ÎNGRIJIREA BEBELUȘULUI

Îngrijirea bebelușului este tot ceea ce contează pentru mamă, de îndată ce puiul său se află acasă.

Imediat după ieșirea din maternitate, mama rămâne cu puiul său, astfel că se va preocupa de îngrijirea bebelușului ca la carte, așa încât să nu îi lipsească nimic.

Băița bebelușului este un ritual foarte frumos pentru întreaga familie, dar și pentru bebe. De regulă, aproape toți copiii iubesc apa, așa că se vor simți în largul lor în timpul băii.

Băita – totul despre îngrijirea bebelușului

În fiecare seară, mai înainte de culcare mama îi va face bebelușului său baie. Este momentul în care cei doi petrec cele mai frumoase clipe împreună. Există totuși opinii care sunt de părere că băița nu ar trebui realizată atât de des, fiind suficient pentru cel mic ca baia să fie realizată la un interval de 2-3 zile. Iar dacă vei opta pentru un astfel de lucru, nu rata nicio clipă fără să speli bebelușul local, ori de câte ori îi schimbi scutecelul murdar.

Dacă preferi să îi faci băiță în fiecare seară, ai în vedere ceea ce îți va spune medicul și realizează toate acele proceduri necesare pentru îngrijirea bebelușului.

De regulă, momentul realizării băiței este ales de părinți ca fiind seara, înainte de culcare. Acest lucru, cel mai sigur le va creea bebelușilor un confort în timpul somnului. Există însă și medici care recomandă efectuarea băiței dimineața, după ce bebelușul se trezește. Nu există pentru acest lucru o regulă de dinainte stabilită, însă indiferent cum, respectă cu strictețe ritualul de îngrijire.

Și ai în vedere ca ora mesei să nu fie aproape de ora băiței întrucât fie va fi nerăbdător să mănânce, fie, atunci când are burtica plină, nu va iubi prea mult să fie bălăcit.

Cum curățăm cordonul ombilical?

Tot despre îngrijirea bebelușului se vorbește și despre curățarea bontului ombilical. Restul de cordon ombilical rămas după naștere, este prins bine de către medic, urmând ca acesta să se usuce. Există unii medici care le recomandă mamelor să nu spele total bebelușul după naștere, până ce bontul ombilical va cădea definitiv, păstrând zona perfect uscată, dar există și medici care recomandă efectuarea băiței, însă cu grijă, astfel încât zona bontului ombilical să nu fie atinsă de apă. După ce bontul se va usca definitiv și va cădea, poți pregăti bebelușul pentru prima lui băiță adevărată.

Cum îi faci baie lui bebe?

Băița bebelușului preocupă toate mămicile începătoare. Și acest lucru pentru că cele mai multe nu cunosc cum anume să îi facă baie lui bebe, astfel încât să parcurgă sigur tot ceea ce medicul a recomandat despre îngrijirea bebelușului. Ai în vedere ca încăperea în care îi faci băiță să fie căldurpasă. Pregătește de dinainte prosoapele și schimburile, astfel încât să nu îl lași prea mult timp pe cel mic dezbrăcat, ferindu-l astfel de răceli.

Apa din cădiță trebuie fiartă și răcită, ferindu-l de infecții. Testează apa din cadă fie prin folosirea unui termometru, fie prin introducerea zonei cotului mâinii, astfel, dacă apa va fi prea fierbinte, atunci veți simți imediat, fiind zona cea mai sensibilă.

Spală ușor pielea bebelușului, folosindu-te de o loțiune de spălare din cap până în picioare, bună și pentru păr. Clătește cu apă fiecare parte a corpului și ai în vedere ca bebelușul să fie bine așezat pe mâna ta și nu îl lăsa niciodată singur. Dacă va trebui neapărat să ieși din cameră, scoate-l din baie, înfășoară-l într-un prosop bine, bine și ia-l cu tine.

După baie, înfășoară bebelușul în prosop, șterge-l prin atingeri ușoare și mai apoi încearcă să folosești produse de îngrijire după băiță. Poți încerca uleiurile de masaj, având grijă să masezi bine atât zona tălpilor, cât și mânuțele lui bebe. Mai apoi, cu ajutorul unei comprese sterile, înmuiate în ser fiziologic veți șterge pe rând câte un ochi, mai apoi fiecare ureche, iar la final zona organelor genitale (dacă este fetiță, ștergeți cu ser fiziologic zona respectivă, asigurându-vă astfel că este perfect curată).

