apariția acestei iritații care îi provoacă de obicei un disconfort bebelușului.

Dermatita de scutec poate fi observată destul de ușor cu ochiul liber în momentul în care vrei să schimbi scutecul nou-născutului. Vei observa o înroșire a pielii din zona fundulețului, o inflamare a acestei zone și uneori apariția unor mici bășicuțe. Totodată, vei observa că cel mic este agitat, are o stare vizibilă de iritabilitate și plânge ori de câte ori îl atingi în acea zonă sau vrei să îi schimbi scutecul.

Prima dată când m-am confruntat cu dermatita de scutec la bebeluș, m-a încercat un sentiment de vinovăție și mă tot gândeam că poate dacă aș fi verificat scutecul mai repede și l-aș fi schimbat la momentul potrivit, copilul meu nu s-ar mai fi confruntat cu această afecțiune neplăcută. Tratamentul împotriva acestei dermatite presupune curățarea zonei cu ajutorul șervețelelor umede pentru bebeluși, a unei cârpe moi umede sau chiar sub jetul de apă caldă și folosirea unui unguent cu efect anti-inflamator și antimicrobian. Schimbarea scutecelor trebuie să se facă mult mai frecvent și dacă este posibil, poți lăsa bebelușul fără scutec timp de câteva ore pentru a se vindeca pielea cât mai repede. Copilul meu s-a confruntat cu dermatita de scutec în sezonul cald, așa că mi-a fost destul de ușor să îl las timp de câteva ore pe zi fără scutec pe el, așezat pe o protecție de pat impermeabilă.

Un rol important în tratarea dermatitei de scutec în cazul nostru l-a avut folosirea a două produse din gama Bebe Drag: balsamul și crema pentru funduleț. Balsamul de funduleț cu ulei de cocos și bisabolol este un produs extrem de eficient și în același timp blând cu pielea bebelușului. Uleiul de cocos ajută la formarea unei pelicule protectoare cutanate care menține pielea hidratată, în timp ce bisabololul este antiiritant, reduce roșeața și ameliorează disconfortul pe care bebelușul îl resimte. Am observat că de la prima aplicare a acestui balsam, bebelușul meu s-a oprit din plâns și chiar mi-a oferit un zâmbet, lucru care m-a bucurat enorm și m-a convins că acest produs este într-adevăr bun pentru tratarea dermatitelor și pentru protejarea pielii bebelușului meu. Din acest motiv, am cumpărat și cea de-al doilea produs pentru funduleț din gama Bebe Drag pentru a vedea dacă este la fel de eficient ca primul. Crema pentru funduleț conține unt de shea și extract de ovăz, ingrediente cunoscute pentru proprietățile sale antioxidante, antiprurit și antiseptic. Extractul de ovăz reduce vizibil roșeața și ca în cazul primului remediu ameliorează disconfortul. Spre deosebire de balsamul pentru funduleț, pe care îl pot folosit ori de câte ori îi schimb scutecul celui mici, crema poate fi folosită doar o dată pe zi, în perioadele în care reapar iritațiile.

În concluzie, nu trebuie să te panichezi dacă observi că cel mic s-a iritat din cauza scutecului pentru că orice problemă are și o soluție. În cazul nostru, soluția a fost folosirea produselor Bebe Drag, însă, la fel de important ca folosirea unor unguente cu rol anti-inflamator și antimicrobian este și igiena corespunzătoare. Așa că, asigură-te că ai curățat foarte bine piele bebelușului înainte de schimbarea scutecului și că schimbi scutecul destul de des, mai ales în perioada în care cel mic se confruntă că dermatita de scutec.

 


MAMĂ DE PROFESIE PE FACEBOOK
Urmărește-ne zilnic pe Facebook

Ai ceva de adăugat?...

*