SĂNĂTATEA BEBELUȘULUI

Sănătatea bebelușului preocupă pe toată familia, de la părinți și până la rude apropiate. Deși ne dorim să avem un copil perfect sănătos, nu întotdeauna sunt salvați de pericole. Așa că, fie că vrem sau că nu vrem, un bebeluș poate avea probleme de sănătate.

Despre sănătatea bebelușului se pot spune foarte multe lucruri și tocmai de aceea este bine ca părinții să se informeze și să găsească formele cele mai sigure de vindecare. Desigur, fiind vorba despre sănătatea bebelușului, nu ezitați să vă adresați medicului specialist pediatru, care vă poate oferi cele mai bune sfaturi și recomandări. De asemenea, nu tratați copilul după cum spun cei dragi sau după cum considerați cu putință, automedicația poate fi un pericol, mai ales pentru bebeluși. Adresați-vă medicului pediatru pentru cel mai sigur și bun tratament.

Un bebeluș îți comunică atunci când este bolnav. Primele semne de boală sunt semnalate mamei prin dese reprize de plâns. Deși cei mai mulți s-ar putea să îți spună că bebelușul este doar răsfățat sau că este obișnuit ca el să plângă fără oprire, în realitate niciun bebeluș nu are motive să plângă și nici nu va face acest lucru fără ca el să aibă o nevoie. De aceea, ori de câte ori vor să fie schimbați, le este foame sau somn, le este rău sau pur și simplu vor la mama în brațe, bebelușii încep să plângă. Curios este că în funcție de tonalitatea plânsului mama își va putea da seama de ce anume are nevoie bebelușul.

Așadar, plânsul bebelușului nu trebuie lăsat necontrolat, putând fi un semn că sănătatea bebelușului este în pericol.

Cei apropiați ție îți vor spune că bebelușii plâng doar pentru că vor să nu fie deranjați în timpul somnului sau pur și simplu pentru că au nevoie de un program fix de masă sau chiar de alt lapte, mai hrănitor decât laptele matern. Aceste teorii trebuiesc contrazise întrucât bebelușul nu plânge pentru ca mama să facă aceste lucruri ce îi vor fi potrivnice, ci pentru că are nevoie de ceva.

Iată mai jos câteva sfaturi pe care să le urmezi pentru sănătatea bebelușului:

1. Hrănește bebelușul ori de câte ori îți cere

Un bebeluș trebuie să crească și să se dezvolte corespunzător, așa că va avea nevoie să fie hrănit atunci când îi este foame. De aceea, dacă îți va cere din 3 în 3 ore să mănânce, nu refuza acest lucru și fii aproape de el. Pe măsură ce va crește numărul meselor de lapte se va rări, mai ales că după vârsta de șase luni are loc diversificarea alimentației bebelușului.

2. Oferă-i lapte matern!

Iată un alt argument de care să ții cont atunci când te gândești la sănătatea bebelușului. Laptele matern este cel mai bun și pur aliment, conține o multitudine de elemente nutritive, ce îi vor fi folositoare pentru a se face mare. De asemenea, cu ajutorul laptelui matern, bebelușul va avea o imunitate mai puternică, acest aliment fiindu-i necesar pentru buna creștere în primul an de viață. Organizația Mondială a Sănătății recomandă alăptarea exclusivă până la vârsta de șase luni și mai apoi continuarea alăptării cât mai mult posibil, chiar și până la doi anișori.

3. Ai grijă la eructațiile bebelușului!

Un alt element care ar putea să îi provoace o oarecare stare de disconfort bebelușului încă din primele zile de viață este ingerarea aerului în timpul suptului. Pentru a-i fi bine este nevoie să încercați ca după fiecare masă de lapte să scoateți afară aerul inhalat, prin așezarea bebelușului în poziție verticală, aproape de corpul mamei, și realizarea unor atingeri ușoare pe spatele acestuia, astfel încât să îl ajutați să scoată aerul pe care l-a înghițit în timpul suptului.