Scutecul – un alt produs necesar pentru îngrijirea bebelușului

Alegerea scutecului este un alt moment important pentru orice părinte. Desigur, fiecare își dorește să găsească din prima cel mai bun scutecel și astfel să nu îl mai schimbe. Își doresc să găsească un scutecel perfect adaptat nevoilor bebelușului, specific pentru pielea sensibilă, care nu permite curgerile, de o măsură potrivită și fabricat din materiale sănătoase.

Varietatea de branduri și produse de acest tip pun părinții într-o mare dificultate. De aceea, mai jos veți putea observa câteva lucruri despre ce lucruri să ai în vedere atunci când alegi scutecul bebelușului.

1. Ai în vedere mărimea scutecului – acesta trebuie să se potrivească perfect măsurii lui bebe. De aceea, ai grijă ca elasticul de la pulpe și mijloc să nu fie nici foarte strâns astfel încât să provoace iritații și nici foarte larg, permițând scurgerile.

2. Scutecul trebuie să mențină pielea uscată – iată un alt sfat pentru îngrijirea bebelușului. Vei avea nevoie de un scutec care să mențină un nivel mare de uscare, astfel încât să ferească pielea de umezeală și iritații. Cine nu își dorește un funduleț perfect uscat pentru bebelușul său?!

3. Ai grijă la iritațiile bebelușului – compoziția scutecului trebuie să fie foarte sănătoasă, materialele folosite reușind să protejeze pielea fină a bebelușului.

Cele de mai sus sunt importante pentru îngrijirea bebelușului tău, scutecul fiind un produs de maximă necesitate, mai ales acum, în prima perioadă a vieții. Poți alege și scutecele refolosibile, însă acestea nu mențin pielea uscată. Prezintă avantajul că pot fi spălate la temperaturi înalte și pot fi refolosite.

Despre îngrijirea bebelușului – ce produse folosim?

Cu siguranță, atunci când ajungi acasă cu bebelușul te gândești că nu ai aproape nimic din ceea ce i-ar fi de folos lui bebe pentru îngrijirea sa. Nu cunoști, de asemenea, nici foarte multe lucruri despre cum anume să îl îngrijești, așa că nu îți rămâne decât să ceri sfaturile pediatrului.

Produsele de spălare sunt extrem de importante pentru îngrijirea bebelușului. Acestea trebuie să fie testate dermatologic, să fie specifice pielii sensibile a bebelușului tău. Nu trebuie să conțină parfum sau parabeni și nici coloranți.

De asemenea, un alt lucru de care să țineți cont pentru îngrijirea bebelușului, cu privire la aceste produse de spălare, este că șamponul trebuie să aibă specificația „fără lacrimi”. În acest mod, veți putea spăla fără grijă părul bebelușului tău, neavând teama că pe bebe îl vor ustura ochii.

Poți opta pentru loțiunile de spălare din cap până-n picioare, folositoare pentru îngrijirea de zi cu zi și perfecte pentru baia de seară. Astfel, îl puteți spăla pe bebe cu același produs din cap până-n picioare, fiind o loțiune extrem de eficientă.

Dacă nu sunteți adepta acestei loțiuni puteți opta pentru șampon și săpun pentru bebe. Și de această dată, săpunul nu trebuie să conțină parabeni, coloranți sau parfum, într-un cuvânt să aibă cât mai puține produse chimice ce i-ar putea afecta bebelușului pielea sensibilă.

Șervețelele umede – necesare pentru îngrijirea bebelușului

Și aceste produse sunt necesare pentru îngrijirea bebelușului. Ele nu trebuie să conțină parabeni și obligatoriu trebuiesc să fie testate clinic și dermatologic, fiind astfel specifice nevoilor bebelușului.

Șervețelele umede nu înlocuiesc baia de seară, însă vă pot ajuta atunci când porniți în călătorii sau pentru îngrijirea locală, după fiecare schimbat de scutec. Sunt foarte eficiente în acest sens, lăsând pielea perfect curată, prevenind în acest mod iritațiile și neplăcerile lui bebe.

