Cum previi iritațiile la funduleț?

Care părinte nu s-a confruntat cu acel sentiment de vinovăție, că nu a făcut totul așa cum trebuie, atunci când micuțul s-a iritat la funduleț, și  în special dacă bebeluşul plânge din cauza disconfortului?

Nu vă faceți griji, nu sunteți singurii în această situație și avem chiar și unele soluții pentru dumneavoastră. Dermatita de scutec se manifestă prin piele roşie şi sensibilă în zona scutecului: fese şi regiunea genitală; modificări ale dispoziţiei sugarului, mai ales în timpul schimbării scutecului. Dermatita de scutec poate apare atâta timp cât copilul poartă scutece, dar este mai frecventă în primele 15 luni de viaţă, mai ales între lunile 8 şi 10. Este de fapt, o arsură cauzată de amoniacul produs atunci când urina intră în contact cu bacteriile din fecale. Erupţia roşie, neregulată, dureroasă de pe cea mai sensibilă parte a corpului bebeluşului are drept cauză un scutec umed, murdar sau de calitate proastă.

De asemenea, dacă bebelușul este hrănit cu lapte matern, această iritație se poate produce și ca reacţie la anumite alimente ingerate de mama. În momentul în care se începe diversificarea, conţinutul scaunului lor se schimbă, crescând probabilitatea apariţiei dermatitei de scutec.

Alte cauze care mai pot sta la baza producerii dermatitei de scutec sunt șerveţelele umede, o nouă marcă de scutece, unele loţiuni sau un detergent de rufe folosit pentru spălarea scutecelor de pânză. Medicii spun că zona acoperită de scutec este în mod special vulnerabilă pentru că este caldă şi umedă, fiind un mediu propice de dezvoltare a bacteriilor şi fungilor. Aceste dermatite în general debuteaza în pliurile pielii şi au aspectul unor mici puncte roşii.

Pentru a-l ajuta pe bebeluș, schimbă cât mai des scutecul copilului. De asemenea, curăţă zona cu grijă! Atunci când ştergi funduleţul bebelușului, fii cât mai delicată. Dacă nu ai posibilitatea să-l speli cu apă caldă, atunci umple un recipient cu apă călduţă în care adaugi câteva picături de ulei pentru copii. Pulverizează pe funduleţul copilului şi apoi şterge cu o cârpă curată.

De asemenea, dacă foloseşti şeveţele pentru copii atunci când îi faci toaleta micuțului tău, atunci încearcă să cumperi acele pe care scrie ”sensitive”, care nu conţin alcool sau arome. Nu folosi săpun pentru a spăla fundulețul celui mic, dacă acesta este iritant.

Dacă funduleţul bebeluşului este prea dureros pentru a-l usca cu prosopul după o baie sau după ce l-ai schimbat, atunci poți folosi uscătorul de păr, setat pe cea mai joasă treaptă, dar ai grijă să nu fie prea fierbinte.

Medicii sunt de părere că, fără îndoială, cel mai bun tratament pentru eritemul de scutec este să laşi bebeluşul să stea fără scutec timp de 10-15 minute. Așează-l pe burtă pe un prosop curat, sub care se află o folie impermeabilă, și nu pleca de lângă el, pentru a evita producerea unui accident. Cu cât bebelușul stă mai mult fără scutec, cu atât mai bine.

Alege unguentul potrivit pentru copilul tău. Foloseşte o cremă sau un unguent cu ingrediente care să aibă efecte antiseptice slabe şi formează o barieră între pielea bebeluşului tău şi umezeala care o irită. Vă recomandăm în acest sens produsele din gama Bebe Drag de la Vivanatura, alcătuite din ingrediente naturale, care îl vor ajuta pe bebelușul tău să treacă cu bine peste aceste momente. De fiecare dată când îi schimbi scutecul aplică câte puţină cremă protectoare, care să prevină aceste iritaţii.

Cu toate acestea, dacă eritemul de scutec nu dispare complet în trei sau patru zile, fă o vizită medicului pediatru, pentru a vedea cum se prezintă situația și dacă nu cumva este ceva mai grav!


MAMĂ DE PROFESIE PE FACEBOOK
Urmărește-ne zilnic pe Facebook

Ai ceva de adăugat?...

*