4. Ai grijă la somnul copilului!

Programul de somn este foarte important pentru orice bebeluș. De aceea, s-ar putea să fiți surprinsă și să observați că bebelușul vrea să doarmă foarte mult în fiecare zi, uneori având perioade în care dorm chiar și 20 de ore pe zi. Ca atare, un bebeluș va dormi mai mult decât va sta treaz și acest lucru nu trebuie să vă sperie. Este perfect normal și îl ajută pe cel mic să crească și să se dezvolte normal, ferit de anumite probleme de sănătate.

De regulă, un bebeluș doarme reprize de 3-4 ore, după care se trezește, mănâncă și mai apoi își dorește să doarmă iarăși, stând foarte puțin treaz.

De ce plânge un bebeluș?

Un bebeluș plânge pentru că vrea să fie purtat de brațele mamei sale, plânge pentru că își dorește să fie schimbat, alintat sau pentru că îi este rău. Încă din primele clipe de viață, mama trebuie să aibă grijă de puiul său, astfel încât să îi fie bine. Veți observa, desigur, că plânsul bebelușului este diferit în funcție de nevoile sale, iar mama va fi cea care va cunoaște exact ceea ce îi lipsește puiului de om, după un prim scâncet.

Lăsând deoparte celelalte cauze pentru care bebelușul plânge, vom discuta mai jos strict despre sănătatea bebelușului și motivele pentru care ar putea plânge:

1. Colicii abdominali

Încă din primele săptămâni de viață, bebelușul s-ar putea confrunta cu așa numitele colici abdominale. Cei mai mulți medici dau vina pe sensibilitatea tractului digestiv sau pe anumite spasme musculare abdominale, care îi provoacă bebelușului dureri. Alți medici sunt de părere că aceste dureri de burtică ar putea fi cauzate de modul în care bebelușul înghite laptele matern, cei mai lacomi dintre ei ar putea înghiți și aer, producându-se balonarea și o senzație de disconfort. Colicile abdominale se caracterizează prin episoade de plâns destul de intens, de obicei seara. Pentru a ameliora aceste dureri ar fi bine să așezați copilul pe pielea dvs, să îl plimbați în aer liber sau chiar să îi faceți o baie călduță, mai înainte de debutul acestor episoade.

2. Durerile de dințișori

În primul an de viață, tot legat de sănătatea bebelușului sunt durerile de dințișori. Este perioada în care copiilor le vor apărea dinții de lapte, undeva în jurul vârstei de 5-9 luni. De cele mai multe ori, apariția dinților de lapte este însoțită de episoade de plâns, agitație, stări febrile, diaree, inflamația gingiei. Îl puteți ajuta masând gingia ușor cu un gel special de calmare a durerilor.

3. Otita

Sănătatea bebelușului este în pericol atunci când suferă de otită. Se vor atinge mereu la urechea dureroasă, având stare de nervozitate, agitație, greu de controlat de mamă. De regulă, aproape toți copiii vor face otită atunci când sunt mici. De aceea, ori de câte ori observați secreții abundente ale urechii, dar și starea de supărare a bebelușului ar fi bine să vă adresați medicului pediatru. De regulă, analgezicele pe bază de ibuprofen sunt foarte eficiente.

4. Durerile de cap

Într-adevăr, bebelușii pot plânge pentru că îi doare capul. O astfel de problemă este destul de comună oricui, așa că nu trebuie să te sperii. Însă, atunci când durerile de cap sunt continue, manifestările bebelușului fiind de nervozitate, agitație sau plâns puternic, ar fi bine să mergeți la medic pentru un tratament de specialitate.

5. Durerile de la nivelul gâtului

Atât faringele, cât și laringele ar putea fi inflamate. Așa numita amigdalită este o boală caracterizată prin „roșu în gât” și odată cu acest lucru cu dureri destul de accentuate la nivelul gâtului. Un bebeluș va reacționa mai mult ca sigur prin plâns și stare de răgușeală, dar și febră. De aceea, ori de câte ori observați o astfel de simptomatologie care ar putea afecta sănătatea bebelușului ar fi bine să ajungeți la medic pentru investigații suplimentare și tratament de specialitate. De regulă, amigdalita precede starea de răceală, iar cu astfel de episoade s-ar putea să te mai confrunți și în viitor.