Kitul de îngrijire

După băița de seară, mama trebuie să aibă la îndemână un adevărat kit de îngrijire. Ca atare, acesta ar trebui să conțină comprese sterile, ser fiziologic, pudră de talc sau creme împotriva iritațiilor la funduleț, forfecuță cu colțurile rotunjite, aspirator nazal, apă de mare.

Forfecuța cu colțurile rotunjite este necesară pentru toaleta unghiilor mâinilor și picioarelor. Trebuie să aibă colțurile rotunjite pentru a nu provoca anumite leziuni, mai ales că bebelușul se va mișca în continuu.

Un alt lucru important pentru îngrijirea lui bebe este serul fiziologic. Cu ajutorul său, mama se va asigura că fiecare zonă mai dificil de atins în timpul băiței sau mai sensibilă, va fi curățată perfect. Astfel, mama va curăța atent, folosind câte o compresă sterilă înmuiată în ser fiziologic pentru fiecare ureche. Va proceda la fel și pentru fiecare ochi. Și tot cu ajutorul serului fiziologic va curăța perfect organele genitale ale bebelușului, asigurându-se că sunt perfect curate. Serul fiziologic va servi și la desfundarea năsucului bebelușului, mai ales atunci când puiul de om are mucozități. Puteți fie să îi adăugați câteva picături de ser în fiecare nară, fie să îi pulverizați puțină apă de mare. Cu ajutorul aspiratorului nazal sau batistei bebelușului veți extrage cu atenție mucozitățile nazale, având mare grijă să nu îi produceți leziuni, bebelușul mișcându-se aproape continuu în timpul curățării năsucului.

Din kitul special pentru îngrijirea bebelușului nu trebuie să facă parte bețișoarele de urechi care pot fi foarte periculoase, producând vătămări ale zonei urechii.

După băiță, prosop și hăinuțe!

Prosopul pufos, cu zona capului acoperită trebuie să fie achiziționat de mamă. Se va înfășura bebelușul cu atenție după baie, având grijă să nu răcească.

Și tot după baie, veți avea nevoie de hăinuțe – body, pantaloni, bluze și căciulițe. Aveți grijă ca acestea să fie confecționate din materiale organice, din bumbac, lăsând pielea să respire. Un alt lucru pe care mama trebuie să îl știe, referitor la îngrijirea bebelușului, este ca hăinuțele să se spele separat de hainele adulților, la temperaturi înalte și cu detergenți pentru pielea sensibilă, special creați pentru bebeluși. De asemenea, după spălare, hainele bebelușului vor fi călcate, prevenind astfel răspândirea microbilor.

Îngrijirea bebelușului este preocuparea mamei, însă după naștere ar fi bine să cereți ajutorul unor persoane care au mai trecut printr-o experiență similară.

Poziţia picioruşelor

Bucuria aducerii pe lume a unui copil este unică. Micuţul aduce împlinire, iubire, bucurie şi speranţă. Sarcina este o perioadă foarte solicitantă pentru viitoarea mamă, însă după ce îşi va ţine copilul în braţe va începe un nou ciclu, plin de temeri, întrebări şi necunoscute. Acestă etapă este dificilă, însă […] mai mult »

Înfăşăm sau nu bebeluşul?

Odată cu venirea pe lume a unui copil, vin şi multe sfaturi din parte bunicilor, prietenelor, mătuşilor, în general, a celor care au copii mai mari. Parte din ele sunt bune şi de mare ajutor, dar încă mai sunt şi idei vechi, bine înrădăcinate care, aplicate pe noi când eram […] mai mult »

La ce nu expunem un bebeluş

Sosirea unui nou membru în familie aduce o serie de schimbări şi impune anumite măsuri ce ar trebui luate pentru ca bebeluşul să crească frumos şi să fie în siguranţă. Tânăra mamă trebuie să fie foarte drastică atunci când adoptă un stil nou de viaţă şi îl impune şi celorlalţi […] mai mult »

Temperatura recomandată în camera bebelușului!

Mulți părinți, din prea multă grijă, dragoste și precauție fac marea greșeală de a încălzi prea tare camera bebelușului. În ideea ca celui mic să îi fie cald și bine, apelează la tot felul de strategii, cum ar fi mai multe calorifere, folosirea unui calorifer electric sau setarea centralei termice […] mai mult »