Sănătatea bebelușului – nas înfundat, primul simptom de răceală!

Orice bebeluș ar putea avea nasul înfundat și nu trebuie să te sperii de acest lucru. Nu uita că puiul tău este foarte mic, așa că nu trebuie să apelezi la cine știe ce medicamente pe care le iei tu, pentru ca nasul să se desfunde.

În plus, nasul înfundat îi va produce bebelușului tău o stare de disconfort, așa că mai mult ca sigur ar trebui să te aștepți chiar și la plânsete din partea lui bebe.

Pentru a reuși să desfunzi nasul bebelușului tău, ai putea să apelezi la apa de mare sau ser fiziologic – acestea odată introduse cu grijă în fiecare nară vor putea desfunda ușor nasul bebelușului tău. Ceea ce trebuie este să ții copilul nemișcat, astfel încât să nu îi provoci vreo leziune la nivelul nasului.

Dacă secrețiile nazale sunt abundente poți apela la aspiratorul nazal sau la batista bebelușului, însă folosește-le cu grijă multă și numai cu indicațiile medicului specialist.

Medicamente în caz de răceală – vezi dacă ai voie sau nu!

În primul rând nu veți avea voie să îi dați unui bebeluș medicamente la întâmplare – acesta are nevoie să fie consultat de medicul pediatru ori de câte ori este răcit, urmând ca specialistul să vă ofere cea mai bună variantă de tratament. Cu toate acestea, răceala nu se tratează de obicei prin medicamente, însă, ținând cont de faptul că este foarte mic, nu îl puteți lăsa nici la voia întâmplării.

Veți administra bebelușului medicamentele recomandate de medic, în dozele recomandate și veți încerca să duceți la îndeplinire toate acele sfaturi care să vă ajute să îl faceți sănătos. Umidificatorul îl ajută pe bebe să respire mai ușor, în plus calmează tusea. De asemenea, ați putea apela la remedii naturiste pentru a-i întări imunitatea, însă numai cu recomandarea medicului pediatru. Băile cu abur, alături de uleiul de eucalipt vă vor ajuta să îi desfundați năsucul bebelușului.

În plus, ar fi bine să îi ridicați puțin spatele bebelușului, chiar și în timpul somnului, astfel încât să respire mai ușor.

Ori de câte ori bebelușul are febră mare, este mai mic de 3 luni, a făcut otită de mai multe ori, tușește rău și prezintă o respirație șuierătoare, are diaree și vărsături, este bine să vă adresați medicului pentru investigații suplimentare. De această dată, răceala bebelușului tău s-ar putea agrava, așa că nu este de glumă și ar trebui să mergeți de urgență la medic.

Sănătatea bebelușului trebuie privită cu multă grijă, de aceea mama va fi cea care va identifica din prima dacă cu puiul său se petrece ceva în neregulă și va semnala acest lucru medicului.

Cum facem curăţenie cu un bebeluş în casă

Casa trebuie păstrată curată şi aerisită permanent, mai cu seamă dacă în familie sunt copii. Copiii impun masuri speciale atunci când se aleg substanţele pentru curăţenie, aparatele de curăţenie şi ustensilele necesare. Mai mult, atunci când în casă abia a sosit un nou născut se va avea mare grijă ce […] mai mult »

Cât de des merge bebe la doctor

Bebeluşii vin pe lume pregătiţi să porească pe un lung şi frumos drum al dezvoltăţii şi creşterii. După cele câteva prime zile petrecute în maternitate, mama va şti de la medicul neonatolog starea micuţului ei. Dacă se impun măsuri speciale într-o anumită privinţă, dacă se va suplimenta lăpticul, ce vaccin […] mai mult »